"Fusese internată pentru o insuficienţă respiratorie şi cu o tuse iritativă, dar a atras, însă, atenţia faptul că avea şi un deficit de vedere, o mişcare oscilantă şi continuă a globilor oculari, care îi dădeau femeii tulburări de vedere. S-a cerut un consult neurologic, precum şi un examen la computerul tomograf, dar analizele evidenţiau doar leziuni ischemice vechi. A fost internată, i s-a administrat tratament specific insuficienţei respiratorii, starea bolnavei s-a ameliorat, dar problemele oculare nu i-au dispărut. Atunci am decis să facem o radiografie mai complexă, Rezonanţă Electromagnetică la nivel cerebral. Aşa am localizat chisturi de paraziţi, de tenie, care în mod normal se află la nivel intestinal", a explicat pentru Agerpres Radu Mihailov, medicul primar care a monitorizat cazul.
Potrivit acestuia, ''a fost un moment de şoc pentru echipa medicală'' pentru că nu s-a mai confruntat şi nu ştia de aşa ceva.
Pentru confirmare, medicii au recoltat lichid cefalo-rahidian şi au trimis probele la Clinica de Parazitologie din Bucureşti, fiind vorba despre o analiză complexă şi specială.
"Rezultatul venit a confirmat diagnosticul. Ca urmare, pacienta a fost tratată cu medicaţie specifică de parazitologie, iar acum vede foarte bine şi chiar citeşte fără ochelari. Dacă nu era depistat la timp parazitul, acesta putea duce la orbire, la anumite leziuni cerebrale şi chiar la deces", a precizat medicul Radu Mihailov.
Ouăle şi larvele de tenie pot fi ingerate urmare a infestării animalelor domestice, în special porc, dar şi prin consumul de alimente nespălate. Viermele adult se dezvoltă în intestinul carnivorelor, ca urmare a ingestiei de carne ori organe infestate cu formaţiuni larvare. Ocazional, formele larvare pot infesta şi omul, dacă acesta consumă carne insuficient preparată termic, producând boli a căror severitate depinde de localizarea acestora, afirmă medicii băcăuani.
"A fost un caz extrem, dar important este că spitalul băcăuan dispune de diagnosticieni buni, de o echipă medicală performantă şi de medicaţia necesară, astfel încât am găsit rezolvarea la timp", a declarat Aurelia Ţaga, director medical SJU Bacău.
Adauga comentariul tau