* creştinii au prăznuit, ieri, Înălţarea Domnului, sărbătoare care este şi hramul Mănăstirii Neamţ * cu acest prilej, mii de credincioşi au participat la slujba oficiată de înalte feţe bisericeşti cu binecuvântarea şi participarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
Sărbătoarea Înălţarea Domnului aminteşte de momentul în care, în prezenţa apostolilor, Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, la 40 de zile de la Înviere. Prezent la slujba de la Mănăstirea Neamţ, IPS Teofan le-a vorbit celor prezenţi despre valorile creştine pe care trebuie să le preţuiască şi de care să îşi amintească măcar la marile sărbători. „Cu ochii minţii să privim în această zi de mare sărbătoare la Fiul lui Dumnezeu înălţându-se spre Împărăţia Cerurilor, dar nedepărtându-se de noi pentru că este mereu prezent în Biserica Noastră. Şi privindu-l să încercăm să îi vedem gândul, dorinţa şi porunca Sa pentru noi, pe care Biserica le aminteşte ori de câte ori are ocazia”, a spus IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Pentru că sărbătoarea este hramul Mănăstirii Neamţ aici vin în fiecare an mii de credincioşi. Mulţi dintre cei care au participat la slujbă au primit sfânta împărtăşanie, pentru a se înfrupta apoi din bucatele pascale tradiţionale, pască şi ouă roşii, care nu se mai mănâncă până la Paştele viitor.
În tradiţia populară ziua de Înălţare se mai numeşte Ispas, de la numele unui cioban despre care se crede că a fost martor la Înălţarea Domnului. În aceasta zi, în unele zone ale ţării, oamenii îşi se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că se crede că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării. Înălţarea reprezintă încheierea sărbătorilor pascale.
Alina Ferenţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau