Doar 600 de moldoveni înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem
Dimensiune font:
* în fiecare an, sute de mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu cancer de sânge * aceștia au șansa la vindecare prin transplant de celule stem, însă, în România, sunt extrem de puține persoane dispuse să salveze o viață * La Iași, în Registrul Donatorilor de Celule Stem sunt înscrise doar 600 de persoane, din toată regiunea * „Din păcate, oamenii uită că oricine poate fi pacient”, spune dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor de Celule Stem de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași
Foarte puține persoane din regiune sunt dispuse să salveze viața cuiva și s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem de la Institutul Regional de Oncologie Iași. La acest moment, sunt doar 600 de donatori voluntari înscriși, iar la nivel național puțin peste 78.000, pe când în alte țări sunt de șapte ori mai mulți. În aceste condiții, cel mai adesea, românii își găsesc salvatorii peste hotare.
Potrivit dr. Elena Albu, coordonatorul Centrului donatorilor de celule stem de la IRO Iași, mulți dintre oameni nu sunt informați corect sau suficient, pe când alții sunt temători sau au rețineri. “La acest moment, avem aproximativ 600 de persoane înscrise în registru. Din păcate, sunt puțini cei care se înscriu, ne-a limitat puțin și pandemia, noi nici nu avem contact direct cu oamenii ca la centrele de transplant, însă facem tot ce putem pentru a crește numărul posibililor donatori. Problema este că oamenii sunt reticenți, au trăiri de teamă, de anxietate și tot felul de suspiciuni. De cele mai multe ori, ei acționează și uită de teamă doar atunci când este vorba de cineva apropiat. Trebuie să nu uităm însă că oricine poate fi pacient și oricine poate fi în locul celui care așteaptă o șansă”, a declarat aceasta.
Transplantul cu celule stem hematopoietice poate salva viața pacienților care suferă de peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.
„Este un privilegiu să salvezi o viață”
Practic, în momentul în care un om are nevoie de transplant, se caută în registrul național și în cele din întreaga lume o persoană identică genetic. În momentul de față, pentru 37 de pacienți din România nu s-a găsit niciun donator compatibil. Acești oameni își așteaptă eroul, care să le redea șansa la viață, șansă care crește odată cu numărul donatorilor voluntari înscriși în registru.
“Cum aș convinge pe cineva să fie donator? Ce i-aș spune? În primul rând, i-aș spune cădonarea nu doare. Nu este vorba de operație și anestezie, este doar o donare de sânge. Și, în al doilea rând, i-aș spune că este un privilegiu pentru tine să salvezi o viață și este o moștenire pe care o lași. Îți marchează imortalitatea prin fratele genetic care trăiește datorită ție. Când afli că tu ești singura șansă a unui om ca să trăiască, nu poți să renunți, să nu-l ajuți, iar împlinirea ta sufletească este de nedescris, nu poate fi exprimată în cuvinte. Și este gratis să ajuți, nu te costă nimic”, e mărturia eroinei Viviana care la doar 20 și ceva de ani se poate mândri că a salvat o viață.
Militari salvatori
Constant, medicii fac campanii de informare prin care încearcă să explice în ce constă donarea de celule stem. La finele săptămânii trecute, echipa de la Iași a fost la Bacău, la Baza 95 Aeriană, unde alți câțiva eroi anonimi au decis că sunt dispuși să facă un gest nobil. „La Bacău, 15 persoane, militari, au decis să se înscrie în registrul donatorilor. Noi permanent facem astfel de campanii, plus că mai există și modalitatea ca doritorii să se înscrie online pe site-ul www.registru-celule-stem.ro unde completează un formular, primesc apoi un kit de recoltare de celule din mucoasa bucală acasă. Procedura este simplă, trebuie să existe doar dorința de a ajuta”, mai spune dr. Elena Albu.
Pentru unii șansa vine prea târziu, pentru alții, deloc
Din 2013, de când a devenit funcțional Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Pentru 9 dintre aceștia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă șansă la viață a fost găsit în țară, iar pentru ceilalți în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India.
Dincolo de poveștile fericite, pentru 210 dintre pacienți, reprezentând o treime din totalul pacienților aflați pe listele de așteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator compatibil nici în registrul global. Totodată, pentru 77 dintre pacienți, s-a identificat un donator compatibil prea târziu și au pierdut indicația de transplant. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau