Comerţ la tonetă în Iaşi: evaziune 100% şi calitate îndoielnică
Dimensiune font:
Comercianţii stradali care nu eliberează bon fiscal nu se tem de autorităţi, ci mai degrabă de răutatea colegilor de breaslă. La rândul lor, autorităţile se dovedesc neputincioase în faţa evaziunii, mai ales că unii dintre funcţionari nu ştiu cu exactitate în baza căror legi să acţioneze
Trotuarul din Podul Roş a devenit un mall ambulant din cauza comercianţilor stradali. În pofida forfotei din această zonă şi a cumpărătorilor care se opresc zilnic în faţa tonetelor, bonul fiscal este o raritate, vânzătorii eschivându-se când trebuie să îl elibereze cumpărătorilor. „Este pe riscul nostru. Cei care vin mai des sunt cei de la Primărie. Fiscul vine doar la sesizări, aşa că nu trebuie neapărat să baţi în casă tot ce vinzi”, a recunoscut o vânzătoare unui reporter al ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, aflat în postura de client. Mai mult, comercianţii consideră că sustragerea lor de la lege este întru totul justificată, dat fiind că încasările pe care reuşesc să le facă sunt destul de mici. „Legal ar fi să baţi pe casă fiecare bănuţ, dar, uneori ne costă mai mult rola de hârtie pentru bon, decât perechea de şosete sau de chiloţi pe care o vindem”, a susţinut încrezătoare aceeaşi gestionară. Analizând discursul comercianţilor din această zonă, se poate constata faptul că aceştia se tem mai mult de răutatea colegilor de trotuar, decât de controalele şi amenzile autorităţilor. „De regulă, toţi au autorizaţii, aşa că nu prea avem de ce ne teme de cei de la primărie. Mai grav este că restul colegilor îţi fac reclamaţie dacă te văd că nu dai bon sau că îţi expui marfa într-un anume mod”, punctează o altă vânzătoare.
Lege interpretabilă
Când vine vorba de neacordarea bonului fiscal, autorităţile ieşene pasează responsabilitatea de la una la alta, mai ales când vorbim despre un cadrul legal care permite acest lucru. „De această problemă se ocupă Direcţia Regională Antifraudă Suceava, ceea ce face ca lucrurile să fie mai dificil de urmărit. Pe vremea când exista Garda Financiară, se făceau mai multe astfel de intervenţii, dar, acum, putem spune că este vorba şi de o lacună a legii, deoarece este mai greu de eliminat acest fenomen, dat fiind că de acest lucru se ocupă un departament regional”, a declarat Petrică Bălteanu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Acesta a lăsat să se înţeleagă că nu este vorba de o problemă locală, ci de una naţională, atunci când vorbim de frauda prin neacordarea bonului fiscal.
Nici autorităţile locale nu ştiu bine ce au de făcut
Neacordarea bonului fiscal este doar una din abaterile pe care le săvârşesc comercianţii. Avizele de funcţionare, contractele cu o firmă de pază sau de salubritate sunt obligatorii pentru a putea face comerţ pe marginea drumului. Şi la aceste capitole vânzătorii sunt prinşi pe picior greşit, dar nici autorităţile nu pun întrebări, pentru că nici ele nu ştiu cu exactitate care le sunt competenţele. Contactată pentru a ne vorbi despre constatările făcute în timpul controalelor, Nicoleta Deciu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale, a precizat că situaţia avizelor nu intră în atribuţia instituţiei. „Noi nu putem decât să verificăm modul în care este expusă marfa, de avize se ocupă Serviciul de Control al Primăriei”, a subliniat aceasta. În replică, Ciprian Chiriţa, şeful Serviciului Corp Control al Primăriei, susţine însă că lipsa avizelor de funcţionare este o problemă care ar trebui să intereseze… Poliţia Locală. „Noi facem cu regularitate controale pe la toate tonetele, dar să ştiţi că această sarcină intră şi în competenţa celor de la Poliţia Locală, conform Legii 120. Cine a zis că nu are nimic de a face cu acest lucru, nu-şi cunoaşte bine atribuţiile”, a declarat Chiriţa. Până ce autorităţile îşi vor da seama ce au de făcut, comercianţii îşi permit în continuare să elibereze bon doar la cererea clientului. Asta doar dacă nu găsesc şi atunci o scuză…
Anca BURNICHE
„16% din venit se duce pe impozit, dar eu îmi plătesc de aici cartea de muncă, asigurarea de sănătate şi aduc şi marfă nouă. E normal să declar cât mai puţin cu putinţă” - comerciant din Podu Roş
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau