Cine rămâne fără ajutor la încălzire?
Dimensiune font:
* un vârstnic cu un venit de 350 şi care a consumat o gigacalaorie, va primi 14 lei în plus la pensie * în schimb, el va achita cu 27 lei mai mult pentru agentul termic consumat
Promulgarea de către preşedinte a Ordonanţei de urgenţă 1/2013, care prevede o creştere a pensiilor cu 4% începând cu 1 februarie 2013 ar putea fi primită de unii pensionari drept o veste proastă. Ne referim, desigur, la cei care au depus dosare în vederea obţinerii ajutoarelor pentru încălzire şi care s-ar trezi, astfel, puşi în situaţia de a nu se mai încadra la procentul de compensare acordat anterior. Să luăm, de exemplu, un caz ipotetic şi să presupunem că un pensionar ieşean beneficiază de un venit de 600 lei. Acesta va primi în plus 24 de lei pe cuponul de pensie, însă această valoare îl va face să piardă ajutorul de 10% la încălzire, acordat până la pragul de 615 lei. Cu alte cuvinte, dacă a consumat, să zicem, o gigacalorie, va avea de achitat 265 lei în loc de 238,5 lei, deci acesta pierde practic în acea lună doi lei. La fel stau lucrurile în cazul pensiilor mai mici. Un pensionar cu un venit de 350 achita tot pentru o gigacalorie consumată jumătate din valoarea ei, adică 132 lei. După mărirea pensiilor, el primeşte 14 lei în plus, însă va plăti operatorului de termoficare cu 27 lei în plus la o gigacalorie consumată (159 lei), întrucât plafonul compensaţiei se modifică de pe urma indexării, scăzând de la 50 la 40 la sută!
Trebuie formulate alte solicitări pe propria răspundere
În prezent, numărul de cereri înregistrate şi intrate la plată la DAC Iaşi, instituţie prin intermediul căreia care sunt acordate ajutoarele la căldură este de 14.625, conform situaţiei din luna ianuarie. „Pensionarii, sau orice altă categorie socială, beneficiari ai indexărilor acordate de Guvern, trebuie să depună alte cereri în cazul în care depăşesc un anumit prag de compensaţie. Bineînţeles, în respectiva solicitare, vor declara pe propria răspundere noul venit, pentru că, dacă nu o fac, riscă să returneze banii primiţi în plus”, spune Lumina Munteanu, directorul DAC Iaşi. Aceasta a precizat că noua situaţie, oarecum neplăcută pentru unii pensionari, este valabilă doar pentru luna martie. „Ajutoarele pentru încălzire se acordă până în luna martie. În condiţiile în care unii pensionari află cu cât le-a fost mărit venitul de-abia la primirea cuponului de pensie, deci undeva după 15 februarie, noul venit va fi luat în calcul la stabilirea procentului de compensaţie aferent lunii martie. Cei care depăşesc anumite praguri de compensaţie pot depune noile cereri până la finele acestei luni”, mai spune şeful DAC.
Care sunt grilele de compensare
Reamintim că, pentru cei cu venituri de până la 155 de lei, procentul de compensare ajunge la 90%, între 155,1 şi 210 lei venit, procentul de compensare este de 80%, între 210,1 şi 260 lei procentul de compensare este de 70%. Cei care au venituri între 260,1 şi 310 lei au compensare la căldură în procent de 60%. Între 310,1 şi 355 lei, procentul de compensare este de 50%, între 355,1 şi 425 lei procentul este de 40%, între 425,1 şi 480 lei procentul ajunge la 30% respectiv 20% pentru venituri între 480,1 şi 540 lei. Cel mai mic procent de compensare apare la veniturile cuprinse între 540,1 şi 615 - 10%. (Tudor Damaschin)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau