Corupţii Bacăului, pe mâna justiţiei
Dimensiune font:
Cei mai influenţi politicieni ai judeţului au ajuns în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) * ei figurează în dosare care au adus statului prejudicii de sute de milioane de euro
Aleşi ca să-i reprezinte pe oameni şi interesele lor, parlamentari, primari şi viceprimari s-au ocupat de tot felul de şmenuri, prin care şi-au burduşit propriile buzunare. Unii au trecut deja prin celule, pentru alţii zdrăngănesc cătuşele.
Viorel Hrebenciuc, la un pas de arestare
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis ieri procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD de Bacău Viorel Hrebenciuc, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri. El este urmărit penal şi acuzat că ar fi intervenit pe lângă directorul Romsilva şi la diverşi funcţionari folosindu-se de influenţa sa politică. Dosarul vizează retrocedarea a 43.000 hectare de pădure, evaluate la 140 milioane euro. El a fost dus la DNA Braşov, cu o maşină a Jandarmeriei şi însoţit de anchetatori.
Viorel Hrebenciuc nu este la prima experienţă cu procurorii Anticorupţie. El este implicat şi în scandalul de obţinere ilegală a unei licenţe pentru un post de televiziune al lui Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra Neamţ. În acest dosar este suspectat că şi-ar fi exercitat influenţa politică pe lângă Consiliul Naţional al Audiovizualului în favoarea lui Pinalti pentru obţinerea licenţei postului de televiziune Giga TV, după ce a fost retrasă.
Valerian Vreme, implicat în dosarul Microsoft
Alt caz de corupţie, alt deputat băcăuan. Este vorba despre Valerian Vreme, căruia deja i-a fost ridicată imunitatea politică. El este urmărit penal alături de alţi opt foşti miniştri bănuiţi că ar fi săvârşit infracţiuni în timpul mandatului, în cazul licenţelor IT pentru şcoli. DNA s-a autosesizat după ce un raport al Corpului de Control al Primului Ministru, efectuat la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, a arătat că respectivele contracte ar fi fost încheiate ilegal. Valerian Vreme (PMP), fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010- februarie 2012 este acuzat de infracţiunea de abuz în serviciu, „constând în aceea că ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS pentru şcoli”. Între timp, deputaţii din Comisia Juridică au dat aviz favorabil în privinţa cererii DNA pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Valerian Vreme, în acest dosar. Decizia a fost luată cu 17 voturi „pentru“ şi două „împotrivă“. Deputatul şi-a pierdut imunitatea.
Romeo Stavarache cercetat pentru luare de mită
Primarul suspendat al Bacăului se află deja în a doua lună de arest la domiciliu până pe 1 noiembrie, după ce a fost arestat pe 1 iulie şi şi-a petrecut alte două luni (iulie şi august) atât în arestul Poliţiei Judeţene, cât şi la Penitenciarul Bacău. Pe 25 iulie, DNA a dispus trimiterea în judecată a edilului pentru cinci infracţiuni de luare de mită comise în perioada 2008-2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul depăşind 2,3 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Vasile Cenuşă şi Liviu Goian, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins şi primit, direct sau prin intermediul celorlalţi inculpaţi, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. De asemenea, el este implicat şi în dosarul „Apartamentul” privind repartizarea unui apartament din fondul locativ al Primăriei, în care mai sunt cercetaţi şi Gheorghe Muntianu, fostul şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei, şi Gavril Pircu, fostul director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei. Cei trei au fost trimişi în judecată în aprilie 2014, în stare de libertate, fiind acuzaţi de tentativă la abuz în serviciu. Următorul termen va fi pe 11 noiembrie.
Lucia HACMAN
Săptămâna acesta a mai fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi viceprimarul comunei Racova, Ion Micu care este acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri europene. De asemenea, Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul Calităţii”, s-a ales cu un spor de pedeapsă de 9 luni pe lângă cei şase pe care-i are de executat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau