Blestemul Mănăstirii de la Solca FOTO
Dimensiune font:
„Casa pe care ai făcut-o să ajungă grajd de cai, crâşmă şi să se tragă în ea cu puşca”, aceasta este zicerea pe care mitropolitul Anastasie Crimca a aruncat-o asupra Bisericii Sfinţii Apostoli „Petru şi Pavel” de la Solca * de-a lungul istoriei, blestemul s-a adeverit.
Puţini sunt cei care cred cu adevărat în blesteme, însă istoria ne demonstrează că unele „ziceri” se adeveresc. Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură Suceava, a declarat că una dintre cele mai vechi mănăstiri din judeţ a fost blestemată chiar de către un fost Mitropolit al Moldovei. S-a întâmplat în jurul anilor 1600, atunci când a fost încoronat Mihai Viteazu. Pe atunci Moldova era condusă de domnitorul Ştefan Tomşa al II, care a construit Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Mănăstirea Solca.
„În 1613, Tomşa, l-a exilat pe mitropolitul Anastasie Crimca undeva la o mănăstire în sudul-Moldovei. De ce? Pentru că, în 1600, Crimca l-a susţinut pe Mihai Viteazu”, a spus Viorel Blănaru.
Legenda spune că Mitropolitul Anastasie Crimca a aruncat un blestem asupra lui Tomşa. „Casa pe care ai făcut-o să ajungă grajd de cai, crâşmă şi să se tragă în ea cu puşca. Adică să treacă prin cele mai grele chinuri ale vremii respective”, a explicat Blănaru. Blestemul s-ar fi prins, spune consilierul de la
Direcţia pentru Cultură Suceava. „Mănăstirea a fost asediată de Timiş Hmelniţchi în anul 1653, când a venit să-l apere pe Gheorghe Ştefan, cel care ocupa tronul Moldovei la vremea respectivă. A adus mult rău în zonă. Seara, l-a prins în Solca pe Hmelniţchi şi şi-a adăpostit caii în biserică. S-a tras cu puşca şi ei, tătari fiind, şi-au adus caii în biserică, transformând astfel lăcaşul de cult în grajd”, a spus Viorel Blănaru.
Fabrică de bere în Paraclisul mănăstirii
Aproape 200 de ani mai târziu avea să se adeverească şi ultima parte a blestemului aruncat asupra mănăstirii de la Solca. „După ce au venit în Bucovina, austriecii au crezut de cuviinţă să construiască 7 fabrici de bere, dintre care una la Solca. Pe atunci mănăstirea era de călugări. Fabrica a fost dată în grijă călugărilor de la Solca”, a precizat consilierul.
Noua fabrică a fost construită pe latura de sud a mănăstirii, pe fostul Paraclis cu hramul „Sf. Gheorghe” şi pe zidul de incintă. „Subsolul a fost transformat în zone pentru maturarea berii. Existau cisterne de cupru şi alte instalaţii care au funcţionat până la începutul secolului XX. Apoi, fabrica a fost modernizată, fiind naţionalizată în 1948. În anul 1992 fabrica a fost privatizată”, a completat Viorel Blănaru. După anul 1990, fabrica de bere de la Solca a devenit monument istoric, fiind o adevărată atracţie turistică. Vizitatorii erau încântaţi pentru că la Solca puteau să bea bere proaspătă pe săturate.
Deşi este monument istoric, protejat de lege, Fabrica de bere de la Solca este aproape distrusă. Proprietarul a tăiat instalaţia pentru fabricarea berii şi a vândut-o la fier vechi.
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau