Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtica mamei! Ce au descoperit noile studii
Dimensiune font:
Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtica mamei! Ce au descoperit noile studii
Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor încă de la început. În aceste condiții, nu știi ce soluții să mai găsești pentru a-l „păcăli” pe micul tău mofturos. Ca să nu îți mai faci prea multe griji și să te întrebi de ce nu vrea să accepte alimente precum legumele cu frunze verzi de exemplu, ține cont și de cele mai recente descoperiri ale oamenilor de știință. Astfel, un studiu recent a arătat că un copil își formează preferința pentru anumite gusturi încă din viața intrauterină.
Gustul, reacția la arome, se manifestă încă din mediul intrauterin
Lichidul amniotic este primul mediu în care fătul are parte de experiențe senzoriale, așa cum sunt și cele care țin de gust și de miros. Astfel, fătul vine în contact cu diverse arome prin intermediul dietei mamei sale. Mugurii gustativi încep să se dezvolte încă din săptămâna 8 a sarcinii, putând detecta gusturile din săptămâna 14. Orificiile nazale sunt deschise pentru a permite fluidului amniotic să aibă acces la neuronii olfactivi, care pot recepta moleculele cu miros începând cu săptămâna 24 a sarcinii.
Bazându-se pe aceste informații, oamenii de știință au facut un studiu în care au vrut să afle cum reacționează fătul la arome variate, provenite din alimentele consumate de mame, în săptămânile 32 și 36 ale sarcinii. În acest scop, s-au efectuat ecografii 4D pentru a se putea detecta expresiile faciale ale feților când veneau în contact cu trei feluri de arome. După analizarea imaginilor ecografiilor, s-a putut sesiza că expresiile faciale erau diferite, în funcție de acele arome.
,,Credem că expunerea în mod repetat la arome înainte de venirea pe lume a unui copil poate să influențeze preferințele acestuia pe viitor, ceea ce este important dacă ne raportăm la asigurarea unei alimentații sănătoase și la diminuarea riscului de apariție a mofturilor la mâncare din perioada diversificării.”
Expunerea copilului la aromele unor alimente sănătoase, așa cum sunt și cele amărui, chiar de dinainte să se nască, îi influențează sănătatea pe parcursul vieții.
„Dacă putem să ne obișnuim copiii să le placă legumele cu frunze verzi și să nu prefere cu precădere alimentele dulci, atunci putem să ne asigurăm că vor avea parte de un câștig în greutate echilibrat” a spus co-autorul studiului, Nadja Reissland.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau