Icoana la care se va închina Papa ajunge la Iaşi
Dimensiune font:
La Catedrala Romano-Catolică din Iaşi va fi adusă mâine, 21 mai, după Liturghia de la ora 18.30, icoana Sfintei Fecioare Maria, de la Sanctuarul Marian de la Cacica, în faţa căreia Papa Francisc va rosi o rugăciune când va sosi în Capitala Moldovei. Ca urmare, PS Petru Gherghel, Episcopul Diezecei Iaşi, a decis ca în toate parohiile, timp de 9 zile, să se celebreze o novenă (rugăciune) specială dedicată Maicii Domnului de la Cacica, în vederea pregătirii întâlnirii cu Sfântul Părinte. „Clipa întâlnirii cu Sfântul Părinte se apropie. El vine ca un mesager al credinţei, al iubirii şi al speranţei. Vine să ne aducă îndemnul său la curaj şi la o mărturisire publică a credinţei, vine să ne invite la un drum de întâlnire cu Isus mântuitorul, biruitorul asupra morţii şi a păcatului, bucurându-ne pe acest drum de Maria, mama şi ocrotitoare Bisericii şi a fiecăruia dintre noi. Vine să ne cheme Să mergem împreună! Momentul ce se apropie, aşadar, este unul istoric, un semn că păstorul Bisericii noastre ne iubeşte şi vrea să ne ajute să stăm în jurul lui Isus, care rămâne pentru noi singura speranţă în această lume”, a spus PS Petru Gherghel.
Povestea Icoanei de la Cacica
Pe 1 iunie, cu câteva momente înainte de sosirea papei Francisc la Iaşi, icoana va fi purtată în procesiune spre scena amenajată din faţa Palatului Culturii, unde Papa Francisc va rosti o rugăciune special concepută pentru acest eveniment.
Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia unei dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre „Madona Neagră” (Czarna Madonna) de la Czestochowa (Polonia). Până în prezent, a fost ăzută de mii de pelerini din ţară şi din străinătate, în sanctuarul internaţional de la Cacica, din inima Bucovinei.
Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani. Contextul istoric care a prilejuit stabilirea ei în această localitate este cel al venirii polonezilor în această zonă a Bucovinei, pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite aici. În amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, noii veniţi au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul sanctuarul marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiţilor din Stanislawow, sudul Poloniei, ca mai apoi să fie aşezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact la 16 octombrie 1904, este sfinţită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe „Madona Neagră” este aşezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumuseţea ei pe orice pelerin imediat după păşirea pragului bisericii.
Trecerea timpului şi-a pus amprenta peste icoană, ea necesitând lucrări de restaurare. Prima parte a lucrărilor s-a desfăşurat la Iaşi, la Palatul Culturii, în perioada septembrie 2009-mai 2010. Negăsindu-se în România un bijutier specializat în acest tip de lucrări, icoana a fost dusă la Czestochowa, în Polonia, şi încredinţată unor specialişti care, în condiţii optime, au finalizat procesul de restaurare.
Până în momentul de faţă, icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat toate comunităţile catolice din Dieceza de Iaşi, între anii 2010 şi 2014. Pelerinajul venerării icoanei s-a numit „Pelerinajul Mariei”, subliniind o realitate spirituală, şi anume că Maria însăşi a mers la toţi cei care îi recunosc maternitatea şi ocrotirea, pentru a-i întări în credinţă şi în drumul spre mântuire.
Un alt moment important este prezentarea icoanei la Vatican, în prezenţa Papei Francisc, eveniment care a avut loc pe 30 aprilie 2014, în prezenţa unei delegaţii conduse de PS Petru Gherghel. Sfântul Părinte a binecuvântat noile veşminte şi coroane ale Maicii Domnului. Acestea au fost realizate de artişti de la sanctuarul Maicii Domnului de la Czestochowa şi Gdansk (Polonia). Icoana o reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit, lăsând să se vadă feţele şi palmele lui Isus şi ale Maicii Domnului. Maria şi Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, sugerând îndemnul ei evanghelic: „Faceţi tot ce vă va spune!”.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau