Neamţul şi Harghita au reînceput bătălia pentru Cheile Bicazului
Dimensiune font:
Procesul a reînceput ieri la Curtea de Apel Ploieşti * iniţial, instanţa a dat câştig de cauză Harghitei şi a trecut Cheile Bicazului în administrarea oraşului Gheorghieni
La Curtea de Apel Ploieşti (judeţul Prahova) a avut loc ieri un nou termen în procesul dintre judeţele Neamţ şi Harghita legat de administrarea zonei Cheile Bicazului. Pentru prima oară, judeţul Neamţ a fost reprezentant de către un prefect, de actualul ocupant al funcţiei, George Lazăr. El a fost însoțit în această acțiune de primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghiță Oniga, și de către Simion Stâncel, şeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț.
Cheile Bicazului sunt motiv de dispută în instanţă între judetele Neamţ şi Harghita încă din 2013, iar procesul a început în 2014. Anul trecut, magistraţii Tribunalului Prahova au stabilit linia de hotar dintre judeţul Neamţ şi Harghita, astfel ca zona Cheile Bicazului aparţine acum oraşului Gheorghieni şi nu comunei Bicaz Chei. „Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Consiliul Judeţean Harghita. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1)-Lacul Roşu-limita judeţului Neamţ”, se arată în decizia magistraţilor. Sentinţa nu a fost definitivă şi a fost atacată. Primarul oraşului Gheorgheni spunea că şi-a dat seama în 2009 că limitele dintre cele două judeţe au fost modificate. „În 2009 s-a făcut rectificarea hotarului dintre judeţele Harghita şi Neamţ. Atunci am observat că au fost modificate cu ani înainte graniţele. I-am dat în judecată şi am câştigat”, a declarat Janos Mezei, primarul municipiului
Gheorgheni.
Discuţii vechi de 20 de ani
De cealaltă parte, reprezentanţii comunei din judeţul Neamt spun că delimitarea s-a făcut în 1998, iar procesul verbal încheiat atunci a fost semnat de ambele părţi.
„Litigiul a apărut de la o graniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal atunci, s-a făcut o graniţuire cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc, am semnat şi noi ca vecini, au semnat şi ei ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces verbal. Cu câţiva ani în urma şi-au atacat în instanţă propriul lor proces verbal, încheiat şi făcut de ei”, a explicat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz-Chei din Neamţ.
La termenul de ieri al procesului, prefectul a început bătălia pentru patrimoniul judeţului. „Ne batem pentru interesele județului Neamț printr-o apărare calificată. Este o inițiativă de a apăra cu toate forțele interesele județului. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul județului Neamț, Cheile Bicazului sunt cunoscute în toată țara și reprezintă un simbol turistic al acestui județ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă”, a spus George Lazăr. Ieri s-a respins cererea de intervenție făcută de către Asociația Drepturilor Omului și Solidarității Sociale, rămânând în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Următorul termen va avea loc pe 27 februarie, moment în care părțile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepții de către comuna Bicaz Chei.
Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş şi sunt vizitate anual de zeci de mii de persoane, fiind considerate printre cele mai frumoase chei din estul Europei.
George NEGRU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau