Canicula a ars popușoiul moldovenilor
Dimensiune font:
* probleme sunt în culturile neirigate, în special la porumb * la Iași, sunt deja 4.500 de hectare de diferite culturi calamitate
Seceta pedologică severă va persista în culturile de porumb neirigat din majoritatea regiunilor agricole ale țării, unde conținutul de apă la adâncimea de sol de 0-100 cm va avea valori scăzute și foarte scăzute, conform prognozei agrometeorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). „În cultura de porumb neirigat, la adâncimea de sol de 0-100 cm, conținutul de apă va prezenta valori scăzute și foarte scăzute (secetă pedologică moderată, severă și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia, Crișana și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și Banatului, izolat în centrul și sudul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol va fi satisfăcătoare pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, nord-vestul și centrul Moldovei, și izolat în nord-estul Banatului”, se precizează în prognoza ANM.
În condițiile menținerii unui regim termic al aerului mai ridicat decât normal, combinat cu deficite mari de umiditate în sol, procesele fiziologice ale culturilor de câmp vor fi afectate, ducând la acumulări reduse de substanță uscată în boabe și semințe, știuleți subdimensionați la porumb și capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, afectând negativ calitatea și cantitatea recoltei.
Meteorologii avertizează că starea de vegetație a plantelor se va deteriora treptat, atât la culturile prășitoare, cât și la speciile pomicole și viticole, continuându-se ofilirea, răsucirea și uscarea frunzelor în orele de amiază, mai ales pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de floarea-soarelui va atinge fazele de maturitate în ceară și deplină (20-100%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole, fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare în anumite zone.
„Din punct de vedere fenologic, porumbul va finaliza mătăsirea (90-100%), continuându-se maturitatea în lapte, ceară și deplină (10-100%). În principalele zone de cultură, sfecla de zahăr va predomina prin alungirea și îngroșarea axei hipocotile (60-100%), cu posibil începutul acumulării zahărului în rădăcină (10-20%). La cartof se vor continua creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor și recoltarea soiurilor pentru consum aflate la maturitate tehnologică”, conform prognozei ANM.
La Iași, au fost deja raportate peste 4.500 de hectare de culturi agricole calamitate. Probleme au fost atât la culturile de toamnă cât și la cele de primăvară.
Fermierii așteaptă acum despăgubirile de la stat, pentru culturile distruse de secetă. Sumele promise variază între 200 și 250 de euro la hectar și vor fi acordate în funcție de gradul de calamitate suferit.
Dan DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau