Peste 80 de kilometri de noi aducţiuni de apă, la Iași
Dimensiune font:
Compania ieşeană desfășoară o activitate investițională intensă, atât din fonduri proprii, cât și cu finanțări ale Uniunii Europene, care, în limita sumelor disponibile, modernizează și optimizează în mod constant sistemele de apă și de canalizare pentru a oferi servicii de calitate utilizatorilor.
Operatorul de apă continuă și în 2023 seria proiectelor în regie proprie vizând reducerea pierderilor de apă, asigurarea alimentării cu apă potabilă la parametri adecvați (continuitate, presiune, debit) și asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pe baza principiului maximizării eficienței costurilor, calitătății în operare și afordabilității populației. „La nivelul orizontului 2020-2024, viziunea companiei este una integratoare, bazată pe o strategie de consolidare, axată pe continuarea procesului de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, respectiv de construcție și retehnologizare a stațiilor de tratare și epurare a apei, cu îmbunătățirea permanentă a calității serviciilor livrate către consumatori, concomitent cu accelerarea investițiilor în capitalul uman și în echipamentele de lucru, menite să asigure noi perspective de dezvoltare profesională și noi standarde de calitate pentru serviciile prestate de către companie. Viziunea companiei este fundamentată pe o politică de administrare care integrează principii moderne de management, cum ar fi respectul față de stakeholderi, standardizarea și automatizarea proceselor, informatizarea fluxurilor de lucru, descentralizarea deciziilor și remodelarea culturii organizaționale pornind de la așteptările consumatorilor”, spun şefii companiei.
În ultima perioadă, ApaVital a efectuat investiții în regie proprie sau cu firme terțe pentru mărirea capacității de pompare pentru aducțiuni noi pe o lungime de aproximativ 80 km. Vorbim aici de interconectarea sistemului de alimentare cu apă al comunei Cucuteni la sistemul de alimentare cu apă potabilă al localității Coasta Măgurii, o investiţie de 989.000 lei care a presupus
realizarea unei conducte de aducțiune de aproximativ 5,7 km și a unei stații de pompare cu un grup de două pompe. O a doua zonă unde s-a intervenit pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă este satul Băiceni din comuna Cucuteni, unde va fi realizată o reţea de apă de 4,8 km pentru care au fost alocate 869.000 lei.
Reabilitarea rezervorului de 500 metri cubi existent și amplasarea unei stații de pompare în satul Vișan din comuna Bârnova este o altă investiţie de anvergură, care a consumat peste 800 miliao elei din bugetul societăţii. La fel stau lucrurile şi în cazul noului rezervor de apă potabilă de 1.000 metri cubi de la Mirosalava, proiect ce face parte din investiția „Eficientizarea sistemului de distribuție a apei potabile în comuna Miroslava”, a cărei valoare este de 764.068 lei pentru şi care mai include realizarea unei aducțiuni de 0,68 km.
Aducţiune de 11,6 km la Belceşti
Au fost vizate şi alte zone din judeţ. Astfel, investiția „Extindere rețea apă potabilă în satele Tungujei, Recea, Văleni, Jigoreni, Țibănești, Răsboieni și Glodenii Gândului, toate din comuna Țibănești are o valoare de 803.000 lei. „Aici au fost realizate un rezervor de de înmagazinare a apei cu o capacitate de 109 metri cubi, o stație de clorinare și un grup pompare”, mai spun şefii societăţii. În schimb, în zona Bălțați-Belcești a fost montată
o conductă de aducțiune pentru alimentarea cu apă a comunelor Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Focuri şi Gropnița. O investiţie de 16,1 milioane lei, prin care s-a realizat o aducțiune de 11,6 km, o stație de pompare la Belcești, cu un grup de pompare de patru pompe. Alte staţii de pompare au fost realizată în satul Chicerea din comuna Tomeşti şi în localitatea Onești din comuna Plugari.
Extinderile de apă au mai vizat comunele Rediu și Valea Lupului
(3.097.218,20 lei, inclusiv pentru un rezervor de 1.000 mc și o stație de clorinare) şi comuna Costești (973.238,52 lei). În alte cazuri, extinderile s-au realizat pe diferite străzi, precum Ion Vodă cel Viteaz din comuna Miroslava, strada C. G. Bedreag, strada Principală şi strada Horpaz din comuna Miroslava, strada C-tin Brâncoveanu din satul Pietrărie (comuna Bârnova), strada Părului din ac eeaşi localitate, strada Regina Maria (sat Vișani).
Cinci investiţii la proiectare
Investiţii nu se vor opri aici. În acest moment, sunt în curs de proiectare cinci investiţii care, însumat, înseamnă 88,80 km de
aducțiuni noi, la care se adaugă 23 de rezervoare și 21 pompe. Este vorba de montarea unui rezervor de 420 metri cubi la Stația de tratare Sculeni, de alimentarea cu apă a comunei Coarnele Caprei din rezervorul de 2.500 metri cubi din Belcești prin montarea unui rezervor și a unei stații de pompare în satul Coarnele Caprei. De asemenea, de doreşte construirea unui rezervor suprateran și a unei stații de pompare subterană în incinta stației de pompare CUG.
Extindere rețele distribuție apă în zona AVITOP Miroslava şi
alimentarea cu apă a comunei Focuri din rezervorul 2.500 mc Belcești prin montarea unui rezervor în satul Focuri sunt alte investiţii derulate cu fondurile proprii ale ApaVital.
Irigarea culturilor duce la dezechilibrarea sistemelor de apă
Oficialii companiei nu uită să precizeze că, pe parcursul sezonului cald, o parte a utilizatorilor din zona metropolitană sau din cea rurală folosesc apa potabilă în scopuri care exced folosințele pentru care au fost dimensionate sistemele, în special pentru irigarea culturilor agricole. „Acest lucru duce la dezechilibrarea sistemelor de apă, până în punctul în care rezervoarele ajung aproape goale, ceea ce face imposibilă funcționarea în regim continuu. Pentru a preîntâmpina dezamorsarea acestora, ApaVital ajunge în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă cu intermitențe, în regim controlat, cu program de furnizare în anumite intervale orare. Alternativa în lipsa acestor programe este golirea totală a rezervei - inclusiv cea legală, pentru stingerea incendiilor - lipsa totală a apei în sistem, reamorsarea acestora putând dura zile întregi, timp în care apa ar lipsi cu totul. ApaVital va face în continuare eforturi pentru a asigura un regim de furnizare a apei 24 de ore din 24, implementează lucrări de investiții cu fonduri europene sau din surse proprii pentru a asigura necesarul de apă potabilă al utilizatorilor, însă contează și pe sprijinul clienților săi în ceea ce privește utilizarea rațională a resurselor de apă”, mai spun oficialii companiei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau