Judecătorii corupţi de la Rădăuţi au fost suspendaţi
Dimensiune font:
Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, au fost suspendaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii * ei au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie
Cei doi judecători au fost trimişi în judecată, în 7 octombrie, alături de primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, suspendat din funcţie şi din PDL, de procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că judecătorul Bogdan Bărbuţă, alături de alţi funcţionari, „a dat o aparenţă de legalitate” şi l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obţinerea unor venituri ilicite, prin tranzacţiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri. Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că a asigurat mai departe protecţia lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri.
Acuzaţii pentru Bogdan Bărbuţă
Anchetatorii susţin că, în perioada martie - octombrie 2005, Bogdan Bărbuţă a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţa de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei. De asemenea, în 20 iunie 2006, la solicitarea şi cu sprijinul lui Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, a unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte Funciară, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate. „Imobilul respectiv, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin acţiune s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar proprietarului real al imobilului, persoana vătămată în prezentul dosar penal, cât şi Primăriei Municipiului Rădăuţi”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Acuzaţii pentru Daniela Prandea
Judecătoarea Daniela Prandea este acuzată că, la judecarea unei acţiuni în rectificarea, formulată în 2011 de Aurel Olărean în numele Primăriei Rădăuţi prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat soluţionarea cauzei, acordând 32 de termene, ultimul fiind stabilit în 24 iunie 2014. Acţiunea a fost susţinută de primarul Aurel Olărean în intervalul 2011-2014, deşi nu avea temei legal, „cu scopul de a exercita constrângeri şi presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deţinea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril şi, drept consecinţă, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuţi, in cuantum de 65.000 euro“. În 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului, susţin procurorii.
Andrei CĂLĂTORU
Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau