Harta bogăţiilor ascunse în subsolul Moldovei

default

Dimensiune font:

| 14-09-2013 05:00

Acestă zonă a ţării deţine numeroase resurse minerale de la nisip şi sare până la cărbune şi gaze naturale * cu excepţia uraniului, industria minieră este la pământ, iar judeţele rămân la coada clasamentelor economice

Subsolurile din Regiunea de Nord-Est sunt bogate în resurse, dar prea puţine sunt valorificate din lipsă de bani pentru prospecţiuni şi extracţie. Se mai exploatează uraniu şi sare, iar apele minerale sunt valorificate doar la jumătate, deşi resursele sunt unele dintre cele mai mari din Europa.

Petrol şi gaze naturale la Bacău

Subsolul judeţului Bacău este bogat în gresie, nisip, pietriş şi sare gemă. Sarea gemă este extrasă din Salina Târgu Ocna, cunoscută nu doar pentru miile de tone de sare care pleacă din subteran, dar şi pentru zona de agrement unde mulţi bolnavi şi-au găsit leacul. Nisip şi pietriş se găseşte la Urecheşti, Gîrleni, Orbeni şi Cornăţel, iar gresie la Ghimeş Făget şi Slănic Moldova. Bacăul mai are şi cărbunele brun din minele de la Comăneşti care a rămas tot acolo, de la sistarea exploatării, la fel şi argila de la Dofteana şi Măgura. Sare există şi la Sărata, dar nu se foloseşte decât saramura, şi aceasta la scară mică. Resurse importante mai sunt petrolul şi gazele naturale de la Zemeş, Moineşti, Lucăceşti, Dărmăneşti, Oituz şi Dofteana.

Nisip cuarţos şi bentonită la Botoşani

Bentonită, nisip cuarţos, ape sulfuroase şi cea mai bună sursă de apă potabilă din România, sunt bogăţiile judeţului Botoşani, dar care nu sunt exploatate. În anii ’80, în comuna Păltiniş, s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gips din România şi al patrulea din Europa, dar care nu a fost valorificat. Judeţul mai are şi un zăcământ de bentonită, material utilizat pentru realizarea formelor de turnătorie şi în industria petrochimică, în zona comunei Viişoara, dar nici acesta nu este folosit. În aceeaşi situaţie este şi nisipul cuarţos din zona Miorcani-Hudeşti, care este de cea mai bună calitate la nivel european, având o puritate de 99,8%, dar mina este închisă. „Înainte de 1989 s-au realizat experimente şi din nisipul de la Miorcani s-a fabricat un cristal mai fin decât cel de Bohemia”, a declarat Sorin Grindei, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. De asemenea, la Prut există cea mai bună sursă de apă potabilă din‚ ţară, lacul de acumulare Stânca-Costeşti. „Spre deosebire de Dunăre, care este poluată, Prutul are apa cea mai bună ca sursă de băut pentru populaţie”, susţine Gabriel Cîrlan, directorul Nova Apaserv SA. Sursa nu este exploatată decât pentru câteva comune şi oraşul Ştefăneşti. Consiliul Judeţean are însă un proiect de aducţiune a apei din Prut până în municipiul Botoşani.

Uraniu la Neamţ

Judeţul Neamţ dispune de un preţios rezervor de resurse de uraniu, zăcământul de la Grinţies fiind considerat cel mai bogat din ţară. Exploatarea minei a fost sistată însă în urmă cu 10 ani, iar Compania Naţională a Uraniului (CNU) face paşi pentru redeschiderea minei. Proiectul se află la nivel de fezabilitate, trecând de comisia inter-ministerială şi primind aviz favorabil din partea acesteia. „Problema era cu sursa de finanţare, dar din discuţiile purtate cu administraţia CNU, am înţeles că vor fi fonduri. Se preconizează că mina ar putea fi deschisă în 2014”, a spus Vasile Alexandroaia, primarul comunei Grinţieş.

Ape minerale şi sare la Suceava

Uraniu se găseşte şi la Suceava la mina Crucea. Acesta ajunge procesat în reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă, ce asigură aproape 20% din producţia de energie electrică necesară României. Dar veştile bune sunt umbrite de posibilitatea închiderii minei. Ştefan Hârşu, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a precizat că aceasta ar putea fi închisă în doi ani din cauza că CNU deţine licenţă de exploatare valabilă până în 2015. Bogăţiile din Suceava nu se rezumă doar la atât, pentru că judeţul deţine importante surse de apă minerală carbogazoase şi necarbogazoase, dar care sunt valorificate doar în proporţie de 40-50%. Cele mai multe sunt în zona Dornelor: Poiana Negri, Dorna - Poiana Vinului, Dorna Candrenilor, Roşu, Poiana Coşnei, Moara Dracului, Izvorul Alb, Dealul Floreni, Panaci şi Dorna Arini. Acestea pot asigura îmbutelierea a circa 456 de milioane de litri de apă plată şi minerală pe parcursul unui an. De asemenea, salina Cacica mai are rezerve de sare gemă pentru încă o perioadă de 50 - 60 de ani. (Grupaj coordonat de Lucia Hacman)

„Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu activă din România. Aici se desfăşoară lucrări miniere şi foraje subterane, exploatare prin puţuri şi galerii de coastă, lucrări de conservare în vederea închiderii şi ecologizării perimetrelor, tratarea apelor de mină în staţii de depoluare, amenajări de halte, regularizări ale cursurilor de ape etc.” – reprezentanţii CNU

„Statul român va scoate resursele naturale la mezat atunci când va fi nevoie. Va fi un moment în care depozitul de gips, cel de bentonită sau turba de la Dersa vor fi exploatate de stat sau de o firmă privată” - Costică Macaleți, prefectul judeţului Botoşani

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei