Mielul de Paște va fi mai scump
Dimensiune font:
* deși până la masa Paște mai este ceva vreme, ieșenii își rezervă încă de pe acum mielul pe care-l vor sacrifica în aprilie! * iar asta pentru că se aleg cu un preț mult mai bun (20-25 lei / kg) față de perioada sărbătorilor, când kilogramul de carne va depăși, în acest an, spun crescătorii, 50 lei pe kg, în carcasă
Anul acesta, din cauza cererii mici de pe piața internă, crescătorii de ovine se orientează tot către export.
La Iași, nu mai puțin de 35.000 de miei vor lua drumul exportului și în acest an, marea majoritate către țările arabe. De fapt, în ultimii ani, țara care a cumpărat cele mai multe ovine românești a fost Libia, urmată de Siria sau Iordania.
Săptămâna trecută a fost redeschis oficial exportul de ovine și caprine către Regatul Arabiei Saudite, un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale. Această realizare a fost posibilă datorită negocierilor susținute de specialiștii ANSVSA, care au început încă din anul 2017, și marchează un progres important în consolidarea comerțului între cele două țări.
La începutul acestui an, o delegație oficială din Regatul Arabiei Saudite a efectuat o vizită de lucru în România, cu scopul de a relua exportul de ovine și caprine, după ce comerțul fusese temporar suspendat din cauza focarelor de Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM).
Și, deși până la masa Paște mai este ceva vreme, ieșenii își rezervă încă de pe acum, direct în ferme, mielul pe care-l vor sacrifica în aprilie!
Iar asta pentru că se aleg cu un preț mult mai bun față de perioada sărbătorilor, când kilogramul de carne va depăși, în acest an, spun crescătorii, 50 lei pe kg, în carcasă.
Încă nu există un preț exact al mielului de Paște, însă, în județ, crescătorii estimează că un kilogram de carne se va vinde cu 20-25 de lei, respectiv 40-45 de lei/kg, la carcasă.
„Toate cheltuielile au crescut. Odată ce s-a scumpit motorina, cresc și prețurile în zootehnie. Noi ne bazăm foarte mult pe munca mecanizată, deoarece nu mai găsim oieri, iar combustibilii sunt tot mai scumpi. Nu mai vorbim de prețul la medicamentele de uz veterinar, la furaje... dacă prețurile vor continua să crească în acest ritm, nu știu cine va mai crește oi, deoarece nu se va mai renta”, spune un crescător din zona pașcani.
Anul acesta, Paştele ortodox şi cel catolic sunt în aceeaşi zi, pe 20 aprilie, când majoritatea mieilor vor ajunge la o greutate de 25 kg.
În județul Iași sunt, în acest moment ceva mai puțin de 200 de mari exploatații, unde se cresc în jur de 8.000 de ovine, și alți 3.000 de crescători individuali, unde numărul animalelor a coborât spre 250.000. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau