Pericole la tot pasul pentru copii, în Iași
Dimensiune font:
În ultimii ani, susțin medicii ieșeni, cel puțin la nivel local, tot mai mulți tineri aleg să fumeze. Totodată, mai spun specialiștii, vârsta de la care acest viciu apare în viețile lor este tot mai fragedă. Psihiatrii transmit că dependența de fumat este foarte periculoasă și este alimentată de prezența pe piață a unor produse extrem de provocatoare, care reușesc să atragă tot mai mulți tineri.
„În alte țări, fumatul a scăzut masiv în ultimii ani, dar la noi crește incidența. Acest lucru se întâmplă mai ales pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
Acest dispozitive se găsesc la tot pasul și pot fi extrem de periculoase
În aproape toate magazinele din Iași putem găsi, acum, țigări electronice sub diverse forme. Astfel, aceste dispozitive de vapat au devenit o obișnuință în rândul minorilor. Mai grav este, susțin specialiștii, că multe persoane le consideră inofensive. „Există tot felul de dispozitive care au apărut pe piață, electronice, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții care, într-un anumit context, reușesc să atragă tinerii care nu au format încă un cadru de valori. Este un fenomen răspândit și la modă. În țările civilizate, pachetele sunt întunecate, se vând doar în anumite locații. La noi se găsesc oriunde, chiar și la bucată și oricine poate cumpăra aceste gadgeturi inovative”, adaugă medicul ieșean.
Tinerii ieșeni, îndemnați să evite acest viciu
Specialiștii mai spun că aceste dispozitive pot fi extrem de periculoase. Totodată, tinerii trebuie să fie îndrumați cu ajutorul educației sanitare, pentru a evita acest viciu. „Permisivitatea din punct de vedere al autorităților este o problemă foarte mare. Trebuie să existe educație sanitară în școli și să se explice efectelor. Industria își canalizează energia și marketingul către dispozitivele moderne, inteligente și electronice. Nu există dovezi că aceste tipuri de țigări nu sunt nocive, fumul ajunge tot în alveolele pulmonare și poate produce efecte. Aceste efecte nu se cunosc pe termen lung, dar au existat incidente destul de grave”, opinează dr. Ovidiu Alexinschi. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau