Otrava din fântâni
Dimensiune font:
Dacă în oraşe apa este de bună calitate datorită staţiilor de tratare şi este permanent monitorizată, în sate sunt multe probleme * fântânile din satele Neamţului sunt pline de nitraţi şi nitriţi
Sănătatea oamenilor, în special a bebeluşilor, este ameninţată de infiltraţiile de chimicale din pânza freatică din zonele unde se folosesc îngrăşăminte în agricultură. Din păcate, multe fântâni nu sunt curăţate corespunzător de către proprietari, de multe ori sunt amplasate în vecinătatea zonelor cu risc de poluare (grajduri, fose septice,WC-uri, terenuri agricole), factori ce afectează calitatea apei potabile atât din punct de vedere chimic, cât şi microbiologic.
Recensământul fântânilor murdare
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ nu poate decât să monitorizeze calitatea apei potabile din fântânile publice şi să avertizeze populaţia cu privire la pericolul consumului de apă cu nitraţi şi nitriţi. „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să întocmească o evidenţă a tuturor surselor de apă destinate consumului uman ce aparţin domeniului public, evidenţă pe care o aduc la cunoştinţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ”, a precizat dr. Elena Şerban, şeful Serviciului de evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi muncă din cadrul DSP Neamţ. În baza acestor date s-au întocmit contracte între direcţie şi primării privind activităţile de recoltare şi analiza probelor de apă ce se vor derula în decursul anului. Costurile de prelevare şi analiza probelor de apă sunt suportate de primării.
În cazul în care apa din fântânile publice are concentraţie de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută de lege, primăria are obligaţia de a asigura gratuit apa potabilă pentru sugari şi copiii mici până la 3 ani, cât şi asanarea şi dezinfecţia surselor în vederea asigurării calităţii apei. Cel mai grav caz de intoxicaţie cu nitraţi a fost în comuna Boghicea, fiind vorba despre un sugar. Din fericire, copilul a fost salvat.
Ingrid CIOFOAIA
În judeţul Neamţ au fost catagrafiate peste 41.000 de fântâni, acestea fiind amplasate atât în curţile oamenilor, cât şi pe marginea drumurilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau