Mesaj inedit de solidaritate, pe zidurile unei case de lângă Spitalul de Boli Infecțioase
Dimensiune font:
La nici zece metri de Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după şase luni de la declanşarea pandemiei de COVID, tinerii încearcă să transmită un mesaj de solidaritate cu personalul medical. Mesajul este transmis printr-o impresionantă pictură realizată pe zidul exterior al unei case din apropierea unității medicale.
„Pictura se vrea a fi un mesaj de solidaritate pentru cei care luptă împotriva COVID-19. Ştim cu toţii că este o perioadă destul de dificilă. Acesta este şi motivul pentru care am ales acest zid fix în preajma Spitalului de Boli Infecţioase. Pictura are loc în cadrul Festivalului Street Delivery 2020 care, de asemenea, a avut un mesaj de întoarcere la normalitate”, a spus Mircea Meriacri, coordontator program Iaşi, Capitala Tineretului din România.
În România, în acest moment există trei oraşe în care există astfel de picturi. Cele mai multe sunt la Bacău. „Încercăm să îi ajungem din urmă şi la Iaşi cu astfel de lucrări. Sperăm ca astfel de lucrări să devină o obişnuinţă pentru artiştii stradali. Vorbim de o investiţie de 20.000 de lei. Practic, este o achiziţie pe care colegii de la Bacău ne-au ajutat să o facem direct de la compania producătoare de vopsea. Şi desigur munca artistului care desenează în aceste zile. Mesajul nostru este acela de revenire la normalitate şi de solidaritate cu cei care luptă împotriva COVID-19. Considerăm că dincolo de dezechilibrul sau panica pe care o resimţim în comunitate este nevoie de cât mai multe mesaje care să ne readucă la normal şi uşor, uşor să încercăm să facem faţă acestei provocări fără alte efecte negative pe care le resimţim la nivel comunitar”, a spus Mircea Meriacri.
Pictura face parte din tema ediţiei de anul acesta a Festivalului Street Delivery, Resoluţii, şi transmite un mesaj de solidaritate, optimism, dar şi de revenire la normal. „M-am gândit la un personaj central care poartă echipament de protecţie, asta parţial şi datorită faptului că nu mă pricep la pictat portrete, şi datorită amplasamentului în imediata apropiere a Spitalului de Boli Infecţioase, mi s-a părut şi ca un mesaj de solidaritate cu cadrele medicale care luptă cu pandemia. Personajul mânuieşte un penson care se termină cu un bec, becul simbolizează lumina de la capătul tunelului, optimismul, speranţa. În bec e un copac compus dintr-o mână şi un creier, adică importanţa educaţiei şi a gânditului la rece. Poate traversăm perioade în care ne lăsăm ghidaţi mai mult de emoţii şi nu gândim totul pe criterii raţionale”, ne povesteşte artistul Harceaparcea.
Pânza artistului stradal este zidul unei case aflate în vecinătatea Spitalului de Boli Infecţioase. „Ideea este de a înveseli, de a induce un pic de culoare într-o perioadă atât de îndelungată în care suntem trişti şi îngrijoraţi. În aceste momente, chiar dacă este pe un perete puţină culoare ne aduce puţină speranţă că totul va fi bine. Va fi altfel, într-adevăr, dar va fi bine. Este greu să locuieşti lângă spital. Vă spun drept, în momentul în care în fiecare zi sirenele ambulanţelor ne cutremură aproape în mod continuu. Este stresant, este greu, dar ştim că şi pentru cei care lucrează în spital este şi mai greu. Sperăm că poate pentru cei care privesc pe geamurile spitalului spre casa noastră o să aibă impresia de siguranţă, de OK, va fi bine”, ne-a spus proprietara casei.
Pictura va putea fi admirata abia la sfârşitul acestei săptămâni, când artistul stradal îşi va termina de conturat capodopera. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau