Francezii au uitat de parcurile eoliene din comuna Ciprian Porumbescu
Dimensiune font:
* firma trebuia să construiască în judeţ cel mai mare parc eolian din ţară
Una dintre cele mai mari investiţii care ar fi trebuit să se realizeze în judeţul Suceava, respectiv construcţia a 12 parcuri eoliene, este oprită de mai bine de doi ani. În luna noiembrie 2011, compania franceză Filasa a inaugurat în comuna Ciprian Porumbescu sediul administrativ pentru cele 12 parcuri eoliene, investiţia în construcţia acestora urmând să fie de 780 de milioane de euro.
Cele 12 parcuri trebuiau să se construiască în nouă localităţi sucevene, Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câmpului, Drăgoieşti, Berchişeşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti. Cu toate acestea, de atunci şi până în momentul de faţă în nici una dintre aceste localităţi, pe terenurile pe care compania Filasa le-a concesionat pentru realizarea investiţiei nu s-au construit parcurile eoliene anunţate.
Firma franceză susţine că se va ţine de „promisiune”
Totuşi, se pare că francezii de la Filasa nu par să fi renunţat complet la intenţia de construi cele 12 parcuri eoliene din judeţul Suceava. „Contrar zvonurilor care circulă, grupul Eolenvest continuă dezvoltarea celor 12 parcuri eoliene în regiunea Suceava şi confirmă, în ciuda întârzierilor, că parcurile se vor realiza. Acest lucru a fost confirmat domnului Cătălin Nechifor”, se arată în comunicatul semnat de Bernard Esquirol, director general Filasa. Firma susţine că proiectul ce trebuia să înceapă în septembrie 2012, a fost amânat după ce a fost nevoită să renunţe la furnizorul de turbine eoliene.
Primarul din Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, a declarat francezii care vor construi parcul eolian din această comună şi-au achitat redevenţa de 20.000 de euro pentru cele 290 de hectare concesionate în vederea realizării acestei investiţii. Nimiţean a adăugat că reprezentanţii grupului francez au solicitat şi au obţinut de la primărie prelungirea autorizaţiei de construcţie, achitând pentru aceasta o sumă de aproximativ 190.000 de lei (1,9 miliarde de lei vechi). El a mai explicat că sediul administrativ deschis în anul 2011 nu a fost închis, ceea ce ar însemna că francezii de la Filasa nu renunţă încă la ideea construirii parcurilor eoliene.
„Pentru noi ar fi o pierdere dacă nu s-ar realiza această investiţie. Din punctul nostru de vedere, putem să spunem că Ciprian Porumbescu a avut numai de câştigat după venirea lor aici”, a afirmat Dumitru Nimiţean.
El a adăugat că pe terenurile concesionate de la primărie, grupul francez ar urma să construiască un parc eolian cu nouă turbine, dar şi un al doilea parc eolian, pe terenuri închiriate de la persoane fizice.
Comunitatea locală este totuşi în câştig
Potrivit primarului din Ciprian Porumbescu, de la venirea francezilor de la Filasa în această comună, primăria şi comunitatea locală au avut de câştigat, având în vedere că numai pentru obţinerea primei autorizaţii de construcţie grupul francez a plătit o sumă de 147.000 de lei. Dumitru Nimiţean a mai arătat că tot investitorii francezi au intabulat în numele primăriei, pe banii lor, cele 290 de hectare concesionate pentru construcţia parcului eolian. De asemenea, el a spus că Filasa a donat primăriei lămpi cu panouri solare şi două turbine eoliene în valoare de 50.000 de euro şi au investit aceeaşi sumă pentru modernizarea unui drum care face legătura cu sediul administrativ al companiei. „Eu cred că sunt bine intenţionaţi. Altfel nu ar fi investit atâţia bani în România”, a mai afirmat primarul din Ciprian Porumbescu.
În momentul inaugurării sediului administrativ, în luna noiembrie 2011, reprezentanţii grupului francez au anunţat că cele 12 parcuri eoliene urmau să aibă o putere instalată totală de 519 MW/h, fiind cel mai mare parc eolian din ţară.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau