Medicina de familie nu-i rentabilă la ţară
Dimensiune font:
* diferenţele apar în funcţie de numărul de asiguraţi de pe lista medicului * în avantaj sunt medicii din mediul urban care au mii de persoane pe liste
Veniturile pe cabinet obţinute anul trecut de medicii de familie din judeţ cunosc diferenţe semnificative. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), valorile decontate lunar se înscriu între 4.000 lei (cea mai mică sumă decontată unui medic de familie, din mediul rural, care are pe listele proprii 424 persoane asigurate) şi 14.000 lei (cea mai mare sumă decontată unui medic, din mediul rural, care are înscrise pe listele proprii 2.390 persoane). Purtătorul de cuvânt al CAS, Anda Sălăgean, ne-a spus că în mediul urban nu s-au înregistrat venituri la fel de mici ca la unii medici de familie din mediul rural, deoarece un medic de familie din municipiul Suceava are minim 1.000 de asiguraţi, ceea ce a condus la venituri semnificative. Din aceste sume, medicii de familie trebuie să plătească şi cheltuielile cu personalul angajat şi cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a cabinetului medical.
Sunt medici care pe lângă veniturile obţinute la cabinet mai primesc lunar între 1.000 şi 3.000 lei pentru activitatea pe care o desfăşoară în centrele de permanenţă. „În judeţul Suceava funcţionează centrul de permanenţă Vicovu de Sus cu care CAS a încheiat contract la începutul lunii decembrie 2011. Centrul de permanenţă funcţionează cu şapte medici de familie, din care un medic coordonator al centrului la care se mai adaugă şi şapte asistenţi medicali”, a precizat Anda Sălăgean. CAS decontează contravaloarea orelor de gardă efectuate în centrele de permanenţă, tariful orar pentru medicul de familie fiind de 12,8 lei pe oră, iar pentru asistent medical de 10 lei pe oră, astfel s-a decontat pentru centrul de permanenţă suma de 157.615,20 lei, media lunară fiind de 13.134,60 lei.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau