Controverse pe A8: cu sau fără exproprieri?

2autostrada

Dimensiune font:

| 21-10-2021 00:00

 „Punctul fierbinte” este cel din Breazu * aici, traseul propus trece printre casele existente sau chiar peste acestea și continuă pe terenuri unde sunt propuse dezvoltări rezidențiale * foști oficiali ai Ministerului Transporturilor și reprezentanții asociațiilor care vebghează la realizarea A8 spun că, în acest moment, traseul nu este defintiv, prin urmare este prematur să se afirme că vom asista la exproprieri * execeptând zona Rediu, relocările i-ar putea afecta pe ieșenii din Bogonos (Lețcani) și Cilibiu (Golăiești)


Subiectul autostrăzii A8, mai precis a sectorului de autostradă Ungheni - Iași - Târgu Neamț, a stârnit noi reacții, mai ales că în mediul online au apărut informații noi, multe dintre ele eronate. Astfel, conform unor surse, varianta finală a Autostrăzii A8 va trece de la Lețcani, prin Breazu. Mai precis printre, sau peste vilele din Breazu. „Nu este traseul definitiv. Informațiile sunt puțin eronate. Vorbim acum despre finalizarea AMC 1 de către proiectant (Analiză Multicriteriala 1). Urmează ca aceasta să fie studiată în cadrul CNAIR, inclusiv situațiile apărute pe teren. Eu deja am transmis azi dimineață (n.r. – ieri) o primă informație către CNAIR. Specialiștii din cadrul CNAIR vor ține cont de aceste situații și de aceea va exista și o dezbatere publică cu implicarea primăriilor din zonă, în așa fel încât în faza următoare de AMC 2 să se facă corecții. Important: în această etapă trebuie să se implice primarii și să transmită către CNAIR toate informațiile reale din teren!”, spune Cătălin Urtoi. Acesta mai precizează că membrii asociației Împreună pentru A8 monitorizează strict realizarea proiectului acestei autostrăzi și se vor implica și în transmiterea unor date corecte din teren.

„Inserarea culoarului tehnic de autostradă, un demers destul de dificil!”

Același lucru este susținut și de Adrian Covăsnianu, fost oficial al Ministerului Transporturilor în mandatul lui Cătălin Drulă. „Precizez încă de la început faptul că nu este definitivat traseul pe sectorul Ungheni-Iași-Tg. Neamț ci doar ne aflăm în etapa de AMC (Analiză Multicriterială) aferentă Studiului de Fezabilitate. Suntem într-o etapă în care se analizează mai multe variante de traseu, iar alternativele proiectantului Consitrans se află în analiză la CNAIR S.A. și în atenția experților Jaspers”, spune fostul  secretar de stat. Potrivit acestuia, zona cea mai sensibilă este în apropierea Iașului, respectiv subsectorul Lețcani – Ungheni (km 62 - km 91+900 m) care reprezintă ocolirea aglomerării Iași la profil de drum rapid! „Ca urmare a extinderii haotice a țesutului urban, a evitării suprapunerii cu ariile naturale protejate (acolo unde a fost posibil) și a descărcărilor de trafic prin noduri rutiere, inserarea culoarului tehnic de autostradă se dovedește un demers destul de dificil! Cele mai sensibile zone sunt la următoarele poziții kilometrice: satul Bogonos km 64-km 65, satul Breazu km 70 - km72, satul Cilibiu km 84- km 86. În aceste areale ca urmare a constrângerilor identificate pe traseu la nivelul solului, autostrada se intersectează cu loturi cu construcții existente și propuse”, explică Covăsnianu.

Avantaje și dezavantaje

Față de varianta din Studiul de Fezabilitate ediția 2011, traseul A8 a translat către sud fiind justificat și de mai mulți factori. Este vorba de conectivitatea A8 cu aeroportul Iași, de legătura la Spitalul Regional de Urgență Iași, de conexiunea cu podul de la Ungheni în zona UAT Golăiești și de conectivitatea cu Varianta Ocolitoare Iași-Est. „Propunerea aceasta, fiind cea mai scurtă dintre variante (92 km), prezintă avantaje de accesibilitate nete dinspre orașul Iași dar creează o serie de inconveniente față de locuitorii din zona periurbană. În Caietul de Sarcini elaborat în 2020 s-a preîntâmpinat o asemenea situație, motiv pentru care contractul de Proiectare (Studiu de Fezabilitate+Proiect Tehnic de Execuție) prevede și Proiectul pentru Autorizarea Demolării. Soluțiile din păcate sunt constrânse de geografia locală și implică ridicarea liniei roșii dinspre Moțca pentru a scădea costurile lucrărilor de artă pe tot tronsonul de 92 km și minimizarea/reducerea impactului A8 în zona de suprapunere cu construcții existente/autorizate în zona Bogonos printr-un viaduct impresionant (diferența de nivel mare între Dealul Coroiului și Dealul Horincea). Apoi, salvarea zonei de locuințe colective din zona Breazu necesită o lucrarea de artă impresionantă de tipul unui tunel considerabil. În zona Cilibiu, fiind zona de contact între culoarul Prutului și versanții înalți ai Câmpiei Colinare a Jijiei, determină o energie de relief de peste 120-130 m. Pentru a sacrifica Pădurea Icușeni (rezervație naturală de tip forestier de interes național) și a minimiza impactul asupra construcțiilor existente se impune o lucrare de artă mixtă de tip tunel + viaduct. În urma dialogului cu autoritățile locale traseul autostrăzii mai poate suferi mici corecții însă zona de la nord de Iași implică soluții tehnice majore cu costuri corespunzătoare în etapa de execuție!”, mai spune Adrian Covăsnianu. 

Autostrada Iașului a fost împărţită în trei tronsoane: Târgu Neamţ – Târgu Frumos (33 km), Târgu Frumos – Leţcani (29 km) şi Leţcani – Ungheni (30 km). Începând dinspre capătul din Est, autostrada tranzitează comuna Golăiești, prin Cilibiu și Pădurea Icușeni, se înscrie pe raza comunelor Aroneanu şi Popricani (la nord de localităţi precum Rediu Aldei, Dorobanţ sau Cuza Vodă), trece prin Pădurea Vulturi şi se intersectează cu DN 24 la sud de Vânători. Ulterior, traseul traversează comuna Rediu la Sud de Pădurea Mârzeşti, la o distanţă de mai puţin de 100 metri. Traseul propus de Consitrans continuă prin comuna Rediu la sud de iazul Tăuteşti (la circa 500 m), traversează Valea Lupului prin zone care nu sunt dezvoltate din punct de vedere rezidenţial şi continuă prin Valea lui David. În Leţcani, traseul este prevăzut să treacă prin localitatea Bogonos (prin zonă de case) şi continuă la nord de satul Leţcani (în afara zonelor de case şi la sud de Sărăturile de la Valea Ilenei - arie protejată). Localităţile Podu Iloaiei, Sârca, Bălţaţi, Târgu Frumos, Heleşteni şi Stolniceni Prăjescu sunt traversate pe partea de nord, fără să existe, aparent, suprapuneri cu imobile sau arii protejate. Ulterior, în zona Sodomeni (la sud de Paşcani) ar urma să fie poate cel mai important nod rutier prevăzut pentru Moldova: intersecţia autostrăzilor A8 şi A7 (Ploieşti – Paşcani). Lucian STATE

 

* * *

„Chiar dacă proiectantul a propus varianta de traseu care străbate comuna Rediu prin Breazu – zona Podiș Mârzești, analiza multicriterială urmează să fie dezbătută de către experții Jaspers și mai apoi supusă CTE CNAIR S.A. Voi convoca zilele următoare Consiliul Local și, împreună, vom solicita informații suplimentare de la Consiliul Județean și CNAIR cu privire la propunerea lansată în spațiul public și, totodată, vom transmite un punct de vedere cu privire la impactul social al variantei promovate, factor care ar trebui să fie deciziv în a schimba abordarea asupra variantei finale a traseului autostrăzii care, să sperăm, va străbate comuna noastră” - Ciprian Grosu, primar Rediu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Coșmarul catalogului digital. Elevii își doresc înapoi vremurile când notele se puteau „pierde” accidental
27/11/2024 08:46

Într-o sală de clasă plină de viată, linistea se sparge cand tableta profesorului luminează cu un sunet distinctiv. Elevii isi intorc privirile curioase spre ecran, anticipand deja ce urmează. &bdqu ...

Prețuri uriașe la ședințele foto de Crăciun
27/11/2024 07:59

  În ultimii ani, tot mai multi ieseni au inceput să apeleze la serviciile fotografilor in perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, acestia au deja programul extrem de incărcat, dar multe persoa ...

Dosarul cu șină și creionul cu ață: templul absurdului cotidian
27/11/2024 07:14

Într-un colt prăfuit de Iasi, intre Kafka si Caragiale, unde melcii pensionari sunt campioni ai vitezei, se ridică un monument viu al birocratiei: dosarul cu sină si creionul cu ată. Aceste relicve st ...

Inculpat pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, la trei ani după comiterea faptelor
27/11/2024 06:44

Luni, 25 noiembrie a.c., judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea intocmirii rechizitoriului şi a administrării probelor in dosarul in care este inculpat ieşeanul M.S., dispunand incepere ...

Un ieşean a scăpat de condamnare, făcând nuntă
27/11/2024 06:43

Multă vreme, Dorin şi Ana, doi tineri gospodari din comuna Ţigănaşi, au avut o relaţie de concubinaj plină de năbădăi. Scandalurile din cuplu aveau loc cel puţin săptămanal, după fiecare zi de tar ...

Cum se pregătește orașul de sărbători
27/11/2024 06:42

Iasul se pregăteste de sărbătoare, iar municipalitatea pune la punct ultimele detalii pentru perioada in care centrul orasului se transformă intr-un loc dedicat Crăciunului. Ca in fiecare an, pe data de 1 ...

Consumul de alcool poate deveni extrem de periculos
27/11/2024 06:41

Consumul de alcool creste in perioada sărbătorilor de iarnă, sustin medicii psihiatri, iar acest fenomen este cu adevărat ingrijorător, intrucat foarte multe persoane ajung la Unitatea de Primire Urgente d ...

Iașul rămâne una dintre cele mai subdezvoltate piețe hoteliere din România
27/11/2024 06:39

  Iasul trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată, care ii va intări statutul de oras - magnet in Moldova, asa cum reiese din dezbaterea „Iasi Real Estate Roundtable” organizată, ma ...

 Infecțiile respiratorii acute au afectat peste 5.700 de ieșeni
27/11/2024 06:39

  Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică si Control Boli Transmisibile din cadrul Directiei de Sănătate Publică Iasi, in săptămana 18–24 noiembrie s-au inregi ...

Un avocat ieşean a câştiga în instanţă lupta cu judecătorul care-l amendase
27/11/2024 06:38

Ioan D. este unul din sutele de avocaţi ce activează in cadrul Baroului Iaşi. Bine cotat in branşă, e mereu solicitat de către cei ce vor să-şi caştige dreptatea in sala de judecată. Are multe procese ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei