Ioan Zapodeanu, cinci ani de închisoare cu executare
Dimensiune font:
Ioan Zapodeanu, cinci ani de închisoare cu executare
* latifundiarul a fost condamnat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, dar şi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor * aceasta, alături de alţi trei inculpaţi, condamnaţi la câte 4 ani de închisoare, au de achitat un prejudiciu de peste un milion de lei * Zapodeanu are sechestru pe un teren de 478 mp, un bloc de locuinţe construit în anul 2011, dar şi pe 6 alte construcţii
Ieri, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dictat sentinţa într-un dosar care datează din 2017, avându-i ca inculpaţi pe latifundiarul Ioan Zapodeanu, avocatul Lucian Drâmbă, Gineta Roman şi Popa Mariana (fostă Dănceanu). Ca parte civilă s-au constituit Consiliul Judeţean Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Paulian Dan Beniaminovici.
Inculpata Popa Mariana a fost condamnată la pedeapsa închisorii de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial. Roman Gineta a primit o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial. La rândul său, Drîmbă Lucian a fost pedepsit cu 4 ani de închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.
Inculpatul Zapodeanu Ioan a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial. Acesta a mai primit 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Pedepsele au fost contopite, Zapodeanu Ioan primind pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care s-a adăugat 1/3 din pedeapsa de 3 ani închisoare, rezultând pedeapsa de 5 ani închisoare.
Condamnaţii pot face recurs, în termen de zece zile. Pe lângă aceste pedepse, inculpaţii au primit şi interzicerea unor drepturi civile.
Afacerea care i-a adus la uşa închisorii
Totul a început la data de 29 ianuarie 2009, când, susţin procurorii ieşeni, Ioan Zapodeanu a solicitat restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 metri pătraţi, de la SC Mica Industrie SA Iaşi, pe care se aflau clădiri de aproape 1.500 de metri pătraţi, iar Gineta Roman, împreună cu consilierul juridic Lucian Drîmbă, a aprobat cererea, deşi nu avea prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român.
Mai mult, la data de 8 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor legale, intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea inculpatului Zapodeanu Ioan. În urma acestor demersuri, a fost cauzat un prejudiciu în valoare 5.974.437 lei în dauna statului român, concomitent cu vătămarea drepturilor legitime ale adevăratului proprietar al terenului şi obţinerea unui folos în acelaşi cuantum de către inculpatul Zapodeanu Ioan”, au menţionat procurorii DNA.
Averea latifundiarului, sub sechestru
Magistraţii au admis ieri, în parte, acţiunea civilă exercitată de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice – ANAF – DGRFP Iaşi – AJFP Iaşi şi îi obligă în solidar pe inculpaţii Popa Mariana, Roman Gineta, Drîmbă Lucian şi Zapodeanu Ioan la plata către Statul român a sumei de 884.970,25 lei, la care se adaugă dobânda legală, până la data plăţii efective a debitului. „Respinge restul pretenţiilor formulate de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice – ANAF – DGRFP Iaşi – AJFP Iaşi, ca nefondate. Admite, în parte, acţiunea civilă exercitată de partea civilă Beniaminovici Paulian Dan şi obligă în solidar pe inculpaţii Popa Mariana, Roman Gineta, Drîmbă Lucian şi Zapodeanu Ioan, la plata sumei de 100.000 de lei, către partea civilă Beniaminovici Paulian Dan, cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor formulate de partea civilă Beniaminovici Paulian Dan, ca nefondate. Respinge acţiunea civilă exercitată de partea civilă Consiliul Judeţean Iaşi, ca nefondată. Menţine măsurile asigurătorii (sechestru, poprire) asupra bunurilor imobile deţinute în proprietate de către inculpatul Zapodeanu Ioan (teren în suprafaţă de 478 mp şi construcţii - bloc de locuinţe construit în anul 2011, din cărămidă, acoperit cu tablă, construcţie în suprafaţă de 258 mp, construcţie în suprafaţă de 342 mp, construcţie în suprafaţă de 38,29 mp, construcţie în suprafaţă de 94 mp, construcţie în suprafaţă de 147 mp, construcţie în suprafaţă de 840 mp) şi procesul-verbal din data de 25.11.2015 de aplicare a sechestrului asupra bunurilor imobile deţinute în proprietate de către inculpatul Drîmbă Lucian (apartament în suprafaţă de 44,4 mp şi cota de teren în suprafaţă de 15,06 mp, situat în Iaşi), până la concurenţa sumei de 984.970,25 lei. Desfiinţează Decizia nr.2/29.01.2008 emisă de SC Mica Industrie SA. Dispune plata din fondurile Ministerului Justiţiei către Biroul de Expertize Tehnice de pe lângă Tribunalul Iaşi a sumei de 2.700 lei, cu titlul de onorariu pentru activitatea desfăşurată de expert judiciar Onuţu Cătălin. Obligă pe fiecare inculpat la plata sumei de 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în sentinţa pronunţată ieri de magistraţii Curţii de Apel Iaşi. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau