Infiintarea unui parc pe dealul Cetăţuia, în preajma Mănăstirii Cetăţuia pe 115 hectare

00000 Breaking NEWS

Dimensiune font:

| 09-05-2022 13:49

 Pădurea se întinde pe 115 hectare şi se află în proprietatea Ocolului Silvic Mănăstiresc. Membrii grupului Bahlui.Ro cred că s-ar putea realiza un parteneriat cu Mănăstirea Cetăţuia

Locuitorii Iaşului au de două ori şi jumătate mai puţin spaţiu verde decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi se află în top 5 al celor mai poluate judeţe din ţară. Think Tankul ieşean Bahlui.Ro crede că a găsit o rezolvare pentru acestă problemă: crearea unei păduri urbane pe dealul Cetăţuia, în preajma Mănăstirii Cetăţuia.

Cu 18,5 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, Iaşul se află atât sub pragul impus de Uniunea Europeană (26 mp), cât şi sub cel recomandat de OMS, de 50 mp/locuitor. Proiectele imobiliare sufocă oraşul şi îl sugrumă între betoane, iar traficul îl intoxică. Potrivit Airly, care este un serviciu complet de monitorizare a aerului, Iaşul se află în top 5 al celor mai poluate judeţe din ţară, alături de Covasna, Ilfov, Bucureşti şi Dolj.

“Atunci când am propus această dezbatere, ne-am confruntat cu mai multe ridicări din sprâncene, pentru că ideile care zdruncină sau care provoacă anumite schimbări mai mari sunt oarecum privite cu neîncredere pentru că nu suntem obişnuiţi să zguduim status-quo-ul în domeniul edilitar sau în alte domenii", a explicat în cadrul dezbaterii Marius Alexa, prof. Univ. „Al.I. Cuza” şi membru al Think Tankului Bahlui. Ro.

Pădurile - parc sunt un concept relativ nou, chiar şi pe plan european. Ele se amenajează în apropierea oraşelor, funcţionând ca zone de agrement şi recreere în natură. Intervenţiile asupra lor sunt minimale şi au ca scop doar îmbunătăţirea experienţei celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. În România, conceptul de pădure-parc a mai fost implementat şi în Parcul Natural Văcăreşti (189 ha), Pădurea Băneasa (470 ha), Pădurea Făget (40 ha), Parcul şi Pădurea Crâng (10 ha ^ 178 ha).

Pădurea Cetăţuia este situată la sud de municipiul Iaşi, se întinde pe o suprafaţă de 115 hectare şi reprezintă limita de Unitate Administrativ-Teritorială între municipiul Iasi şi Comuna Ciurea. Este alcatuită dintr-un mix de foioase şi conifere (gorun, stejar, fag, frasin, tei, carpen, pin, paltin, molid, ulm, plop, salcâm, nuc, arţar, mesteacăn), cu o vârstă medie de 50 de ani.

Argumentele aduse de membrii Think Tankului ieşean se referă atât la accesibilitate, cât şi la posibilitatea amenajării de spaţii de recreere:

  • Pădurea Cetăţuia este o zonă uşor accesibilă pietonal pentru o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori, locuitori aflaţi la maxim 15 minute distanţă din cartierele limitrofe pădurii, dar şi celorlalţi locuitori ai municipiului Iaşi prin conexiunile de transport ale Companiei de Transport Public aflate în zona bd-ului Poitiers.

  • Prin forma reliefului existent, Pădurea Cetăţuia se bucură de o panoramă asupra oraşului ce ar putea fi valorificată cu succes. Privelistea, zidurile mănăstirii şi podgoria existentă pot aduce un plus de valoare turistică şi de impact asupra zonei. În zone nu foarte îndepartate de Pădurea Cetăţuia se pot accesa Mănăstirea Hlincea, Mănăstirea Frumoasa şi Casa Moruzi (Casa Călăului).
  • Zona de comerţ aflată la Vest de Pădurea Cetăţuia ar putea fi valorificată în scop turistic, amenajându-se zone de cazare, restaurant, sau spaţii de joacă pentru copii şi de recreere pentru adulţi.
  • Turismul viticol s-ar putea dezvolta în zona podgoriei aflate în apropierea Mănăstirii Cetăţuia.
  • Posibilitatea de a extinde transportul în comun de-a lungul zonei forestiere până la limita de UAT cu Comuna Ciurea, în zona Hlincea, ar putea conferi un avantaj concomitent cu posibilitatea de a înfiinţa o gară feroviară în proximitatea acesteia.
  • Reconversia spaţiilor teritoriale fostului CUG, împreună cu amenajarea zonei de pădure-parc ar putea dezvolta un pol de urbanizare verde, ecologică, smart pentru Iaşi şi pentru România.

"Primăria cartografiază nişte spaţii verzi, dar doar în Centru e făcută aşa cum trebuie, în schimb zona asta a mănăstirii e total ignorată. Acolo este şi un observator, construit pe vremea comuniştilor, dar care nu este valorificat", a susţinut arhitectul Andrei Ciuhodaru.

“Pădurea se află în proprietatea Ocolului Silvic Mănăstiresc al Mănăstirii Cetăţuia", a atras atenţia, în cursul dezbaterii, unul dintre membrii Bahlui.ro. Marius Alexa, gazda dezbaterii, crede că, “Din punctul meu de vedere, provocator ar fi tocmai acest regim de proprietate, care reprezintă un element cheie ce ar trebui depăşit. Dar, aşa cum alte oraşe, alte comunităţi, au adus argumentele necesare astfel încât proprietarii să înţeleagă avantajele unor astfel de proiecte, care valorifică mai bine o întregă zonă şi schimbă foarte mult din actuala dinamică a calităţii vieţii din această zonă, cred că ar putea fi un proiect cu şanse de reuşită, pentru că argumente ar fi".

Istoricul Laurenţiu Rădvan, prof. Univ. „Al.I. Cuza” crede că “Soluţia ar fi un parteneriat care să implice şi mănăstirea". "Noi am rămas tributari a ceea ce s-a făcut în perioada modernă şi interbelică: avem Parcul Copou, avem Parcul Expoziţiei – acestea sunt cele amenajate cât de cât. Perioada comunistă a fost una a construcţiei de blocuri, a amenajării, a sistematizării. Un merit al regimului comunist este Grădina Botanică. În afară de asta nu s-a amenajat niciun parc". 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 01:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii si fa ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Spitalul de Boli Infecțioase are un nou director medical
06/11/2024 22:10

Schimbare la conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din Moldova. De săptămana viitoare, noul director medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi este medicul Mihnea H ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Incendiu pe 10 hectare de teren la Dofteana
06/11/2024 15:27

Un incendiu a afectat, miercuri, cel puţin 10 hectare de vegetaţie uscată din pădurea aflată in satul Bogdana, comuna Dofteana, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘ ...

  Iașul va găzdui cel mai mare târg de cărți second-hand din Moldova
06/11/2024 15:25

În această lună, Bookisit ajunge din nou la Iasi, aducand cu sine un eveniment care imbină dragostea pentru cărti cu grija pentru mediul inconjurător. Pe 10 noiembrie, la Caferamica se va desfăsura ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei