Bugetul local nu mulțumește pe toată lumea
Dimensiune font:
Reprezentanţii USR susţin că bugetul Iașului propus de Mihai Chirica este unul fantezist * în opinia liderilor acestei formaţiuni, propunerile municipalităţii nu răspund nevoilor oraşului
Trafic, piste, spații verzi, stadion, parcări, fluidizare, amenajare, asfaltare, biciclete, Bucium, extindere. Acestea sunt, în opiniilor ieşenilor, priorităţile oraşului, sau cel puţin aşa au dat de înţeles reprezentanţii USR Iaşi, care susţin că au realizat un sondaj de opinie în rândul cetăţenilor. „Am realizat un sondaj de opinie în rândul ieșenilor și ni s-a confirmat din nou că primăria este paralelă față de nevoile reale ale cetățenilor, iar acest buget simplificat nu scanează prioritățile comunității. Pe buzele tuturor respondenților a fost cuvântul infrastructură, 66,2% dintre ei cred că acesta ar trebui să fie primul domeniu de investiții în 2022. Apoi, 21% cred că este nevoie de digitalizare și transparență, 17,1% solicită susținerea educației. Dinspre primărie spre oameni vin cuvinte mari, promisiuni umflate, dar nimeni nu a ascultat cu adevărat cele mai frecvente cuvinte rostite de ieșeni. Vi le spunem noi: trafic, piste, spații verzi, stadion, parcări, fluidizare, amenajare, asfaltare, biciclete, Bucium, extindere”, a afirmat consilierul local Andrei Popescu.
Iaşul, dependent de fondurile U.E
La rândul său, președintele filialei municipale a USR Iași, deputatul Filip Hăvârneanu, susţine că draftul bugetului este sărac în informaţii şi că ieşenii sunt sunt invitați la o pseudo consultare din care lipsește cu desăvârșire capitolul investiții. „Domnul Chirica servește cu relaxare o fițuică de buget oamenilor, scheletul unei administrații incapabile să lucreze cu mâinile pe masă și cărțile pe față. Documentul aflat în consultare nu are fundamentare, nu este detaliat, nu este explicit și este o bătaie de joc față de toți plătitorii de taxe și impozite din municipiu, care trebuie să fie de acord sau nu cu un draft sărac în informații, care nu le explică nimic cu onestitate și deschidere”, afirmă acesta.
Reprezentanţii USR mai cred că bugetul Iașului pentru anul 2022 este unul fantezist, fără acoperire reală, menținând astfel un oraș dependent de subvenții și fonduri de la U.E. care nu vor veni la nesfârșit. „Ieșenii au nevoie de un buget onest, bazat pe cifre reale și de măsuri pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a atrage investiții. Doar așa putem avea un buget sustenabil care să răspundă nevoilor orașului”, a declarat, la rândul său, consilierul local Răzvan Timofciuc.
Enormităţi
Deocamdată, singurul care a reacţionat la aceete declaraţii este preşedintele filialei municipale a PNL Iaşi, Marius Dangă. „Am văzut actori politici locali care spun că ei nu înțeleg bugetul municipiului Iași și că veniturile prezentate ar fi supradimensionate pentru a justifica cheltuieli. Ce enormitate! În condițiile în care veniturile de la Bugetul de Stat se constituie în baza comunicărilor facute de Ministerul de Finanțe, cele proprii se calculează pe baza de masă impozabilă certă iar fondurile U.E. se bazează pe contracte de finanțare. Dar nu e vina lor ci a colegilor lor care-i consideră competenți în a explica ceva ce nu înțeleg… Întorcându-mă la municipiul Iași, acesta în 2021 a avut venituri estimate din Impozitul pe Venit de 397.978.000 lei iar estimarea pentru 2022 transmisă de ANAF este de 505.471.000 lei. Asta apropo de acuzele aduse de aceeași cetățeni politici că veniturile ar fi supradimensionate nerealist”, spune acesta. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau