Iașul a devenit a doua casă pentru refugiații din Ucraina
Dimensiune font:
Sute de refugiați au decis să rămână în Iași cu speranța că se vor putea reîntoarce, în curând, acasă. O mare parte dintre aceștia s-au angajat deja în diferite domenii, de la comerț, la amenajări interioare, servicii de înfrumusețare sau chiar IT.
De asemenea, grădinițele din Iași caută profesoare sau educatoare vorbitoare de limba ucraineană sau rusă, deoarece numărul solicitărilor crește de la o zi la alta. Și firmele din Ucraina își doresc să deschidă puncte de lucru în România pentru a continua activitatea, motiv pentru care autoritățile au luat în calcul zonele unde acestea ar putea funcționa.
„Am avut discuții cu colegi primari și firme care au fost contactate de companii din Ucraina sau de persoane care vor să intermedieze businessuri de acolo. Fie că vorbim de comunele din zona metropolitană sau de firme, vreau să spun că au toată susținerea noastră ca să primească aceste investiții. Noi suntem interesați să relocăm multe afaceri din Ucraina și Republica Moldova în județul nostru”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Primul ministru a anunțat că va promova forme de sprijinire a tinerilor care vor să își continue studiile în România. La UAIC Iași deja au venit doi studenți de Medicină, din Ucraina, care vor să învețe limba română, pentru a putea continua studiile aici. „Avem la Facultatea de Litere acea secțiune de studiere a limbii române, facem cursuri ca atare, după care studenții merg la facultățile care doresc. Noi când am deschis manifestările de solidaritate cu poporul ucrainean, ne-am referit în principal la profesori și studenți, după care ne-am extins și la alte categorii. Avem profesori care au solicitat să vină la universitatea noastră. Noi avem o relație foarte bună cu universitățile din Ucraina, în principal cu cele din Cernăuți, Ismail și din Odessa”, a declarat prof.univ.dr.Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Zeci de sportivi refugiați au fost cazați la nivelul județului Iași și beneficiază de tot suportul pentru a putea să își continue antrenamentele.
„Astăzi ei sunt cazați în județul nostru, se fac activități cultural-educative cu ei pentru că avem acel lot de gimnaste prezent la Iași și vreau să vă spun că am purtat discuții cu un deputat din Parlamentul al Ucrainei care a mulțumit Iașului și României pentru cum sunt tratați copiii lor. Acum sunt aproximativ 40 de sportivi”, a mai spus Costel Alexe. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau