Medicii de familie ies în stradă
Dimensiune font:
* specialiştii nemţeni nu vor să lucreze cu cardurile electronice de sănătate * ei se plâng că vor avea mai mult de muncă şi că vor aduce atingere secretului profesional * nici pacienţii nu sunt de acord cu această măsură
Deranjaţi de impunerea cardului electronic de sănătate, medicii de familie au decis să protesteze la Bucureşti. Mitingul, care va avea loc mâine, între orele 12.00 şi 17.00,în faţa ministerului de resort, va avea şi susţinători din Neamţ.
Prea multă muncă
Specialiştii susţin că datele medicale ale pacienţilor nu trebuie introduse în baze de date centralizate fiindcă astfel s-ar aduce atingere secretului profesional, confidenţialităţii şi dreptului la viaţă privată a persoanelor. Cei care nu vor să-şi asume această responsabilitate au înaintat un memoriu la Ministerul Sănătăţii, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Colegiul Medicilor din România.
La Neamţ, părerile sunt împărţite. „Noi nu suntem împotriva utilizării cardului electronic de sănătate, suntem împotriva distribuirii, inscripţionării, pentru că nu suntem poştaşi sau funcţionari publici, suntem doctori şi trebuie să ne ocupăm de pacienţii noştri. Noi nu ne putem permite să rupem din timpul de consultaţie pentru o activitate administrativă. E suficient că trebuie să introducem datele în program despre fiecare pacient în parte şi să-l consultăm, să-i prescriem reţetă”, a precizat doctorul Mihaela Covrig, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Neamţ.
Fără dosar de sănătate cu cip
Nici petiţiile din partea pacienţilor nu au întârziat să apară. O astfel de plângere a fost trimisă la autorităţile sanitare centrale de către pacientul unui medic de familie din Piatra Neamţ. Pacientul a menţionat motivele pentru care nu doreşte să aibă un astfel document, deşi contribuie de-o viaţă la asigurările de sănătate. „Sunt plătitor al contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate, iar din motive bazate în principal pe libertatea credinţei religioase (...)vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic de sănătate cu cip, cerând dreptul la alternativă“, este o parte din memoriul scris de către Daniel S., în vârstă de 34 de ani, din Piatra Neamţ.
Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie în acest an la medicul de familie, la spital şi la farmacie. Pe card vor fi salvate informaţii medicale ale pacientului - grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferă, dar şi acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe. Instrumentul este valabil cinci ani de la data emiterii. Medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. (Emilia Savin)
Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiţi de minister.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau