Oameni de afaceri din Botoșani, condamnaţi într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane lei
Dimensiune font:
Trei oameni de afaceri, doi din judeţul Botoşani şi unul din judeţul Neamţ, dar şi un fost inspector al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava au fost condamnaţi, joi, definitiv la pedepse cu suspendare, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu un prejudiciu estimat de peste cinci milioane lei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus condamnarea lui Ioan Teodorescu, fost inspector al ONJN, la trei ani de închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Instanţa supremă l-a obligat pe acesta să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, apreciat ca adecvat de către serviciul de probaţiune Botoşani, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau al Muzeului Judeţean Botoşani. În acelaşi timp, instanţa a confiscat ‘de la inculpatul Teodorescu Ioan sumele obţinute prin infracţiune (cu titlu de mită), respectiv 23.600 lei şi 3.050 euro’.
De asemenea, ÎCCJ l-a condamnat la o pedeapsă de un an, o lună şi 20 de zile de închisoare sub supraveghere pe omul de afaceri Costel Calistru, administrator al societăţii comerciale Panayotiss SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.
Instanţa l-a obligat ‘pe inculpatul Calistru Costel, în solidar cu inculpata SC Panayotiss SRL Botoşani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei (echivalentul a 41.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile’.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Ştefan Viorel Dănuţă, care a administrat societăţile comerciale DV Consulting SRL Botoşani şi Trans Expres SRL Botoşani, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani, cinci luni şi zece zile închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.
De asemenea, inculpatul Dănuţă Ştefan Viorel a fost obligat, ‘în solidar cu inculpata SC DV Consulting SRL Botoşani, la plata către partea civilă. M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 1.596.166,6 lei (echivalentul a 362.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 114 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 114 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile’, iar ‘în solidar cu inculpata SC Trans Expres SRL Botoşani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 365.971,9 lei (echivalentul a 83.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 21 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 21 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile’.
ÎCCJ a mai dispus condamnarea omului de afaceri Silviu Spiridon, administrator al firmei Marsesi SRL Neamţ, la un an de închisoare sub supraveghere, la care se adaugă o amendă penală de 10.000 lei. El a fost obligat să plătească, în solidar cu inculpata SC Marsesi SRL Neamţ, către ‘partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei (echivalentul a 41.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile’.
În februarie 2016, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi (opt persoane fizice şi patru societăţi comerciale), în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie (luare şi dare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă) privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu un prejudiciu estimat de peste cinci milioane de lei.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, ‘în perioada 2013 – 2015, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est au desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii şi protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect ‘activităţi de jocuri de noroc şi pariuri’, deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancţionaţi potrivit legislaţiei în vigoare.
Societăţile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip slot-machine fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009 (ce reglementează jocurile de noroc).
În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi softurile unor aparate licenţiate (aproximativ 60% din aparatele care funcţionează în mod ilegal, fiind donate).
Activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri s-au derulat atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa ONJN, cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate, preponderent în mediul rural.
Concret, în perioada respectivă, inculpatul Teodorescu Ioan, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul ONJN – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, a pretins şi primit de la oamenii de afaceri inculpaţi în cauză şi de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 lei şi 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcţionar, referitoare la constatarea abaterilor şi aplicarea sancţiunilor impuse de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc.
De multe ori, banii au fost pretinşi şi primiţi sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior.
În acelaşi context, la data de 28 iulie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan a pretins şi primit de la inculpatul Calistru Costel mai multe sume de bani, susţinând că are influenţă asupra unui coleg şi că îl va determina să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate cu ocazia unui control la firma omului de afaceri şi implicit a evitării aplicării de sancţiuni potrivit legislaţiei în domeniu.
La data de 25 iunie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan, în aceeaşi calitate, i-a furnizat aceluiaşi om de afaceri informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, de care a luat cunoştinţă prin prisma atribuţiilor de serviciu, în cadrul ONJN – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, în scopul obţinerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi contravenţionale sau sancţiuni mai severe. Informaţiile respective i-au fost transmise omului de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Pânzariu Dragoş Constantin, finul omului de afaceri.
Concret, funcţionarul l-a anunţat pe inculpatul Calistru Costel cu privire la controalele care urmau să aibă loc pe raza judeţului Botoşani, pe linia jocurilor de noroc, în scopul asigurării protecţiei acestuia şi a evitării unor sancţiuni.
În urma atenţionărilor primite de la funcţionarul public, omul de afaceri şi-a închis locaţiile unde deţinea aparate tip slot-machine fără licenţă sau fără autorizaţie de exploatare, evitând astfel ca, la efectuarea controlului, să fie depistate nereguli şi aplicate sancţiuni potrivit legislaţiei în domeniu’.
Procurorii DNA precizează: ‘În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan, în aceeaşi calitate, l-a consiliat pe inculpatul Calistru Costel cu privire la ceea ce trebuie să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenţionale prevăzute de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc’.
Consilierea acordată de funcţionar omului de afaceri a avut loc în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi săvârşirea unei contravenţii constând în omisiunea anunţării ONJN, în termen de cinci zile, cu privire la achiziţionarea a cinci aparate tip slot-machine noi.
Această conduită a funcţionarului public a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale ONJN şi prejudicierea bugetului de stat cu suma de bani prevăzută cu titlu de amendă şi a condus la obţinerea unor foloase necuvenite pentru inculpatul Calistru Costel, prin neaplicarea amenzii şi a măsurii confiscării aparatelor nedeclarate.
La data de 30 iunie 2014, inculpatul Teodorescu Ioan l-a învăţat pe inculpatul Dănuţă Ştefan Viorel să încheie în fals cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile un contract de închiriere antedatat, astfel încât acestea să nu mai fie de natură penală, ci contravenţională, ajutor care a avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor într-o cauză penală.
Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, inculpaţii Teodorescu Ioan şi Dănuţă Ştefan Viorel determinându-l pe inculpatul Bălăucă Claudiu, în calitate de reprezentant al firmei respective, să încheie documentul, în condiţiile menţionate mai sus.
Pentru acest ‘ajutor’ inculpatul Dănuţă Ştefan Viorel, prin intermediul inculpatului Bălăucă Claudiu, i-a remis funcţionarului public suma de 1.000 lei.
‘Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.220.611 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat de inculpaţii Dănuţă Ştefan Viorel, Calistru Costel, Spridion Silviu, în solidar cu inculpatele SC DV Consulting SRL Botoşani, SC Trans Expres SRL Botoşani, SC Panayotiss SRL Botoşani, SC Marsesi SRL. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaţilor: Teodorescu Ioan, Calistru Costel, Dănuţă Ştefan Viorel, Spiridon Silviu, Sc Trans Expres SRL şi Sc DV Consulting SRL. De asemenea a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra aparatelor de joc tip slot machine proprietatea SC Trans Expres SRL, SC DV Consulting SRL, SC Panayotiss SRL şi SC Marsesi SRL’, se arăta în rechizitoriul DNA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau