Cozonacii din supermarket au până la 16 E-uri și sute de grame de zahăr!
Dimensiune font:
* 100% din cozonacii cu nucă și cacao pentru Sărbătorile de Paște au în compoziție E-uri - aditivi alimentari * numărul acestora variază între 1 și 16, cu precizarea că 10% din produse au în compoziție 16 E-uri, 20% - 9 E-uri, 30% din produse sunt cu 6 E-uri și doar 10% au un singur E * în plus, cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13 g și 26 g pentru 100 grame de cozonac de acest tip, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandată un consum de maxim 25 grame zaharuri pe zi!
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonaci cu nucă și cacao identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025, de la mai mulți producători sau distribuitori, între care principalele supermarketuri.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor a rezultat faptul că, din punctul de vedere al ingredientelor regăsite în produsele cozonaci cu nucă și cacao pentru Sărbătorile de Paște 2025, 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numericul de aditivi alimentari variază între 1 și 16, cu precizarea că 10% din produse au în compoziție 16 E-uri, 20% - 9 E-uri, 30% din produse sunt cu 6 E-uri și doar 10% au un singur E.
Conform InfoCons, mărcile de produse cozonaci cu nucă și cacao analizate cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 în funcție de numericul de aditivi alimentari (E-uri ) sunt: Cozonac Nuca – Cacao, din Carrefour, cu 16 aditivi, Vel Pitar Cozonac cu nucă - 9 aditivi, Tastino Cozonac cu nuca, rahat și stafide - 9 aditivi, ARO Cozonac cu umplutura cu nucă și cacao - 8 aditivi, Primo Cozonac cu cremă de cacao și nucă - 6 aditivi, Kaufland Cozonac cu nucă, stafide, rahat și cacao - 6 aditivi, Dobrogea Cozonac cu nucă și cacao -6 aditivi, Auchan Cozonac cu nucă și cacao - 3 aditivi, Boromic Cozonac cremă cu nucă și cacao - 2 aditivi, Grewe Cozonac cu nucă și cacao - 1 aditiv.
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E471); 70% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330); 60% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a).
Totodată, anunță InfoCons, cantitatea de glucide variază între 44.59g și 58g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13 g și 26 g pentru 100 grame de produs pentru produsele cozonac cu nucă și cacao cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 .
Pentru a ne face o idee mai clară asupra pericolelor ce pândesc de pe rafturile supermarketurilor, trebuie să reamintim că Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame zaharuri pe zi! Carmen DEACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau