Concursul internaţional de muzică „Emanuel Elenescu” îşi aşteaptă premiaţii
Dimensiune font:
* în competiţie au intrat atât copii din ţară, cât şi din Republica Moldova * elevii concurează la secţiuni pentru instrumente de suflat, instrumente populare, canto popular, muzică de cameră, canto clasic şi coregrafie dans popular
În perioada 29 noiembrie-1 decembrie, la Piatra Neamţ se desfăşoară cea de-a XXII-a - ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafie “„Emanuel Elenescu”. Manifestarea este organizată de Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ cu sprijinul Fundaţiei „Friendship Ambassadors România”, al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Neamţ şi finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Concursul a devenit emblematic prin calitate, dar şi prin faptul că omagiază, de fapt, personalitatea unei figuri celebre a culturii muzicale româneşti: dirijorul şi compozitorul Emanuel Elenescu.
Concursul cuprinde secţiuni pentru instrumente de suflat (lemn şi alamă), instrumente populare, canto popular, muzică de cameră, canto clasic şi coregrafie dans popular. „Este un eveniment deosebit. Sunt în jur de 470 de copii, din ţară, dar şi din Republica Moldova, care vor concura pe şapte secţiuni. Ca o noutate, anul acesta, vor fi acordate două trofee: la secţiunea muzică clasică şi la secţiunea folclor. Ne-am gândit că aşa este mai echitabil. Dimensiunea concursului este mult mai mare decât anul trecut”, ne-a spus prof. Mihăiţă Albu, directorul Liceului de Arte „Victor Brauner”. Dimensiunea internaţională a competiţiei s-a îmbogăţit în acest an, şi prin prezenţa invitatului special, prof. Wolfgang Klos de la Universität für Musik und Darstellende Kunst, Wien, Austria, preşedintele de onoare al juriului. „Este un eveniment extrem de important, nu neapărat referindu-ne la rezultate sau premii. Copiii au nevoie de repere, au nevoie să-şi evalueze munca de peste ani, chiar dacă, desigur, mai sunt şi alte competiţii. Dar, aici la Piatra Neamţ, se pare că s-a creat un climat foarte bun pentru performanţă, iar rezultatele ultimilor ani, dovedesc acest lucru”, a declarat muzicologul Vasilica Stoiciu-Frunză, consultant artistic al concursului, membru al juriului. Evoluţia concurenţilor va fi evaluată de un juriu format din personalităţi artistice cu vastă experienţa pedagogică şi interpretativă.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau