Fenomenul mamelor și a taților minori ia amploare, la Iaşi
Dimensiune font:
Numărul cazurilor de minori care devin părinți a crescut cu aproape o treime în ultimii ani. Cele mai frecvente cazuri sunt cele ale tinerelor cu vârste curpinse între 15 şi 17 ani, din mediul rural, care, pe fondul unui model preluat din familie și a lipsei educației sexuale, rămân gravide mult prea devreme.
Cazurile sunt preluate de către asistenții sociali, care au dificila misiune de a-i învăța pe minori să fie părinți. Doar în anul 2021, la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, au fost înregistrate 52 de cazuri de mame minore, cea mai mică dintrele ele având doar 14 ani.
„Situația cu care ne confruntăm în ultima perioadă ne preocupă foarte mult, mai ales că trăim într-o eră a expansiunii cunoașterii, a accesului liber și neîngrădit la informație, la servicii medicale și sociale. Asistentul social din cadrul spitalului, o persoană extrem de dedicată, intervine pentru a afla care au fost cauzele care au dus la această situație și mai ales cum poate fi sprijinită această mamă în spatele căreia se ascunde de multe ori o poveste dramatică. Puțina viața trăită până la momentul aducerii pe lume a unui prunc este lipsită de educație, de sprijin părintesc, de ajutor. Vrem ca mai ales prin reintegrarea educațională și socială a acestor mame să reducem acest fenomem îngrijorător”, a declarat dr. Gabriel Martinescu, managerul Spitalului de Obstetrică - Ginecologie „Elena Doamna” din Iași.
Un alt element de noutate în aceste procentaje se află și cel al taților minori.
„Cel mai recent caz pe care l-am avut de gestionat a fost cel al unui tată și mamă minori. Amândoi au vârsta de 17 ani și au un copil de câteva luni. Trebuie să menționez că este un caz extrem de fericit pentru că acești tineri au parte de sprijinul financiar al bunicilor, dar sunt și situații în care trebuie noi să găsim soluții. Singurele lor surse de venit sunt alocațiile lor de minori și cea a bebelușului”, a transmis Rodica Muntenescu, asistent social în comuna Ciortești.
Trăiesc din alocație
În cele mai multe dintre situații, mamele sau tații din aceste comunităţi afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocaţia copilului.
„Poate că cel mai greu este pentru noi să îi facem pe acești tineri să înțeleagă că trebuie să devină responsabili odată cu apariția bebelușului, să își găsească un loc de muncă. Cazurile din comuna noastră nu sunt atât de grave, însă trebuie monitorizate, consiliate. În prezent avem șase astfel de situații dar dacă este să ne raportăm la anii trecuți, numărul lor este din ce în ce mai mare”, a mai spus asistentul social din Ciorteşti.
Conform statisticilor făcute la nivel național, județul Iași se află pe lista zonelor cu cele mai multe mame adolescente.
„Vârsta medie la naşterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România este de 16 ani şi de 18 ani la al doilea copil. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniţi, nasc deja al cincilea copil”, a transmis organizaţia Salvaţi Copiii. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau