Evenimentul acum 100 de ani
Dimensiune font:
D. I. G. Duca, ministrul cultelor şi instrucţiunei publice, vroind să reorganizeze învăţământul agricol inferior elementar, a numit o comisiune care să facă propuneri şi să alcătuiască lista şcoalelor acestui învăţământ. Iată membrii comisiunei: D. Popovici-Bânzoşeanu, profesor universitar; H. Vasiliu, profesor universitar; Cardaş Agricola, profesor şi director al şcoalei de agricultură din Ţigăneşti; L. Petrescu, profesor, N. Filip, proprietar.
Plecarea d-lui Toma Stelian din ţară a cam pus pe gânduri unele cercuri guvernamentale. (...) Cu plecarea d-lui Stelian, comisiunile şi subcomisiunile parlamentare şi-au amânat activitatea până la toamnă, aşa că despre reforme nu va mai vorbi nimeni până atunci. Dar la toamnă care va fi atitudinea d-lui Stelian?
Unii pretind că d. Stelian a consimţit ca să intre în Octombrie în guvern şi să ia portofoliul internelor: atunci d. Morţun va părăsi guvernul dimpreună cu d. Porumbaru care va înceta şi d-sa să figureze la Externe.
Alţii însă afirmă că d. Stelian nu se va mulţumi numai cu atât, fiindcă d-sa nu este un vânător de portofoliu, d. Stelian va pretinde o schimbare de direcţie. Prin schimbare de direcţie d. Stelian ar înţelege să se înceteze influenţa hotărâtoare în partid a elementelor extreme, precum este d. Stere, şi să revie la o politică mai moderată potrivit cu tradiţia partidului.
În acest caz va trebui să se revie şi asupra revizuirei legei electorale cu introducerea colegiului unic. Avem motive să credem cum că cei cari susţin aceasta de a doua versiune au dreptate şi că prin plecarea d-sale, d. Stelian a dat a înţelege că nu prea este partizanul unor reforme grăbite şi desperate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau