* sunt disponibile 707 locuri, în 14 licee * elevii care vor opta pentru această formă de învăţământ vor primi, de la toamnă, burse de studiu de 200 de lei pe lună
Programul „Alege-ţi drumul!“, prin intermediul căruia se doreşte resuscitarea învăţământului profesional românesc demarează astăzi, când se dă startul primei etape de înscriere. 707 elevi de clasa a IX-a (indiferent de filiera sau profilul la care sunt înscrişi) sau din generaţiile anterioare care fie au abandonat şcoala după ce au absolvit clasa a IX-a, fie au absolvit fostele şcoli de arte şi meserii, pot opta pentru locurile oferite în clasele de profesională organizate de 14 licee din judeţ.
Procedura înscrierii
Înscrierea în învăţământul profesional cu durata de doi ani se va face pe baza unui dosar pe care candidatul îl va depune la secretariatul şcolii pentru care a optat. Dacă numărul elevilor care vor dori să intre în această formă de învăţământ este mai mare decât numărul locurilor disponibile, şcoala împreună cu operatorii economici parteneri îi vor selecta pe cei mai potriviţi în urma unui interviu sau a unei probe de aptitudini. Înscrierea în învăţământul profesional se va face în trei etape: prima începe astăzi, 7 mai şi se va încheia pe 31 mai. A doua etapă se va desfăşura în perioada 11 - 25 iunie (se va putea opta numai pentru calificările profesionale şi şcolile unde au rămas locuri neocupate), iar ultima etapă în perioada 27 - 31 august (se va organiza numai dacă au rămas locuri neocupate în urma etapei a doua).
Dosarul de înscriere va conţine următoarele documente: cerere tip de înscriere (poate fi obţinută de la secretariatul şcolii sau descărcată de pe pagina web www.alegetidrumul.edu.ro); copie după certificatul de naştere sau după cartea de identitate; documente care să ateste situaţia şcolară pentru ultimul an de studiu promovat (foaie matricolă pentru clasa a IX-a sau, după caz, certificat de absolvire sau certificat de calificare în urma finalizării şcolii de arte şi meserii).
14 sunt liceele din Neamţ care şi-au propus, în baza unor parteneriate încheiate cu diverşi agenţi economici, să organizeze clase de profesională în anul şcolar 2013-2014. Elevii vor beneficia şi de burse şcolare de 200 de lei pe lună.
În primul an de studii, programa şcolară va cuprinde 60% instruire practică şi 40% instruire teoretică. În al doilea an, trei sferturi din timp va fi alocat instruirii practice şi numai un sfert celei teoretice. La finalul studiilor, elevii-ucenici vor fi evaluaţi de o comisie mixtă formată din reprezentanţii şcolilor şi ai agenţilor economici parteneri. Elevii care vor finaliza învăţământul profesional şi care ulterior vor dori să continue liceul vor putea urma cursurile claselor a XI-a şi a XII-a pentru a putea susţine şi examenul de Bacalaureat.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau