Bugetul Iașului, în chinurile facerii
Dimensiune font:
Forma finală a bugetului municipiului Iași va fi transmisă zilele următoare consilierilor locali, astfel încât aceştia să-l poată analiza înainta şedinţei decisive de pe 11 februarie * în acest moment, doar consilierii USR s-au arătat nemulţumit de modul cum au fost împărţiţi banii, susţinând că bugetul nu scanează priorităţile comunităţii * la rândul lor, consilierii social-democraţi vor finaliza o procedură proprie de consultare a opiniei publice * consilierii PMP vor depune și ei amendamente care să ţină cont de creşterile de tarife la energie, combustibili şi materii prime
Mai devreme comparativ cu alți ani, Primăria Iași a elaborat proiectul de buget pe anul în curs, pe care, ulterior, l-a supus dezbaterii publice. Actualizat cu propunerile venite din partea cetăţenilor care au răspuns acestui demers, bugetul local va fi elaborat în aceste zile în forma sa finală, urmând ca pe data de 11februarie să facă subiectul unei şedinţe extraordinare a Consilului Local. În linii mari, bugetul 2022 se aproprie ca sumă de cel din anul anterior (1,9 miliarde lei), numai că, spre deosebire de alţi ani, sumele alocate pe cele două secţiuni – „Dezvoltare” şi „Funcţionare” – nu mai sunt apropiate. Anul acesta, municipalitatea ieşeană a estimat cheltuieli pentru secțiunea de funcționare în sumă de 877 milioane lei şi 601 milioane lei pentru dezvoltare. La capitolul fonduri europene, municipalitatea a estimat venituri de peste 370 milioane lei. Primarul Mihai Chirica a explicat că preluarea serviciului de termoficare de către municipalitatea a determinat, printre altele, alocarea unor sume mai mari de bani pentru funcţionarea oraşului, dar cu toate acestea, nicio investiţie nu va fi uitată. „Proiectele începute, proiectele pentru care s-au semnat contracte - străzi, săli de sport, terenuri, locuri de joacă - toate proiectele europene pentru care avem cofinanţare, cele care vor fi implementat cu împrumuturile BERD, sunt obligatorii şi vor fi finanţare”, spune edilul-şef.
USR: Ieșenii au nevoie de un buget onest, bazat pe cifre reale
Deocamdată, actorii politici care compun Consiliul Local au păreri împărţite vizavi de bugetul 2022. Primii care şi-au făcut publice opiniile au fost consilierii USR, care susţin că propunerile municipalităţii nu răspund nevoilor oraşului. „Am realizat un sondaj de opinie în rândul ieșenilor și ni s-a confirmat din nou că Primăria este paralelă față de nevoile reale ale cetățenilor, iar acest buget simplificat nu scanează prioritățile comunității. Pe buzele tuturor respondenților a fost cuvântul infrastructură, 66,2% dintre ei cred că acesta ar trebui să fie primul domeniu de investiții în 2022. Apoi, 21% cred că este nevoie de digitalizare și transparență, 17,1% solicită susținerea educației. Dinspre primărie spre oameni vin cuvinte mari, promisiuni umflate, dar nimeni nu a ascultat cu adevărat cele mai frecvente cuvinte rostite de ieșeni. Vi le spunem noi: Trafic, piste, spații verzi, stadion, parcări, fluidizare, amenajare, asfaltare, biciclete, Bucium, extindere”, a afirmat consilierul local Andrei Popescu. Reprezentanţii USR mai cred că bugetul Iașului pentru anul 2022 este unul fantezist, fără acoperire reală, menținând astfel un oraș dependent de subvenții și fonduri de la U.E. care nu vor veni la nesfârșit. „Ieșenii au nevoie de un buget onest, bazat pe cifre reale și de măsuri pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a atrage investiții. Doar așa putem avea un buget sustenabil care să răspundă nevoilor orașului”, a declarat, la rândul său, consilierul local Răzvan Timofciuc.
PSD : Am identificat trei paliere unde ieşenii şi-ar dori să se regăsească cele mai multe investiţii
Şi social-democraţii ieşenii au consultat publicul, ale căror opinii şi propuneri vor face subiectul unor amendamente. „Chestionarul nostru este, în continuare, deschis, nu am finalizat procesul de consultare al ieşenilor. Totuşi, în urma discuţiilor, am identificat trei paliere unde ieşenii şi-ar dori să se regăsească cele mai multe investiţii : sănătate, infrastructură şi, atenţie, infrastructură sportivă. Personal voi depune un amendament vizând Baza Sportivă Tineretului, care, în opinia mea, ar trebui să fie cartierul general al Academiei de Copii şi Juniori ai Clubului Politehnica. Însă, cu siguranţă, colegii mei vor depune amendamente vizând şi alte zone de interes”, spune Bogdan Crucianu, liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Local. Deocamdată, social-democraţii ieşeni aşteaptă forma finală a proiectului de buget, care va fi gata zilele acestea. „Nu ne putem pronunţa în acest moment dacă proiectul bugetului local satisface nevoile oraşului. De asemenea, nu am avut nicio discuţie cu reprezentaţii celorolate formaţiuni din Consilul Local. Aşteptăm să vedem forma finală, după care vom lua o decizie în cadrul partidului”, mai spune liderul consilierilor PSD.
PMP : Accent pe alocările guvernamentale şi pe finanţările europene
În fine, alte amendamente vor veni din partea consilierilor Partidului Mişcarea Populară, în ciuda faptului că aceştia au participat la construcţia bugetului local, alături de partenerii lor din coaliţia locală. „Este un buget care ţine cont de nevoile şi aşteptările ieşenilor. Mai sunt elemente de detaliu. Au venit alocările de la bugetul naţional, pe care trebuie să le integrăm, însă va fi o problemă cu creşterile de preţuri la energie, combustibili şi materii prime, prin urmare va trebui să modificăm alocările la anumite investiţii. Dar în primul rând va trebui să punem accent pe alocările guvernamentale şi pe finanţările europene”, spune Petru Movilă, preşedintele filialei judeţene a PMP Iaşi. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau