Bullyingul pune tot mai mult stăpânire pe școlile din Iași

Dimensiune font:

| 21-11-2021 07:52

 

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondialea Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23.

Un studiu făcut de Organizația „Salvați Copiii” a arătat că unul din patru copii din școlile românești este victimă a bullying-ului, în mod repetat.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Atitudinea nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului, ale cărui instrumente sunt cuvintele, acțiunile sau excluderea socială. „Este un proces generat de faptul că există un agresor, victima și cei care asistă impasibil la astfel de situații. Agresorul are așteptări de la victimă, care trebuie să-i îndeplinească anumite cerințe și este încurajat fie de persoana rănită, fie de nepăsarea celor din jur. Victima îl recompensează pe agresor prin faptul că arată semne de intimidare - se retrage, plânge, iar uneori caută suportul celor care asistă”, a spus psihoterapeutul Mirela Dracinschi. Agresorul are un anumit profil – îi place să creeze durere, nu-și poate stăpâni emoțiile, are o problemă cu dominarea sau controlul celorlalți și are reacții ostile chiar atunci când nu se întâmplă nimic.

Cum se pot schimba lucrurile?

 Nu foarte ușor. Victima poate învăța să se apere fie răspunzând asertiv, adică spunând că nu-i place situația în care se află, punând în evidență trăirile sale, încercând să se conecteze emoțional la agresor, fie cerând ajutor la cei din jur sau să obțină ajutor de la adulți. În timp, este important să dezvolte abilitățile unei persoane puternice, care să poată facă față oricărei provocări. „Victimele bullyingului trebuie încurajate să vorbească despre ce au trăit, oricât de dureros ar fi fost. Inclusiv martorii trebuie încurajați să intre în dialog pentru că o astfel de situație se creează într-un proces la care contribuie mai multe persoane. Dacă nu se află într-un moment care să-i pună viața în pericol, victima ar trebui chiar să-și confrunte agresorul”, a continuat Mirela Dracinschi.

Răutatea din școli

În teorie, lucrurile sunt foarte clare, există profile, există terapii, există dialog, însă în viașa de zi cu zi situația se complică foarte mult, dovadă fiind statisticile. Bullying există în mai toate școlile și liceele din România, exprimat sub diferite forme – de la șantajul pentru tema de acasă, pachețelul din pauză până la violență fizică. „Fiul meu a fost victima unui astfel de comportament la școală. Era un grup de elevi care căutau pricină oricui, pe diferite motive. Pe copilul meu l-au umilit periodic până în ziua în care i-au aruncat pachețelul cu mâncare pe jos. Când s-a aplecat să-l ridice, l-au bătut, i-au rupt o mână, iar pentru vindecare a avut nevoie să stea cu aparat gipsat o lună. Am spus și dirigintei, și conducerii școlii, dar nu s-a întâmplat nimic”, a spus Elena Grivu, mama unui adolescent de 13 ani. „Copila mea a suferit enorm în primele clase primare. Am înscris-o la o școală de renume, pentru care am dat multe interviuri, și când colo, ce să vezi? Fetița mea era înlăcrimată mereu și nimeni nu făcea nimic”, a completat Maria Popa tabloul agresiunilor nespuse.

Despre ceea ce nu vorbesc învățătorii și profesorii spun cu glas răspicat copiii. „Bullying? E plin la noi în școală, peste tot. Pe colegul meu l-au umilit la baie, au râs de tunsoarea lui”, a spus Iustin M. „Pe mine mă bate colegul de bancă. Din când în când îmi dă una peste cap și spune că dacă fac la fel, adică îl pocnesc, mă transform în broască țestoasă. E o vorbă de pe net, dar dacă nu ții seama de ea, te faci de râs”, a replicat și Mihai, un elev de 13 ani, din Iași.

Părinții ar trebui să se implice

Ascultându-i pe copii este clar că bullyingul a dobândit dimensiuni foarte mari în școlile din Iași și numai. Dacă cadrele didactice nu i-au atitudine, ce ar trebui să facă părinții? „În primul rând, să fie atenți și prezenți în viața copilului. Din punctul meu de vedere, este un start bun pentru astfel de conflicte. După ce îl va asculta pe copil, ar trebui să afle care este cauza bullyingului și care sunt celelalte părți implicate, dacă este prima dată când se întâmplă sau este repetat. Dacă nu reușește singur să ofere suport emoțional copilului, poate apela la un specialist și împreună pot găsi o soluție să oprească acest fenomen. În cazul în care conflictul este foarte grav și repetat, se sesizează și dirigintele sau învățătorul. În cazul în care nu primește un răspuns, poate discuta amiabil cu celalalt părinte. Probabil că abuzatorul are acasă o situație de conflict fiindcă tot acest fenomen are la bază un fond emoțional toxic”, a spus Eliza Vameșu, mama unei adolescente de 14 ani. Ea este de părere că mutarea copilului la o altă instituție de învățământ nu este o soluție pentru că „nu este bine ca părintele copilului abuzat să susțină starea de victimizare. La o nouă școală poate întâlni același model și de obicei așa se întâmplă. Se repetă până se rezolvă fondul. Părinții copiilor abuzați încurajează, susțin conflictul prin victimizarea exagerată”, a mai spus Eliza Vameșu. Din punctul ei de vedere, greșeala majoră este a profesorilor care sunt martorii acestui fenomen și nu se implică, nu iau măsuri, nu opresc la timp conflictul: „Generalizez, dar profesorul neimplicat este modelul întâlnit în școala românească”.

Greutatea corporală sau banii familiei, motiv de dispreț

Pandemia a mai diminuat acest fenomen, iar profesorii spun că la ei în școli astfel de situații sunt rar prezentate. „La noi în școală nu prea au fost astfel de cazuri, dar am aflat că ar fi o formă de agresiune. La noi, la diriginți, rar ajung astfel de situații, mai ales acum, când suntem într-o perioadă de cursuri online. Eu sunt diriginte la o clasă a V-a și nu am avut oportunitatea de a-i cunoaște foarte bine pe copii. Am fost foarte puțin fizic la școală, interacțiunea nu a fost cea așteptată astfel încât să mă apropii cum aș fi vrut de ei. Poate aceste aceste generații nu se mai confruntă cu bullyingul așa cum îl cunoaștem sau nu a avut timp să se manifeste. Însă, din ceea ce am auzit, în alte școli există o formă de hărțuire a colegilor supraponderali, dar este mai mult un body-shaming. Se râde pe seama copiilor supraponderali, așa cum există și o discriminare între cei care au o situație financiară mai bună și cei care provin din medii mai puțin favorizate. Stând de vorbă astăzi cu o elevă, am aflat că se fac glume asupra unei copile pe care o numesc tocilară și care provine dintr-un mediu social care nu-i permite să afișeze o ținută pe care și-ar dori-o ei în clasă. Din păcate, asta este realitatea, copiii care acordă un interes sporit actului educativ nu sunt mereu văzuți foarte bine de către ceilalți colegi. Și din nou, din păcate, banii fac diferența între copii. Poate nu la acele cote alarmante la care auzeam în anii trecuți, dar totuși există. Există copii care nu-i acceptă în mijlocul lor pe cei care care nu au aceeași condiție financiară sau socială”, a punctat prof. Dana Anghelescu, profesor de Limba și literatura română la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

„IMPACT-STOP Bullying!”

În timp ce părinții se plâng, copiii suferă, iar educatorii par insensibil, mediul ONG a luat taurul de coarne, așa cum a făcut Asociația ROR când a lansat, în 2018, campania „IMPACT-STOP Bullying!”. Cu o echipă formată din psiholog și psihoterapeut, polițist, avocat și jurnalist, fiecare având un rol important în desfășurarea activităților, asociația a fost prezentă atât în unitățile de învățământ din Iași, cât și în cele din județ. Până în prezent au fost informați și consiliați peste 7.000 de elevi și peste 700 de profesori. „Confidențialitatea fiecărei activități a făcut ca deschiderea elevilor și profesorilor la aceste întâlniri să aibă o dinamică extraordinară și un feedback foarte bun, motivându-ne să mergem mai departe. Aș aminti de cyberbullying întâlnit în mediul on line, care un impact negativ asupra vieții copiilor și este prezent la un clik distanță de fiecare dintre noi. După aceste întâlniri, elevii și profesorii au făcut ateliere sau workshopuri având ca subiect bullying-ul. Am primit desene și mesaje care evidențiază tipurile de agresiune, mesaje antibullying și metode pentru a diminua fenomenul. A fost o campanie plină de emoții, cu povești de viață, cu amintiri de neuitat și cu planuri constructive”, a spus psihologul Roxana Oana Rotaru, președintele Asociației ROR.

Fenomenul de bullying poate fi inițiat de o persoană sau de un grup de persoane (mobbing), implicând un raport de putere inegal, deoarece victima, în cazul acestui fenomen nu dispune de resurse (fizice, psihologice, sociale) pentru a se apăra. Victima se află într-o ipostază de regulă vulnerabilă, care prezintă anumite slăbiciuni pe care bully-ul le poate exploata, nu se poate apăra și este neputincioasă.

Maura ANGHEL

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:23

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Spitalele ieșene au angajat 14 preoți
28/04/2025 07:54

* BOR organizează concursuri si aprobă candidatii, apoi impune castigătorii in organigrama spitalelor, unitătile medicale plătindu-le salariile * la Iasi, salariul cel mai mare il plăteste Spitalul de Neu ...

34 de radare vor monitoriza traficul din Iași, zi de zi!
28/04/2025 07:51

  Numărul unitătilor care compun sistemul e-Sigur a depăsit, luna aceasta, 700 in intreaga tară, pe drumurile naţionale, ceea ce corespunde, in medie, la 15 asemenea sisteme in fiecare judet! Sistem ...

Amintiri despre... amintiri. Aşa a început fotbalul la Politehnica Iaşi. Scurtă incursiune în istoria clubului
28/04/2025 06:24

  În  urmă cu aproape trei decenii, am ajuns, in urma unei invitaţii, acasă la profesorul Nicolae Popinceanu, pe str.Ibrăileanu. Am petrecut cateva ore in compania distinsului dascăl, care ...

GALERIE FOTO -- Primăvara Lalelelor la Iași. Un spectacol de culori care nu se teme de nori
28/04/2025 06:22

Nici norii mohorati de sambătă, nici răcoarea pătrunzătoare de duminică nu i-au tinut departe. Oamenii au venit, in valuri cuminti, să umple aleile Grădinii Botanice din Iasi, căutand parcă nu doar fr ...

Cafenelele care ne cresc tinerii. Noua socializare în Iași
28/04/2025 06:00

În Iasi, nu se mai cresc copii intre rafturile bibliotecilor sau pe terenurile de sport. Noua generatie isi face majoratul la masa din cafenea, intre un latte cu ovăz si un selfie cu lumina perfectă. Sc ...

Paștele Blajinilor, puntea vie dintre lumi
28/04/2025 06:00

În fiecare primăvară, la opt zile după Învierea Domnului, romanii sărbătoresc un Paste aparte, adanc inrădăcinat in memoria populară: Pastele Blajinilor. Cunoscut si ca Pastele Mortilor, ace ...

Alegeri în România, alegeri în Republica Moldova... Zeci de politicieni s-au grăbit să se pozeze cu utilajele de la noul pod peste Prut
27/04/2025 16:38

Moment istoric la Ungheni, Republica Moldova, acolo unde au inceput lucrările la Podul peste Prut, parte a Autostrăzii A8. Este pentru prima dată in ultimii 60 de ani cand peste Prut va fi construit un pod c ...

Mii de persoane au alergat pentru o faptă bună
27/04/2025 16:37

Semimaratonul reprezintă o provocare fizică intensă, intrarea intr-o comunitate de alergători, dar şi  realizarea unei fapte bune. Pe parcursul celor opt ediţii, la Semimaraton au participat 13.350 p ...

Iașul educației în alertă. Se reiau concursurile de titularizare
27/04/2025 14:05

Guvernul Romaniei a deblocat oficial concursurile pentru ocuparea posturilor didactice din sistemul de invătămant preuniversitar si universitar de stat, incepand cu data de 30 aprilie 2025. Măsura este regle ...

Duminica Tomii, ecoul viu al Învierii în sufletele oamenilor
27/04/2025 13:16

În fiecare an, la opt zile după Învierea Domnului, o sărbătoare mai putin cunoscută, dar cu o frumusete aparte, umple bisericile si inimile credinciosilor: Duminica Tomii. Este momentul in care ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei