Peste 860 de elevi ieşeni au absentat la Evaluarea Naţională
Dimensiune font:
* aceştia se vor putea înscrie la o sesiune specială a examenului, care se va desfăşura pe 29 iunie - proba de Limba şi literatura română, şi pe 30 iunie - proba la Matematică * la nivel naţional, un singur absolvent de gimnaziu a fost raportat cu temperatură peste 37,3 grade, la Constanţa
Ieri, 15 iunie, în 175 de centre de examen constituite la nivelul judeţului Iaşi, dintre care 56 în mediul urban şi 119 în mediul rural, s-a desfășurat prima probă scrisă a Evaluării Naţionale. La proba scrisă de Limbă și literatură română au fost prezenţi 6.536 candidaţi din totalul celor 7.402 de absolvenţi ai clasei a VIII-a înscrişi la examen, procentajul prezenţei fiind de 88,3%.
„În toate centrele de examen a fost asigurat personal medical. Nu a fost înregistrat niciun elev cu temperatura peste maximul admis, de 37.3 grade Celsius, la intrare în centrul de examen. Un elev de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi este spitalizat, fiind caz confirmat de COVID-19, iar alţi 13 elevi se află în izolare la domiciliu. Elevii respectivi vor putea susţine cele două probe ale examenului în etapa specială, care se va desfăşura în zilele de 29 şi 30 iunie. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen”, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică). Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează și depun/transmit electronic și o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoștinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată și de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi anunţate sâmbătă, 27 iunie.
„Zborul” şi genul epic
Candidaţii la Evaluarea Naţională au avut de rezolvat, la primul punct al primului subiect, cerinţe pe baza textului „Zborul”, de Sorin Titel, iar la al doilea punct al aceluiaşi subiect de redactat o compunere în care să motiveze apartenenţa la genul epic a textului dat.
În compunerea de minimum 150 de cuvinte absolvenţii de gimnaziu au avut de precizat două trăsături ale genului epic, valorificând textul dat.
La cel de-al doilea subiect, candidaţilor li s-a cerut să rezolve la primul punct cerinţe pe baza textului „Viaţa unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat la visul său adevărat – zborul”, după Ionuţ Cristian Ungureanu.
La punctul B al subiectului al doilea absolvenţii de liceu au avut de redactat o naraţiune de 150 - 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activităţi preferate.
Sesiunea specială, la finalul lunii
Un singur absolvent de gimnaziu a fost raportat cu temperatură peste 37,3 grade când s-a prezentat luni pentru primul examen din Evaluarea Naţională, informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Potrivit MEC, absolventul de gimnaziu este din Constanţa şi va putea susţine sesiunea specială a Evaluării Naţionale. „Elevul care s-a prezentat la centrul de examen avea branulă la mână, fiind în tratament pentru enterocolită”, a precizat MEC.
Absolvenţii de gimnaziu care la Evaluarea Naţională au temperatura peste maximul admis, sunt în izolare ori carantină din cauza epidemiei de COVID-19, precum şi cei care nu participă din alte motive medicale se vor putea înscrie la sesiunea specială a examenului, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.
Ei vor susţine pe 29 iunie - proba de Limba şi literatura română, iar pe 30 iunie - proba la Matematică. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau