Insolvenţa, un punct fierbinte pentru oamenii de afaceri
Dimensiune font:
* parlamentarii şi primarii au fost chemaţi la discuţii de către oamenii de afaceri * întâlnirea a fost iniţiată de CCI Neamţ şi urmăreşte clarificarea unor aspecte legate de legislaţie, fiscalitate, forţă de muncă şi predictibilitate fiscală
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ organizează la jumătatea acestei luni o întâlnire între oamenii de afaceri, parlamentari şi reprezentanţii autorităţilor locale. Instituţia a centralizat problemele ridicate de oamenii de afaceri referitoare la legislaţie, fiscalitate, forţă de muncă, fonduri europene, administraţii locale, acestea urmând să fie prezentate clasei politice din judeţ. „De fiecare dată când a început un nou ciclu electoral, am încercat să aducem priorităţile oamenilor de afaceri în atenţia noilor parlamentari şi celor din administraţia locală şi judeţeană”, a declarat preşedintele CCI, Mihai Apopii.
Probleme sunt multe, unele adresate administraţilor locale legate de un anumit nivel de impozitare, de accesul la sediul firmelor etc. Din acest punct de vedere, au fost invitaţi şi primarii din comunele limitrofe municipiilor, care au nişte responsabilităţi vizavi de starea drumurilor până la societăţile care îşi desfăşoară activitatea în zonă. „Nu cred că va fi o întâlnire uşoară, dar este absolut necesară, pentru că altfel rămâne această frustrare a întreprinzătorului că este doar un om care plăteşte taxe şi impozite la stat şi nu are posibilitatea nici măcar să transmită ceea ce are nevoie. Sunt oameni de afaceri în judeţ care nu cer absolut nimic decât să se respecte un minim de legislaţie care să îi lase să lucreze”, a precizat preşedintele CCI Neamţ. Potrivit acestuia, una dintre probleme importante ce urmează să fie dezbătute în cadrul întâlnirii, este procedura de insolvenţă. Legat de acest subiect, Mihai Apopii a menţionat că apar două aspecte: există firme create pentru a intra în insolvenţă, îşi fac arierate şi afectează în mod negativ furnizorii de produse şi servicii. Cel de-al doilea aspect negativ este că, de regulă, în România, legea insolvenţei nu urmăreşte reorganizarea firmei pe criterii economice şi conservarea locurilor de muncă existente la un moment dat, sau măcar în mare parte a obiectului de activitate a firmei şi să aibă o proiecţie de revenire. Se urmăreşte lichidarea societăţii, accederea la activele acesteia, din considerente imobiliare sau materiale, şi atât. Cota de TVA, legea achiziţiilor publice, predictibilitatea fiscală sunt alte probleme care urmează să fie dezbătute în cadrul întâlnirii.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau