Îmbulzeală la fasole cu cârnaţi de Ziua României
Dimensiune font:
* Centrul Istoric Botoşani a prins viaţă din nou, pentru o zi *autorităţile locale au amenajat zona în culorile drapelului naţional, iar câteva mii de botoşăneni au luat parte la manifestările de Ziua Naţională a României * alături de ei au au serbat, autorităţi şi militari
Foarte mulţi copii cu steguleţe, oameni politici, veterani de război, toţi au format un peisaj demn de o zi cu asemenea însemnătate pentru ţară. Parada militară şi slujba religioasă oficiată cu ocazia Zilei Naţionale a României au readus centru atenţiei botoşănenilor în Centrul Istoric.
Atracţia gastronomică a Zilei Naţionale a României a fost fasolea cu cârnaţi oferită de municipalitate. Botoşănenii au format o coadă impresionantă pentru cele 1.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert pregătite de autorităţi special pentru această zi. Coada s-a format încă înainte de finalizarea ceremonialului religios şi militar. Primăria a montat şi câteva mese în zona istorică a municipiului pentru ca botoşănenii să savureze porţia de fasole cu cârnaţi făcute la cazan.
Primarul Portariuc: „Este momentul în care trebuie să fim mai conştienţi”
Primarul Ovidiu Portariuc a susţinut un discurs lung, de cinci minute, la manifestările din Centrul Istoric prilejuite de Ziua Naţională a României. El a transmis botoşănenilor un mesaj de unitate şi i-a îndemnat pe toţi să lupte pentru ridicarea României. „Este momentul în care trebuie să fim mai conştienţi, mai mult decât oricând, pentru că pe umerii noştri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de a ne ridica la valoarea înaintaşilor noştri. România de astăzi trebuie să devină o voce distinctă”, a declarat Portariuc.
Ţurcanu a îndemnat la patriotism şi valorile tradiţionale
Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani, a îndemnat botoşănenii la patriotism şi respectarea valorilor tradiţionale în discursul său susţinut la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României. „Sărbătorim împlinirea a 94 de ani de la înfăptuirea visului de aur al românilor, ideal înălţător al unei Românii Unite şi Mari. Dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii a prins contur la 1 Decembrie 1918 când, lupta pornită cu trei secole înainte de către oştenii lui Mihai Viteazul, a întregit trupul ţării. 1 Decembrie este ziua noastră naţională, o zi a sărbătoririi Marii Uniri a tuturor românilor, o zi în care toţi ne simţim mai aproape de valorile româneşti şi ziua în care gândurile celor plecaţi peste hotare se îndreaptă către noi. Sunt multe forme de manifestare a patriotismului şi a dragostei de neam dar cred că una dintre cele mai demne forme este de a ne simţi mândri de istoria noastră şi de numele de ROMÂN, de a ne amintim să fim mai buni cu cei de alături de noi, să respectăm şi să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii au luptat şi pe care ni le-au lăsat moştenire. Vă mulţumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare şi vă rog să nu uitaţi că, aşa cum a spus marele istoric Nicolae Iorga: Unirea va trebui consolidată printr-o activitate complexă, permanentă, de durată. La Mulţi Ani, România! La Mulţi Ani, români!”, a fost discursul lui Ţurcanu.
Prefectul a pus accent pe solidaritate
Prefectul Costică Macaleţi a îndemnat botoşănenii la unitate şi solidaritate. El a fost unul dintre oficialii cu cel mai lung discurs. „Îmi revine onoranta misiune de a vă adresa salutul meu, în deplin respect şi preţuire şi de a vă împărtăşi emoţia şi mândria pe care o trăiesc alături de dumneavoastră în această zi de mare sărbătoare a poporului român. Ziua de 1 Decembrie, proclamată Ziua Naţională a României prin Legea nr. 10/1990 şi consfinţită în Constituţia României, este ziua în care toţi românii îşi onorează ţara şi cinstesc cu profundă recunoştinţă generaţiilor care au luptat pentru libertatea şi unitatea neamului romanesc. Actul istoric desăvârşit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, ne obligă şi în prezent, după 94 de ani, să privim cu mare responsabilitate moştenirea politică şi ideologiocă pe care o avem de la întemeietorii României Mari. Statul Român, creat la 1 decembrie 1918, a parcurs etape istorice care i-au marcat destinul dar care, prin sacrificiul multor români şi voinţa întregului popor, a devenit o ţară democratică, parte integrată, cu drepturi depline, a Uniunii Europene. De aceea Ziua Naţională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintaşii noştri, să ne fie mereu imbold spre solidaritate naţională. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca eforturile şi sacrificiile românilor de-a lungul istoriei, să fie spre binele nostru comun. Tricolorul, ca simbol al Statului Român, să ne reamintească tuturor românilor, din generaţie în generaţie şi din toate categoriile sociale, că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti, iar acest moment de sărbătoare să reprezinte un prilej de trăire românească, de unitate şi solidaritate”, a declarat Macaleţi.
Roman: „Românii sunt mai dezbinaţi de cei care se jură că le vor binele”
Fostul prefect Cristian Roman a făcut apel la unitatea botoşănenilor, la unitatea românilor, mai ales în aceste vremuri. „Fac apel la unitate, este un apel făcut în condiţiile în care românii sunt din ce în ce mai dezbinaţi şi sunt mai dezbinaţi de cei care se jură că le vor binele”, a declarat Cristian Roman, preşedintele partidului Forţa Civică.
Portariuc a primit flori şi cuvinte de laudă la Ziua României
Manifestările din Centrul istoric au fost momentul prielnic pentru o botoşăneancă să-şi manifeste aprecierea faţă de primarul Ovidiu Portariuc. El a primit flori şi cuvinte de laudă din partea femeii trecute de a doua tinereţe.
Humelnicu: „Am datoria să apăr valorile naţionale şi să le transmit copiilor noştri”
Senatorul Daniel Humelnicu le-a readus aminte botoşănenilor de sacrificiile făcute de înaintaşii noştri pentru a putea să ne bucurăm acum de hotarele actuale ale ţării. „În calitatea mea de senator am datoria să apăr valorile naţionale şi să le transmit mai departe copiilor noştri, generaţiilor viitoare”, a declarat Humelnicu în discursul său din Centrul Istoric. Acesta a precizat că el şi colegii săi din ARD au semnat Pactul pentru Basarabia, fiind singurul oficial care a menţionat numele unui partid politic în discursul pentru Ziua Naţională.
Alina Caliniuc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau