IML Iași, suspectat de IGPR că-i face scăpați pe șoferii drogați!
Dimensiune font:
* „Suceava are 65% confirmări din totalul testărilor efectuate, județul Neamț are 67% confirmate... Ambele județe duc probele spre analiză către Mdicina Legală din Iași. Un contraexemplu pe același tip de aparat, în Brașov, din 171 de testări cu acest aparat doar una a fost infirmată. Probele de la Brașov sunt analizate la Institutul Național de Medicină Legală din București”, susține purtătorul de cuvânt al IGPR
Mai mult de o treime dintre testele făcute pe șoferii din Neamț, suspecți că ar conduce sub inflența drogurilor, au fost infirmate de către Institutul de Medicină Legală Iași, potrivit unui raport prezentat în această săptămână de reprezentanții Poliției Române.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a declarat că pentru un tip de dispozitive, la nivel național sunt peste 90% de confirmări, iar în județul Neamț sunt doar 67%. Reprezentanții Poliției susțin că este vorba despre același tip de aparat drugtest și că în perioada următoare se vor lua anumite măsuri. Astfel, există suspiciunea că șoferii din unele județe, precum Neamț, prinși drogați, sunt ajutați de medicii legiști să scape. „Am să vă dau trei exemple. Suceava are 65% confirmări din totalul testărilor efectuate, județul Neamț are 67% confirmate din totalul testărilor. Ambele județe duc probele spre analiză către Medicina Legală din Iași. Un contraexemplu pe același tip de aparat, în Brașov, din 171 de testări cu acest aparat doar una a fost infirmată. Probele de la Brașov sunt analizate la Institutul Național de Medicină Legală din București”, a declarat comisar-șef de poliție Octavian Dan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
„Drugtestele folosite de Poliţia Rutieră nu-s deloc sigure. Au o marjă de eroare infernal de mare, în jur de 50%. Aparate ieftine, care mai mult încurcă. La IML, e altceva, analizele noastre sunt extrem de precise. Niciun medic de aici nu-şi riscă viitorul, cariera, pentru a apăra un drogat sau un alcoolic la volan! Buletinele noastre de analiză sunt cât se poate de concludente. La Rutieră, cam superficialitate. Practic, drugtestul e un soi de dat cu banu, pică marca, eşti intoxicat. Pică cealaltă faţă a monedei, ai scăpat. Am primit, recent, pentru expertiza medico-legală, o hârtie care ne-a lăsat mască. Unui individ care suflase în drugtest i-a ieşit cum că ar fi consumat 5-6 substanţe halucinogene. Dacă era aşa, nu scăpa viu, în niciun caz”, spune unul dintre medicii cu experienţă de la IML Iaşi.
Poliția Română a anunțat o creștere enormă a numărului de șoferi depistați drogați la volan. Doar în primele 10 luni ale anului au fost 3.222 de cazuri, cu peste 700 mai multe față de anul trecut. Recordul va fi însă mult mai mare după centralizarea datelor din luna noiembrie și decembrie. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau