De la cretă, la cloud. Aventurile părinților ieșeni în labirintul educației digitale

copii-IS

Dimensiune font:

| 16-10-2024 17:59

 * de când tehnologia a invadat educația, părinții ieșeni au fost nevoiți să îmbrace armura tehnologică și să intre într-o arenă cu reguli complet noi * platformele educaționale, temele online și prezența constantă a tabletelor sau laptopurilor în viața copiilor au devenit un fel de labirint modern pe care nu l-au studiat niciodată, dar sunt forțați să îl exploreze zilnic

În după-amiezile liniștite de toamnă, pe când frunzele galbene și roșii ale copacilor cad lent pe străzile din Iași, în multe case răsună nu doar zgomotul pașilor copiilor care vin de la școală, ci și sunetele notificate ale platformelor educaționale. În era digitală, temele nu se mai fac cu caietul și stiloul, ci cu mouse-ul, tastatura și, uneori, cu o „panică tehnologică” acută pe chipurile părinților. În timp ce copiii par să fie mici magicieni ai tehnologiei, părinții din Iași se confruntă cu un joc nou, unul de-a „cine descifrează mai repede platforma”.

Dacă până nu demult părinții își îndrumau copiii cu formule de genul „caietul de teme”, „manualul de biologie” sau „compunerea de citit cu voce tare”, astăzi vocabularele s-au schimbat radical. Părinții moderni din Iași au învățat, prin forța împrejurărilor, să folosească termeni care, în mod obișnuit, ar fi părut extratereștri: „Google Classroom”, „Meet”, „screen sharing”, „upload”. Cu un amestec de mândrie și ironie fină, își aduc aminte de momentele când pentru o temă era nevoie de un dicționar, nu de o platformă care îți cere să-ți faci un cont și să descarci un fișier în format PDF.

„Nu credeam vreodată că o să-mi instalez eu Zoom-ul pe telefon. Să ne înțelegem, eu eram mai degrabă obișnuită să-mi ajut fetele la desen sau la recitarea unei poezii. Acum, când aud screen sharing, parcă sunt la NASA, nu în sufrageria mea”, mărturisește cu un zâmbet Tatiana, mamă a două fetițe de școală primară.

Provocările tehnologice sunt adesea acompaniate de momente de comedie pură. Un tată, într-o încercare disperată de a înțelege cum funcționează platforma de teme, a ajuns să ceară ajutorul copilului, iar acesta, cu o calmă superioritate tehnologică, i-a spus: „Tati, e simplu, trebuie doar să intri în drive, să creezi un document și să-l trimiți pe e-mail la profă. Cum să nu știi asta?”. Tatăl a recunoscut că a avut o revelație: „Acum știu cum mă simțeam eu când trebuia să-i explic mamei cum să schimbe programul la televizor”.

Un nou tip de „temă” pentru părinți

Ana, mama a doi copii, se oprește brusc în mijlocul bucătăriei când fiica ei mai mică o întreabă senină dacă știe cum să acceseze o aplicație pe care nici măcar nu știa că o are instalată pe laptop. „E ca și cum am primit o sarcină dintr-un univers paralel. Eu abia învățasem să folosesc Zoom pentru ședințele cu părinții, iar acum trebuie să devin expertă în Classroom, Google Drive și chiar să îi explic copilului cum să facă prezentări în PowerPoint. Eu nu am făcut niciodată așa ceva!”, râde ea, arătând cum își notează în agendă „cursuri intensive de tehnologie”.

Într-un oraș în care istoria și tehnologia se împletesc subtil, părinții ieșeni încearcă să păstreze echilibrul între tradițiile vechi și noul val digital care a cuprins educația. Școala online a devenit o provocare cotidiană, nu doar pentru copii, ci și pentru părinți, care de multe ori sunt nevoiți să devină „colegi” cu tehnologia.

Cea mai mare provocare? Navigarea între diverse platforme educaționale și găsirea echilibrului între a învăța copilul să folosească tehnologia fără a se transforma într-un mic dependent de ecran. „Am instalat trei aplicații noi săptămâna asta și încă nu am reușit să găsesc butonul de logout pe niciuna. Simt că trăiesc într-o comedie digitală”, spune Dan, tatăl unui adolescent de clasa a opta.

Există, desigur, și părinți care se adaptează mai repede. Maria, mamă de gemeni, s-a transformat rapid într-o „guru” a tehnologiei școlare. „Am descoperit tutoriale pe YouTube care îți arată totul, de la cum să trimiți fișiere pe Drive până la cum să salvezi PDF-uri. Mă simt ca un mic hacker în propriul meu birou. Tot ce îmi mai lipsește este ochelarii de soare și vocea lui Neo din Matrix”, povestește ea amuzată.

„Când ți-e dor de teme pe hârtie”

Dar, pe cât de amuzantă pare această adaptare la noile cerințe digitale, părinții din Iași nu ezită să își amintească cu un pic de nostalgie de vremurile când temele însemnau doar un pix și un caiet dictando. „Parcă era mai simplu atunci. Mergeai la școală, veneai acasă, îți făceai temele, și asta era. Acum, ca părinte, nu doar că trebuie să stăpânești toate aceste platforme, dar trebuie să și verifici dacă tema s-a trimis corect. Sincer, uneori îmi vine să pun o scrisoare în cutia poștală direct la profesori”, glumește Andreea, mamă a unui elev de clasa a șaptea.

Pentru mulți, provocarea nu constă doar în a înțelege tehnologia, ci și în a ține pasul cu ea. „Ai reușit să te obișnuiești cu o aplicație, și iată, săptămâna viitoare școala introduce o alta nouă. E ca un maraton digital fără linie de sosire”, spune Iulian, tatăl a doi copii. „Îmi dau seama că eu sunt mai des în tutoriale de tehnologie decât copiii mei la cursurile online”, continuă el.

Cursuri pentru părinți?

În acest context, câteva școli din Iași au început să organizeze sesiuni speciale pentru părinți, pentru a le explica cum funcționează platformele educaționale. „Dacă elevii au ore online, poate că și noi ar trebui să avem ore online pentru părinți. Îmi place să cred că, într-un fel, ne-am întors la școală și noi, dar în alt mod”, spune Mihaela, o mamă care a participat la o astfel de sesiune. „Am învățat să folosesc Google Meet, să gestionez fișiere pe Drive, și sincer, mă simt destul de mândră de mine”, a adăugat Mihaela.

În ciuda provocărilor zilnice, părinții ieșeni reușesc să facă față cu un amestec de umor și determinare. Fie că își amintesc cu nostalgie de caietele cu colțuri îndoite sau că râd în hohote de gafele tehnice de care dau, aceștia se adaptează, pas cu pas, unei lumi digitale care pare să fie aici pentru a rămâne.

„Mai am o întrebare, doamnă profesoară...”

La finalul zilei, când în sfârșit toate temele au fost trimise și laptopurile s-au închis, părinții din Iași știu că a doua zi îi așteaptă noi provocări tehnologice. Dar, chiar dacă uneori au sentimentul că sunt pierduți în labirintul digital, cu siguranță au învățat să nu se ia prea în serios și să trateze totul cu un zâmbet. „De fiecare dată când mă simt copleșit de tehnologie, îmi amintesc că și eu am învățat lucruri noi. Cine știe, poate până la sfârșitul anului școlar voi putea să-i dau lecții fiului meu despre cum să folosească o aplicație”, spune Dan, râzând. Era digitală poate fi uneori confuză și frustrantă, dar părinții demonstrează zi de zi că, cu puțin umor și multă răbdare, orice platformă poate fi cucerită.

Maura ANGHEL

Aventura tehnologică a părinților ieșeni este o poveste despre adaptare, umor și solidaritate. Deși drumurile sunt presărate cu erori de conexiune și parole uitate, spiritul comunității rămâne puternic. Părinții și școlile dansează un vals modern, în care pașii tehnologici se împletesc cu tradiția și cu dorința de a oferi copiilor cea mai bună educație posibilă. Și, cine știe, poate că următoarea generație de IT-iști se va naște chiar din aceste aventuri digitale ale părinților ieșeni.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei