Botoșani: Concert sub bagheta lui Mihai Secikin, vineri seară, la Filarmonică

default

Dimensiune font:

| 18-01-2013 09:25

Vineri, 18 ianuarie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor 
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solist: PETREA GÎSCĂ, corn

În program:

Béla Bartók: Jocuri româneşti – pentru orchestră mică
                      1. Jocul cu bâta;
                      2. Brâul;
                      3. Pe loc;
                      4. Buciumeana;
                      5. Poarga românească;
                      6. Mărunţelul;
                      7. Mărunţelul

Oven Bourne: Shine – pentru corn şi orchestră
                    Maestoso (M.M. =76; 60) 

Gheorghe Păunescu: Nocturnă pentru corn şi orchestră
                    Andante; Più mosso; Tranquillo; Più mosso; Tranquillo; Tempo I

 P a u z ă 

César Franck: Simfonia în re minor
                    Lento; Allegro non troppo
                    Allegretto
                    Allegro non troppo

PETREA GÎSCĂ
 - cornist -

      S-a născut în anul 1962, în comuna Horodniceni, judeţul Suceava. A absolvit clasa de corn a Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi, în anul 1985. Cu un an înainte a beneficiat şi de o bursă de studii, la Lanciano (Italia), unde a urmat cursurile de măiestrie ţinute de cornistul Sigilfrido Covizzi. În anul 1990 a participat la cursurile de vară organizate la Bayreuth (Germania). În anul 1985 îşi începe activitatea de cornist în orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi.

Activitatea sa solistică cuprinde concerte susţinute cu filarmonicile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Arad, Târgu-Mureş, Satu Mare, Bacău. Concomitent susţine şi o activitate semnificativă în domeniul muzicii de cameră  Petrea Gîscă a fondat în anul 1987 Cvartetul de corni Concertino.

În anul 1990 îşi începe activitatea didactică, ca profesor de corn şi de muzică de cameră la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. În ianuarie 2009 a obţinut summa cum laude titlul de doctor în muzică prin susţinerea tezei Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului.

A publicat două lucrări: Cornul, tradiţie si mister şi Cornul în creaţiile muzicale ale compozitorilor Franz Strauss si Richard Strauss, cea de-a doua a obţinut Diploma şi Medalia de argint la Salonul Cărţii Româneşti, Iaşi 2009. De la 1 octombrie 2010 este conferenţiar universitar doctor, titular al catedrei de corn şi muzică de cameră din Universitatea de Arte George Enescu Iaşi.
BÉLA BARTÓK (1881-1945). Este un compozitor maghiar, născut la Sânicolaul Mare (judeţul Timiş). A fost şi un nepreţuit tezaurizator al folclorului muzical românesc prin culegerea şi punerea în circulaţie universală a sute de melodii româneşti, cu respectarea foarte riguroasă a notaţiei melodice, ritmice şi chiar şi a textului în limba română. A fost un cercetător ştiinţific al folclorului, dar şi un utilizator al acestuia în creaţii proprii de mai mică sau mai mare anvergură: de la miniaturi instrumentale până la mari lucrări vocal-simfonice. Culegerile sale au stat şi la baza unor creaţii muzicale al compozitorilor români. Cele 7 Dansuri populare româneşti sunt o colecţie de adevărate perle folclorice transilvănene, prezentate de Bartók în starea lor cea mai directă, autentică, subliniindu-le doar seva vitală puternică prin armoniile pregnante, vii. Aceste frumuseţi sonore s-au bucurat şi se bucură de o largă circulaţie internaţională, cunoscând numeroase transcripţii pentru diverse formule instrumentale sau orchestrale, strălucind însă în oricare dintre ele.
OWEN BOURNE. Este unul dintre cei mai prolifici compozitori britanici contemporani (n. 1980, la Mancester). A studiat la prestigioasa Şcoală de muzică Chethams şi, la doar 16 ani, a fost desemnat ca fiind primul compozitor student rezident al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie. A compus peste 80 de lucrări, între care  8 concerte pentru instrumente soliste, un concert pentru orchestră mare şi o simfonie. Muzica sa a fost interpretată la festivaluri precum: Bath, Cheltenham, Grassington, Spitalfield. La solicitarea lor directă, a compus lucrări pentru formaţii precum: The BBC Singers, The Southbank Sinfonia, The London Sinfonietta. În anul 2006 a colaborat cu faimoasa trupă de street-dance Flawless din Trafalgar Square şi a compus un Concert pentru orgă pentru Biserica Maria din Bridlington. În 2003 a devenit compozitor rezident al Orchestrei simfonice Fulham. În anul 2008, a compus un Concert pentru două viori, pentru Clio şi Tom Gould. Muzica sa a fost inclusă în repertoriul internaţional, bucurându-se de critici pozitive; a fost prezentată şi de orchestra BBC London. Concertul pentru corn şi orchestră mică a fost dedicat cornistului John Davy, care l-a şi cântat în primă audiţie în iulie 2005; în România a fost cântat pentru prima dată la Iaşi (2010), solist fiind cornistul Petrea Gâscă. Denumirea lucrării – Shine – are mai multe înţelesuri în limba engleză: a emite, a reflecta lumina; a străluci (verb); strălucire (substantiv), astfel că direcţionează imaginaţia spre mai multe aspecte, legate însă oricum de ideea de lumină. Este structurată în două parţi, cu tempo-uri puţin diferite, ce se cântă fără pauză şi se încheie cu o coda destul de veselă. Muzica aceasta este scrisă într-un limbaj contemporan, non-tonal, chiar dacă nu abuzează de artificii tehnice. Emoţia este mai puţin pregnantă. Ceea ce contează este cântul solistic, foarte solicitant, dar şi multicolor, acoperind sugestiile de reflecţii ale luminii  din titlu. 
GHEORGHE PĂUNESCU (1912-1990). A fost cornist, profesor şi compozitor. După absolvirea cursului elementar intră în rândurile armatei ca şi copil de trupă. În paralel cu pregătirea militară şi de cultură generală, studiază şi muzica, respectiv cornul cu profesorul Petre Niţulescu. După absolvirea Şcolii Militare de Muzică (1924-1929), urmează cursurile de teorie-solfegiu, armonie, contrapunct, muzică de cameră şi corn ale Academiei Regale de Muzică din Bucureşti (1929-1933). A fost prim-cornist în Orchestra Radiodifuziunii Române (1933-1962). A cântat sub bagheta marilor dirijori ai vremii, inclusiv sub bagheta lui George Enescu. A fost şi profesor de corn la Liceul de Muzică nr. 1 (1949-1959) şi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti (1959-1971). A compus mai multe piese pentru corn şi orchestră: (Impromptu, Elegie, Capriciu român, Nocturnă, Poem concertant), precum şi o metodă pentru începători şi un caiet de studii pentru corn. Nocturna pentru corn şi orchestră a fost compusă în anul 1951. Este o piesă ce pune în valoare atât posibilităţile tehnice cât şi cele expresive ale acestui instrument. Muzica ei evocă un cadru natural nocturn, dar plin de viaţa specifică, în mijlocul căruia firile sensibile, şi nu numai ele, sunt incitate să depene amintiri, vise, trăiri intense, pasionale chiar (cu tentă wagneriană pe alocuri), o nocturnă în care toate aceste sugestii se amplifică până la un punct culminant, revenind apoi la o atmosferă liniştită în care vocile naturii şi trăirile emoţionale se contopesc într-un murmur unic ce se stinge treptat.
CÉSAR FRANCK (1822-1890). Compozitor belgian prin naştere dar francez prin adopţie, Franck reprezintă epoca postromantismului muzical. Originalitatea gândirii sale muzicale s-a manifestat în rolul pe care l-a acordat aşa-numitei celule generatoare  un scurt dar pregnant motiv muzical, care generează prin amplificare şi dezvoltare, întregul material muzical al unei lucrări, într-o revenire ciclică specifică denumită ulterior structură ciclică franckiană. Este o modalitate de construcţie pe care o întâlnim şi în Simfonia în re  minor, compusă în anii 1886-1887. Celula generatoare este alcătuită din trei sunete (re  do diez  fa) şi poate fi remarcată în profilul melodic al temelor din toate cele trei părţi ale simfoniei. Aceeaşi celulă melodică a fost utilizată şi de Beethoven în Cvartetul op. 135 şi de Liszt în Poemul simfonic Preludiile, comentatorii atribuindu-i înţelesul de întrebare asupra sensului, asupra rostului vieţii. Simfonia în re minor este răspunsul postromantic dat de César Franck la această întrebare; muzica sa constituie un adevărat poem al vieţii omului, exprimând pe parcursul său şi frământările în faţa problemelor grave, şi lupta pentru realizarea unui ţel înalt, nobil, şi liniştea momentelor de meditaţie şi bucuria împlinirilor. În finalul simfoniei muzica aduce un corolar al acestor stări, exprimând starea de beatitudine, de mare şi înălţătoare bucurie, aceea din clipa când omul simte că viaţa îi este împlinită.

Sursa: botosaninews.ro
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei