Iaşul se pregăteşte să „topească” munţii de zăpadă
Dimensiune font:
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit ieri pentru a stabili pregătirile necesare pentru sezonul rece. Dincolo de utilaje şi stocurile de antiderapant, planul de măsuri aduce unele noutăţi pentru municipiul Iaşi
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost chemat la raport ieri, 20 octombrie, de către prefectul Iaşului, Dan Cârlan. „Am solicitat să ne fie comunicate stadiile la care au ajuns cu pregătirile pentru iarnă toţi membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Cârlan. Potrivit acestuia, situaţia pare a fi sub control, cel puţin în hârtii. „Din rapoartele prezentate rezultă că toate structurile sunt pregătite pentru sezonul de iarnă, fără a exista impedimente majore. Aşteptăm un ultim raport, până la 15 octombrie, cu privire la constituirea stocurilor antiderapante de sare, nisip şi clorură de sodiu, de la Direcţia de Drumuri Naţionale şi de la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi, dat fiind că 35% din necesarul de material antiderapant trebuie să fie asigurat până la data de 15 noiembrie”, a punctat prefectul.
Drumurile nu vor fi afectate de troiene
Potrivit şefului de la DJADP, pentru această iarnă au fost luate toate măsurile pentru evitarea blocajelor şi a troienirii pe cei 1.035 de kilometri de drum judeţean. „Noi avem un acord-cadru la nivelul Consiliului Judeţean cu 40 de utilaje, din care 35 cu aşteptare şi cinci la cerere. Avem deja stocuri de material antiderapant, acestea fiind de 4.000 de tone de sare şi 800 de tone de nisip”, a declarat Daniel Minciună, directorul DJADP Iaşi. Potrivit acestuia, începând cu data de 15 noiembrie, se va face şi inspecţia parcului auto care urmează să efectueze lucrările de deszăpezire pe toată perioada sezonului rece. Singurul punct slab al celor de la DJADP Iaşi pare a fi numărul insuficient al panourilor de zăpadă (parazăpezi). „Deoarece avem deja încheiat un acord cadru pentru sezonul rece, nu putem face o subvenţionare a stocului de parazăpezi, însă am putea desfăşura o nouă licitaţie de achiziţie, acesta fiind aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Iaşi”, a conchis Daniel Minciună. La cererea prefectului Cârlan, directorul DJADP urmează să dezbată situaţia parazăpezilor şi în plenul CJ, pentru a găsi o soluţie cât mai rapid la această problemă.
Municipalitatea a rezolvat problema munţilor de zăpadă din intersecţii
Şi problema munţilor de zăpadă din cele mai importante intersecţii ale Iaşului, care reduc gradul de vizibilitate şi blochează traficul, pare a fi rezolvată. „Ca noutate, în acest an vom avea şi două topitoare de zăpadă. Astfel, vom transporta o cantitate mai mică de zăpadă către zonele de depozitare şi vom da un aer mai civilizat oraşului”, a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi. Şi deszăpezirea se va face conform unui plan bine stabilit, prioritate având intersecţiile mari şi străzile cele mai tranzitate ale Iaşului, încheindu-se cu zonele periferice.
Primarii din judeţ, puşi la treabă
Prefectul Iaşului nu i-a scăpat din ochi nici pe primarii din judeţ, pe care i-a convocat la o întâlnire mâine, 22 octombrie. „Vreau să îmi prezinte care este planul de deszăpezire a drumurilor săteşti şi să le comunic faptul că îmi doresc să înceapă deja lucrările la decolmatarea şanţurilor, pentru a evita posibilele inundaţii de la primăvară”, a conchis prefectul Cârlan.
* * *
„Ca noutate, în acest an vom avea şi două topitoare de zăpadă. Astfel, vom transporta o cantitate mai mică de zăpadă către zonele de depozitare şi vom da un aer mai civilizat oraşului” - Mihai Chirica, viceprimarul Iaşului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau