Poartă uniforma cu mândrie și responsabilitate
Dimensiune font:
Femeile militar nu mai reprezintă, de foarte multă vreme, un subiect tabu. Fie că vorbim de o agentă de poliție, o membră a trupelor de Jandarmi, o reprezentantă a trupelor militare sau chiar din cadrul Poliției, femeile sunt din ce în ce mai apreciate în activitățile destinate, în urmă cu multe decenii, doar bărbaților.
De Ziua Femeii, două reprezentante ale Poliției și Jandarmeriei își prezintă povestea de viață...
Agent de poliție Andreea Scafes: „Orice este posibil, atâta timp cât muncești din greu și pui suflet în ceea ce vrei să faci”
De doi ani, Andreea Scafes lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, la Compartimentul de Investigații Criminale de la nivelul Secției 4 Poliție Iași. Polițista are 27 de ani și este absolventă și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași și a masteratului Drept European din cadrul aceleiași universități. Încă de când era mică, Andreea își dorea să devină polițistă, motiv pentru care s-a înscris, la Cluj, la școala de agenți de poliție, pentru a-și îndeplini visul.
„În noiembrie 2019 am absolvit cursurile Școlii de Agenți de Poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca. Deși poate părea un clișeu, de mică mi-am dorit să devin polițistă, întrucât am fost atrasă de ideea de dreptate și justiție. De asemenea, mereu am vrut să lucrez într-un domeniu dinamic, care să-mi ofere satisfacții reale, implicându-mă astfel în realizarea ordinii sociale”, a declarat agent de poliție Andreea Scafes.
Chiar dacă în trecut existau anumite prejudecăți legate de prezența femeilor în Poliție, acum lucrurile stau complet diferit. Andreea spune că este norocoasă pentru că are parte de susținerea întregului colectiv, ori de câte ori are nevoie. „La prima vedere poate părea un domeniu în care predomină partea masculină, dar nu este chiar așa, lucru care derivă și din numărul tot mai mare al femeilor încadrate în Poliție în ultimii ani. Nu cred că este mai greu sau mai ușor să fii femeie în Poliție. Contează foarte mult implicarea personală, dorința de autodepășire, dar și relația pe care o ai cu colegii. Eu am primit întotdeauna sprijin atunci când am avut nevoie și până în prezent am avut noroc de colectiv”, a mai spus tânăra polițistă.
„Vreau să le urez tuturor femeilor, de ziua lor, un sincer La mulți ani! și să nu uite că sunt puternice și capabile de orice lucru!
Dincolo de emoție, uniforma reprezintă pentru Andreea o mare responsabilitate. Aceasta își amintește cu emoție de prima zi în care a purtat-o. „Am avut emoții, întrucât știam, pe de o parte, că purtarea uniformei înseamnă în primul rând o mare responsabilitate, iar pe de altă parte tocmai mi se îndeplinise un vis”.
Seriozitatea și disciplina sunt principalele caracteristici pe care ar trebui să le aibă orice tânăr care aspiră la o carieră în Poliție, indiferent dacă este femeie sau bărbat. „Aceleași calități pe care ar trebui să le aibă și un bărbat. Trebuie să fie o persoană puternică, serioasă, organizată și pregătită să lucreze într-un domeniu în care pleci la serviciu și nu știi ce te așteaptă peste zi. Pentru femeile care își doresc o carieră în Poliție, le-aș spune să fie puternice, serioase și să aibă încredere în ele și în visurile lor. Orice este posibil, atâta timp cât muncești din greu și pui suflet în ceea ce vrei să faci”, a mai spus Andreea Scafes.
Mai mult decât atât, polițista își dorește ca pe viitor să fie cea mai bună în tot ceea ce face din punct de vedere profesional. „Idealul este să ajung să fiu cea mai buna în ceea ce fac. Să mă ridic la nivelul așteptărilor mele și ale familiei mele și să port cu mândrie uniforma instituției”, a conchis tânara polițistă.
Sergent-major Andreea-Georgiana Mutilă: „Dificultăţile pot fi înfruntate cu perseverență. Totul este să lucrezi cu tine!”
Andreea-Georgiana Mutilă are 25 de ani și lucrează în cadrul Detașamenului 4 Târgu Frumos - Grupa de Jandarmi Supraveghere și Intervenție Hârlău, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. Tânăra jandarmeriță este absolventă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și a masterului „Managementul și administrarea afacerilor”. În urmă cu aproximativ un an, cel mai mare vis al Andreei s-a îndeplinit: a îmbrăcat uniforma militară. „A fi militar reprezintă mai mult decât o meserie. Acestă muncă înseamnă vocație și devotament pentru Patrie! De mică îmi doream să devin militar. Chiar dacă am studiat în alt domeniu, gândul meu a rămas mereu acolo. Când am îmbrăcat ținuta pentru prima dată, am simțit mândrie și emoție. Îmi era greu să cred că ceea ce mi-am dorit s-a îndeplinit. Am învățat cu timpul că ceea ce îți dorești, devine realitate mai devreme sau mai târziu”, a declarat Andreea-Georgiana Mutilă.
Jandarmerița spune că din momentul în care și-a început activitatea a avut parte de susținerea colegilor în orice situație.„La început a fost destul de greu, dar cu timpul m-am obișinuit și pentru asta vreau să le mulțumesc colegilor. Ei au fost alături de mine în tot acest timp în care m-am format. În acest domeniu nu există diferenţe între femei şi bărbaţi. Fiecare ne asumăm asta în momentul în care optăm pentru cariera militară. Femeile militar au exact acelaşi program, aceleaşi sarcini, aceleaşi drepturi şi obligaţii”, ne-a spus Andreea Mutilă.
Viața de militar este una plină de provocări, mai ales pentru o femeie însă ele pot fi depășite cu mult curaj. „Consider că principalele calități pe care o femeie militar trebuie să le poarte mereu cu ea sunt curajul, loialiatea și ambiția, indiferent de prejudecățile de care, poate, ne lovim uneori”, a mai spus jandarmerița.
„Le urez tuturor colegelor, doamnelor și domnișoarelor o primavară frumoasă! La mulți ani de Ziua Femeii! ”
A consemnat Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau