Oraşele Heidelberg şi Bârlad îl comemorează pe Cuza
Dimensiune font:
* cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Societatea de Istorie din România a declarat anul 2013 ca Anul Cuza * cu această ocazie, localităţile unde s-a născut domnitorul (Bârlad – România 20 martie) şi unde a murit acesta (Heidelberg – Germania – 15 mai) vor avea câteva activităţi comemorative şi culturale comune * vineri, 1 februarie, bârlădenii au avut ocazia de a se întâlni cu Iosif Herlo, un român din Banat, care trăieşte la Heidelberg şi care a înfiinţat o Asociaţie culturală care poartă numele marelui domnitor
Vineri, 1 februarie, bârlădenii au avut parte de vizita lui Iosif Herlo, preşedintele Asociaţiei pentru Literatură, Muzică şi artă „A.I.Cuza“ din Heidelberg, Germania, oraşul în care a murit domnitorul la data de 15 mai 1873. Iosif Herlo, profesor de limba română, bănăţean plecat imediat după Revoluţia din ‘89 din Timişoara în Germania, a fost pentru prima dată în Bârlad, şi a făcut cunoştinţă cu două dintre liceele de marcă ale Bârladului, (Colegiul Codreanu şi Liceul „Mihai Eminescu”) dar şi cu alte instituţii de cultură din oraş (Muzeul „Vasile Pârvan“ sau Pavilionul „Marcel Guguianu“), obiective care i-au atras atenţia şi l-au surprins plăcut, spunând că Bârladul „poate fi considerat un centru de cultură cu nimic mai prejos decât marele centre culturale europene“. La conferinţa de presă organizată la Primăria Bârlad, Iosif Herlo a fost însoţit de Oltea Gramaticu Răşcanu, profesor de istorie şi preşedinte al Societăţii Române de Istorie – Filiala Bârlad şi de viceprimarul Marin Bunea. Iosif Herlo a precizat că având în vedere importanţa marelui domnitor Cuza în privinţa Unirii şi mai ales viziunea sa europeană asupra drepturilor unor categorii de cetăţeni (ţigani, ţărani, robi, etc) se pun la cale derularea cu ocazia comemorării a 140 de ani de la moartea domnitorului, mai multe manifestări culturale la Heidelberg, iar autorităţile locale sunt invitate să participe în perioada desfăşurării acestora, în Germania.
Cine este Iosif Herlo?
Profesor de franceză şi de limba română, plecat din Timişoara în Germania imediat după Revoluţie, Iosif Herlo este nelipsit de la cele mai importante evenimente organizate de reprezentanţii comunităţilor româneşti în ţară şi în străinătate, dovedindu-se un român adevărat, iubitor incurabil al istoriei, culturii, artei, tradiţiilor şi folclorului românesc. Este implicat trup şi suflet în Asociaţia culturală „Alexandru Ioan Cuza – Societate pentru Literatură, Muzică şi Artă” pe care a înfiinţat-o împreună cu alţi români de ispravă în 1991 cu scopul promovării relaţiilor culturale româno-germane. În cele două decenii de existenţă, fondatorii şi membrii acestei minunate asociaţii au activat cu pasiune şi ambiţie pentru a face cât mai cunoscut românismul, pentru o imagine corectă a României în lume, pentru promovarea europenismului. „Sunt Iosif Herlo, preşedintele Asociaţiei culturale Al. Ioan Cuza, din Heidelberg, asociaţie nonprofit şi de interes obştesc, înfiinţată în noiembrie 1991, de către un grup de intelectuali originari din România. Scopul principal al nostru este promovarea relaţiilor culturale, în primul rând romano-germane, pentru a contribui astfel la crearea unui climat de înţelegere şi respect, de bună convieţuire. Al. I. Cuza a murit în Heidelberg, fapt ce explică numele asociaţiei noastre. Cuza înseamnă pentru noi unire şi înţelegem această unire, cum am zis, în cultură, liant care poate apropia oameni, popoare, naţiuni. Ţin să mulţumesc Bârladului pentru că putem organiza împreună manifestările dedicate domnitorului Cuza cu ocazia Anului Cuza, când se împlinesc 140 de ani de la moartea sa”, a spus Iosif Herlo.
Andrei Balaban
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau