Doi romi din IASI au dat o gaură la bugetul statului de peste 1 milion de lei, iar Fiscul le-a confiscat "palatele". Cum au scăpat de închisoare
Dimensiune font:
Doi frați de etnie romă, din localitatea ieșeană Lunca Cetățuii, au dat o gaură la bugetul statului de 1,32 milioane lei, dar au scăpat de probleme după ce o decizie de acum doi ani a Curții Constituționale a dus la reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale.
Nu vor ajunge după gratii, dar se judecă cu cei de la Fisc, care încearcă să recupereze din prejudiciu. Deocamdată, singurele lucruri pe care Fiscul le poate vinde pentru a mai atenua din pierderi sunt două case, fără acte, de 100 și de 372 mp .
Cei doi indivizi au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală la începutul lui 2022. Firma lor era specializată în comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor. Din martie și până în noiembrie 2021, cei doi au înregistrat în scriptele acesteia achiziții fictive, menite, conform procurorilor, să majoreze artificial cheltuielile societății.
Prin 42 de facturi, s-au înregistrat, astfel, achiziții de pantaloni pentru bărbați, rochii pentru copii, compleuri de damă, fier beton, o instalație de sortare a gunoiului menajer, o bandă transportoare, anvelope, tablă, hârtie A4, sacoșe, balsam, săpun lichid, piese auto, roți dințate și zeci de alte produse fără nicio legătură cu profilul de activitate a firmei.
Un control efectuat de Fisc în septembrie 2021 a stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat de 1,95 milioane lei. Din acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au reținut o sumă de 1,32 milioane lei, care a fost imputată celor doi frați.
Faptele stabilite de inspectorii fiscali și procurori au fost confirmate de cercetarea judecătorească. Nu s-a ajuns însă la vreo condamnare. O decizie a CCR adoptată în urmă cu doi ani a înjumătățit termenele de prescripție a răspunderii penale. Magistrații Tribunalului nu au mai avut altceva de făcut decât să constate că în momentul în care dosarul ajungea în fața lor, termenul de prescripție era deja împlinit. Din acest motiv ei au dispus încetarea procesului penal deschis împotriva celor doi.
Prescripția răspunderii penale nu are, însă, efect asupra laturii civile a proceselor, iar judecătorii au dispus menținerea sechestrului asigurător instituit de procurori asupra bunurilor celor doi evazioniști, urmând ca Fiscul să încerce recuperarea prejudiciului pe seama lor.
De la unul a fost sechestrată jumătate dintr-o casă de 100 mp, fără acte de proprietate, cu o valoare de impunere de 80.000 lei. De la celălalt, a fost sechestrată tot jumătate dintr-o casă fără acte, de 372 mp și cu o valoare de impunere de 245.500 lei. Valoarea totală a celor două jumătăți de casă, de doar aproximativ 163.000 lei, este departe, însă, de prejudiciul de 1,32 milioane lei.
Fiscul ar putea încerca să găsească alte surse de acoperire a prejudiciului în cadrul apelului declarat împotriva sentinței Tribunalului. Acesta se află pe rolul Curții de Apel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau