Neamţul opreşte zăpezile cu puieţi de salcâm
Dimensiune font:
Prefectura a organizat o întâlnire cu primarii pe tema pregătirii pentru sezonul rece * mulţi s-au plâns că nu au toate utilaje pentru deszăpezire, iar combustibilul nu le ajunge fiindcă sunt nevoiţi să intervină şi pe drumurile judeţene * în replică, şeful CJ a anunţat că la Fondul de rezervă nu este niciun leu * ca măsură, Culiţă Tărâţă a punctat amenajarea de perdele forestiere cu salcâmi primiţi gratis de la Constanţa
La întâlnirea de ieri, alături de prefectul George Lazăr, au participat subprefectul Vlad Angheluţă, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, vicepreşedintele Dan Manoliu şi col. Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul le-a cerut primarilor o evaluare a utilajelor, a contractelor cu firmele care asigură deszăpezirea, precum şi începerea pregătirilor pentru sezonul de iarnă. Majoritatea primăriilor au utilaje proprii, dar ar mai avea nevoie de tehnică în plus în cazul unor ninsori abundente. „Vom face o anchetă în toate comunele, pentru a vedea dacă lucrurile sunt îndestulătoare şi dacă mai consideraţi că aveţi nevoie de utilaje, combustibil. Se pare că vom avea o toamnă scurtă şi o iarnă destul de grea”, a declarat George Lazăr. El a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în cadrul căreia va fi dezvoltat planul de măsuri pentru sezonul rece.
În Fondul de rezervă bate vântul
Ca măsură de luptă cu iarna, preşedintele CJ a declarat că vrea să continue acţiunea de plantare de puieţi de salcâm aduşi de la Constanţa, începută în primăvară. El a solicitat edililor să spună de câţi copaci au nevoie. „Sunt puţin mâhnit de ceea ce s-a întâmplat cu puieţii plantaţi. La Dulceşti, s-au prins doar jumătate, iar la Văleni, atunci când s-a cosit, s-au tăiat şi puieţii. Dacă nu sunteţi în măsură să controlaţi acest aspect, atunci nu mai facem plantări. Eu m-am angajat să aduc 2,5 milioane de puieţi gratis. Dacă nu îi îngrijim, noi suntem vinovaţi. Nu e mare filozofie să ai grijă de ei un an de zile, pe urmă se înalţă singuri. Vedeţi că vă confruntaţi cu înzăpeziri frecvente şi apoi cereţi ajutor. Bani sunt foarte puţini. La Fondul de rezervă al judeţului nu sunt nici 5 bani”, a declarat Culiţă Tărâţă. El le-a recomandat primarilor să se gândească la priorităţi şi să întocmească proiecte pentru 2014.
Drumarii nu-şi fac treaba!
Prefectul a cerut primarilor să încheie contracte cu firme specializate pentru deszăpezire. Potrivit lui Dan Manoliu, vicepreşedintele CJ, vor exista operatori care vor răspunde de anumite trasee, iar primăriile care nu au contracte cu alte firme pot încheia contract cu operatorul care răspunde de zonă. Primarul comunei Borleşti, Vasile Iliuţă, a ridicat problema drumurilor judeţene care, de multe ori, nu sunt curăţate de zăpadă aşa cum trebuie. „Cel mai rău îşi face treaba CJ, adică firma care are în grijă drumurile judeţene. Eu am utilaje, sper să mă descurc în această iarnă, dar să-şi facă treaba şi cei care răspund de drumurile judeţene”, a spus primarul. Culiţă Tărâţă i-a dat dreptate şi a promis că va lua măsuri. „Ştiţi situaţia de la Drupo (firma CJ – n.r.). Eu, în două săptămâni, trebuie să rezolv problema. Dacă nu, tai capete”, a anunţat Tărâţă. O altă problemă a fost semnalată de primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai, care s-a plâns că nu îi ajung carburanţii, pentru că este nevoit să intervină pe drumurile judeţene: „Degeaba curăţ drumurile comunale şi săteşti, dacă drumul judeţean este înfundat!”. La final, toţi au spus că în lipsa banilor degeaba fac liste şi planuri şi că este nevoie de bugete consistente.
„La câţi bani au fost pe proiecte europene, la ora asta judeţul nostru trebuia să arate ca o bijuterie” - Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau