* situaţia persistă de ani buni şi devine acută în perioada vacanţelor, când numărul donatorilor scade considerabil * pentru a face față tuturor solicitărilor ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic, însă la Iași donează cel mult 40-45 de persoane * prin urmare, există și situaţii în care se amână operații importante pentru că stocurile nu sunt suficiente * studii recente au demonstrat că donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populaţiei
Medicii ieșeni spun că, zilnic, nevoia de sânge, din toate grupele, este tot mai mare în capitala Moldovei. Cele mai mari consumatoare de sânge sunt unităţile spitaliceşti care au secţii de chirurgie şi care fac operaţii complexe, aşa cum este Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” sau Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul persoanelor care au nevoie de o intervenţie chirurgicală este în continuă creştere şi de multe ori medicii au fost puşi în situaţia a amâna anumite operaţii pentru că nu aveau suficient sânge. „Având în vedere stocurile reduse de sânge din Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași și din unitățile spitalicești, facem un apel către populația să conștientizeze importanța donării de sânge și să vină la centru. Stocurile componente sunt mici și mulți pacienți aflați în stare gravă așteaptă să primească transfuzii sanguine. Cele mai multe solicitări vin de la spitalele din Iași unde există secții de chirurgie și nu numai, tocmai de aceea este important ca numărul de donatori să fie mai mare”, a declarat dr. Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iași.
În medie, cam 45 de persoane sunt eligibile pentru a dona sânge, un număr mult prea mic pentru a acoperi necesarul. „Din studiile pe care le-am făcut de-a lungul timpului, pentru a face față tuturor solicitărilor ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic. În prezent, aproximativ 45 de persoane donează la Centrul din Iași. Componentele sanguine sunt insuficiente tocmai de aceea facem un apel către populație să vină să doneze dacă sănătatea le permite”, a mai spus dr. Lavinia Scripcariu.
Studii recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populaţiei.
Pentru a putea fi un donator eligibil, persoana trebuie să fie sănătoasă din punct de vedere clinic, să nu aibă o boală cronică sau infecţioasă, să aibă o greutate de minim 58 de kilograme. Cei interesaţi se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi de luni până vineri, între orele 7 și 13. Corina ISTRATI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau