Ce se ascunde în spatele tranşeelor ApaVital?
Dimensiune font:
* cel mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţ însumează înlocuirea conductelor pe o lungime echivalentă cu distanţa Iaşi-Vaslui * acesta se derulează pe o perioadă de 61 de luni şi are o valoare de peste 130 milioane euro
Semnat în urmă cu un an, proiectul privind „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi” a ajuns la ora primelor concluzii. Făcând o trecere în revistă a lucrărilor realizate până în acest moment, directorul SC ApaVital, ing. Ioan Toma, susţine că accesarea fondurilor europene era unica modalitate prin care se realiza reabilitarea celor două fronturi de captare a surselor de apă, extinderea şi modernizarea conductelor de aducţiune sau a celor de distribuţie a apei, extinderea reţelei de canalizare, construirea unor staţii de pompare sau de epurare noi şi, nu în ultimul rând, schimbarea unor rezervoare de mare capacitate. „Extinderile din reţeaua de alimentare cu apă si din sistemul de canalizare vor duce la un spor considerabil al numărului de clienţi, iar consecinţa imediată va fi creşterea calităţii vieţii pentru aproape jumătate dintre locuitorii judeţului Iaşi”, afirmă directorul societăţii de apă şi canalizare.
Ce s-a făcut...
Proiectul se derulează pe o perioadă de 61 de luni şi are o valoare totală, fără TVA, de 590.489.248 lei, din care 432.326.064 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii de apă potabilă şi apă uzată în Judeţul Iaşi, pentru a asigura conformitatea cu obligaţiile negociate de România în Tratatul de Aderare şi Obiectivele Programului Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară I. Proiectul cuprinde 15 Contracte de lucrări, din care, în prezent, sunt în derulare 10. Unul dintre acestea, „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Municipiul Iaşi” (magistralele principale), a fost finalizat pe 10.12.2012.
„Contractul a presupus reabilitarea magistralelor de alimentare cu apă pe o lungime de aproximativ 5,6 km, prin înlocuirea conductelor existente cu unele de fontă ductilă”, a spus dl. Toma.
Proiecte de viitor
Un al doilea contract presupune Modernizarea sistemului de alimentare cu apă din oraşul Iaşi (Bazine Şorogari), la şapte luni de la implementare fiind realizate un sfert din lucrări: reabilitarea rezervoarelor R1 si R2, a camerei vanelor şi a instalaţiilor hidraulice aferente, precum şi prevederea de instalaţii de automatizare din Complexul Şorogari, Iaşi.
Cât priveşte modernizarea sistemului de canalizare în oraşul Iaşi (colectoare principale), lucrările au început în 22 octombrie 2012 şi vor fi finalizate în 21 aprilie 2015. Contractul presupune reabilitarea colectoarelor de apă uzată existente în Municipiul Iaşi, pe o lungime de aproximativ 12,4 km. O altă lucrare va fi gata în august 2013. Este vorba de modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în Holboca, urmând a fi executată o reţea nouă de distribuţie a apei în lungime totală de 11,7 km. De asemenea, se va mai construi un rezervor nou de 1.000 metri cubi şi o staţie de pompare apă potabilă. În cadrul aceluiaşi contract, se va executa şi o reţea nouă de canalizare în comuna Holboca (satele Dâncu şi Holboca), în lungime totală de 9.290 m, precum şi construcţia a două noi staţii de pompare apă uzată.
Reţele de canalizare noi pe majoritatea străzilor din oraş
Tot în 2013, dar în luna octombrie, urmează a fi încheiată modernizarea reţelei de alimentare cu apă în oraşul Iaşi (inclusiv a conductelor de azbociment). „Contractul presupune modernizarea reţelei de alimentare cu apă, inclusiv înlocuirea conductelor de azbociment pe o lungime de 25,7 km şi extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 5, 9 km, folosind conducte din fontă ductilă. Un alt obiectiv al contractului va avea în vedere reabilitarea şi execuţia a 757 branşamente, inclusiv montarea contoarelor de apă aferente. În prezent, execuţia lucrărilor din cadrul acestui contract este finalizată în procent de 49%”, a mai precizat dl. Toma. Cât priveşte modernizarea sistemului de canalizare, lucrările au început în 12 martie 2012 şi vor fi finalizate în 12 septembrie 2014.
Megaproiect pentru mediul rural
Şefii ApaVital şi-au mai propus să încheie în 2014 extinderea sistemului de canalizare în municipiul Iaşi, iar un an mai târziu modernizarea Staţiei de Tratare ape uzate în aglomerarea Iaşi. De asemenea, începând de anul viitor, vor fi realizate demersuri pentru accesarea fondurilor unui alt mega proiect vizând, de această dată, alimentarea cu apă a localităţilor din mediul rural. „S-a demarat revizuirea şi actualizarea Master Planului, documentaţie care va defini un program de investiţii pe termen mediu şi lung şi care va permite aplicarea pentru obţinerea unei noi finanţări prin programul POS Mediu II pentru perioada 2013 - 2020”, a mai spus managerul ApaVital. (Tudor Damaschin)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
hagitudose
Dec 19, 2012
in zona 15d a municipiului iasi,apavital n-a facut nici o dezvoltare a retelei de distributie apa-canal,colectoarele pluviale sunt total insuficiente.nimeni nu controleaza apavital cum deruleaza programele de investitii si activitatea curenta in municipiul iasi.nici c.j. si nici primaria.organismul intermediar de control pos mediu este tocmai la bacau !...si astfel controlul se desfasoara doar pe hirtie. deasemenea,apavital incalca dreptul de proprietate privata in mod sistematic si sustrage fara nici un drept apometre in conditiile in care ar trebui sa aiba pe domeniul public robineti de inchidere/deschidere a apei.
Adauga comentariul tau