Fost tehnolog secret la CUG, şef peste cultura judeţului
Dimensiune font:
* ANFP l-a titularizat pe post pe Virgil Băbîi, cel care a asigurat interimatul instituţiei timp de 6 luni * în urmă cu 13 ani, acesta a fost tehnolog într-o secţie secretă din industria metalurgică
Virgil Băbîi, fost director interimar al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, a fost titularizat pe postul de director în urma concursului pe care l-a susţinut săptămâna trecută. Discipol şi coleg al regretatului etnograf şi cercetător Vasile Munteanu, noul director al Direcţiei de Cultură din Iaşi va face primul pas la cârma instituţiei, nu înainte de a săvârşi un gest de suflet. „Împreună cu colegii mei, voi merge în această săptămână la mormântul colegului meu, Vasile Munteanu, pentru a ne ruga şi a-i aprinde o lumânare. Dintr-un mare respect pe care îl am faţă de el, trebuie să fac acest gest. Poziţia pe care o ocup acum o datorez acestui eveniment nefericit care s-a petrecut în urmă cu jumătate de an. Un al doilea lucru pe care vreau să-l fac, imediat ce-mi va veni ordinul de numire, este să-i invit la o întâlnire pe toţi directorii care au condus această direcţie. Cred în continuitatea şi în bunele relaţii dintre trecut şi viitor în această muncă”, a declarat Virgil Bâbîi. Printre priorităţile noii conduceri a Direcţiei se numără şi întocmirea unei baze de date a bunurilor mobile de patrimoniu, aflate în cea mai mare parte în administrarea muzeelor, deoarece o astfel de evidenţă încă nu există centralizată la nivelul Direcţiei de Cultură. În acest sens, se vor trimite adrese către toate primăriile din judeţ care deţin pe teritoriul administrativ monumente istorice. „Cu ajutorul datelor pe care le vom obţine din partea primăriilor, dar şi a celor pe care le vom constata noi în teren, vom face o adresă către Institutul Naţional pentru Patrimoniu, pentru îndepărtarea erorilor care se regăsesc acum în lista monumentelor istorice”, a declarat Virgil Băbîi.
Secţia secretă de la Combinatul de Utilaj Greu
Directorul DCCP a venit în această instituţie în urmă cu 13 ani. În tot acest timp a reuşit să scoată un ghid al mănăstirilor din Iaşi, pe care intenţionează să-l reediteze cu ajutorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi s-a dedicat cu entuziasm preţuirii şi valorizării patrimoniului cultural ieşean. Până a se ocupa de cultură, a fost un fin observator a ceea ce s-a întâmplat în primul rând cu patrimoniul industrial, prin prisma poziţiilor pe care le-a ocupat. „Arhitectura industrială e pusă toată la pământ, încetul cu încetul. Asta-i România! Eu am lucrat în industrie până în 1990. Am privit cum se demolează toată industria asta din `90 încoace. Treaba asta că industria era la pământ, că nu producea nimic, e atât de falsă. Industria asta a plătit toate datoriile ţării şi terminasem chiar pe plus în `90”, ne-a spus noul şef peste cultura judeţului. Până în 1990, profesia de bază a directorului era aceea de tehnolog de turele într-o secţie secretă a Combinatului de Utilaj Greu, în cadrul căreia se produce oţel de blindaj pentru tancuri. „În `90, această secţie s-a desfiinţat. În luna iunie ne-au pus să aducem documentaţia, am rezistat trei luni la secţia civilă şi apoi am plecat de la CUG. Deviza era: Nu facem oale şi ulcele, facem tehnică militară. Nu exista să faci greşeli acolo, mai ales că lângă birourile noastre erau cele ale ofiţerilor de Securitate şi din când în când dădeai cu subsemnatul. Aveam acces, pe atunci, la secrete de stat şi la documente cu regim Strict secret”, îşi aminteşte Virgil Băbîi. (Nelu Păunescu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau