O prostie despre Bacău din Daily Mail naște un scandal pe internet
Dimensiune font:
Un alt scandal româno – englez, de data aceasta de dimensiune ceva mai redusă, a fost generat de jurnaliștii englezi de la Daily Mail (varianta britanică a ziarelor de scandal de pe la noi). Astfel, în ediția online a amintitului jurnal, a apărut, în primăvara anului trecut, un articol, preluat ulterior de o mulțime de alte publicații, inclusiv de bloggeri de peste tot, referitor la găștile de infractori români din Marea Britanie care dau tunuri pe la bancomatele de pe acolo. În articol se arăta că mai mult de 90 la sută dintre jafurile de la ATM-urile din această țară sunt atribuite infractorilor români. În plus, cei mai mulți dintre arestați suspectați că ar fi comis aceste infracțiuni au legătură cu același oraș: Bacău.
Cireașa de pe tort o reprezintă o fotografie care însoțește textul, în care un copil este înconjurat de o mulțime de bancnote de 100 de lire. Din explicația fotografiei aflăm că bebelușul este nimeni altul decât fiul unui anume Adi Bubu, din Bacău, încarcerat în 2008 pentru furtul a peste un milion de lire sterline prin metodele amintite mai sus.
Probabil că nimeni nu ar fi contestat aceste informații, mai ales că în text sunt citate autoritățile britanice, ceea ce ar fi indicat un oarecare suport credibil de luat în seamă. În plus, sunt cunoscute de toată lumea activitățile infracționale ale concitadinilor noștri. Numai că britanicii s-au grăbit să avanseze ideea că peste 70 la sută din economia Bacăului este susținută din banii furați de români din bancomatele englezilor. Și mai grav este că informațiile au fost preluate și folosite și de Wikipedia, cunoscuta enciclopedie online al cărei conținut este editat de către vizitatori și utilizatori.
Ce scriu comentatorii români
Cum era de așteptat, reacțiile au început imediat să apară, atât din partea cititorilor din țară, cât și a celor din afară, care au trimis o mulțime de mail-uri pe adresa ziarului. “Vă dați seama că asta este o minciună? Economia Bacăului este undeva în jur de două miliarde de euro, în timp ce hoții aceia au furat 40 de milioane de euro. Faceți calculele și vă rog ca data viitoare să vă concentrați mai mult pe problemele reale ale țării dumneavoastră, cum ar fi dezvoltarea economică slabă sau alcoolul” – comentează Silviu, din București. “Dacă nu sunteți ignoranți ca mai toți englezii, mergeți și vizitați România și după aia veți vedea cum sunt românii, cum e nivelul lor de viață…” – Mario, din București.
“Avem aceeași problemă și aici, în Germania – în spatele a 95 la sută din problemele de aici stă un grup de români. O problemă majoră este cerșitul. Mulți cerșetori sunt infirmi pentru a trezi simpatia, sunt organizați în grupuri și cerșesc în baruri, restaurante, magazine și sunt destul de insistenți, iar de de multe ori recurg la violență. Există și români cinstiți care muncesc din greu, dar câțiva reușesc să strice numele numele unei întregi națiuni. E trist cu adevărat!” – scrie Walter, din Stuttgart, Germania. “Mi-e rușine de compatrioții mei infractori care nu fac decât să distrugă imaginea poporului nostru. Cred că acest tip de oameni nu sunt de dorit nicăieri … în iad poate. Cred că un infractor e un infractor oriunde ar merge. Va încerca întotdeauna să profite de oamenii cinstiți. Ori de câte ori am fost delegat cu serviciul într-o țară străină, am avut mereu tendința de a nu vorbi în română. Mi-e rușine din cauza infractorilor care au ajuns în toate țările UE (Spania, Italia, Belgia, Germania) și i-au făcut de râs pe concetățenii lor. Vreau să vă reamintesc aici doar despre bodyguardul român ucis anul trecut, cred, dintr-o răzbunare stupidă. Așa cum am spus: criminali sunt criminali indiferent de naționalitate” – scrie Andrei, din Iași.
“Ați pornit o campanie împotriva României, Daily Mail? Credeți că evazioniștii români sunt mai răi decât evazioniștii britanici?” – se întreabă o cititoare din Franța. “Îmi pare foarte rău pentru tot ce am citit în acest articol și pentru faptul că cetățenii români au făcut așa ceva în țara dumneavoastră, chiar și în țara lor de origine. Dar m-au supărat citind unele dintre comentariile de aici, pentru că eu sunt român, muncesc în țara mea, am terminat o facultate și încă mai studiez pentru a asigura un viitor mai bun familiei mele. Sunt o persoană cinstită la fel ca și toți prietenii mei și familia mea și toți oamenii pe care i-am cunoscut, inclusiv cei din Marea Britanie. Însă nu e deloc elegant să-i vezi cât de mult ne urăsc din cauza unor oameni răi. Așa cum știți, oi negre sunt peste tot, din păcate ale noastre sunt mult mai negre decât altele!” – conchide un alt cititor pe pagina electronică a Daily Mail.
www.deferlari.ro: “Ce s-a scris despre Bacău este o mare inepție”
“Cert e că după 306 comentarii la articolul din presa britanică, administratorii au luat o decizie seacă: “We are no longer accepting comments on this article (nu se mai acceptă comentarii la acest articol n.r.). Putem să le demonstrăm cu argumente clare că ce s-a scris despre Bacău este o mare inepție”, susține blogger-ul băcăuan care deține site-ul www.deferlari.ro. Mai reținem și măsura luată de administratorii Wikipedia care au modificat textul, însă fără a renunța și la link-ul către articolul cu pricina. Ca o palidă consolare consolare, a fost creată o pagină de discuții în secțiunea Talk a enciclopediei online, en.wikipedia.org/wiki/Talk:Bacău.
sursa: ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau