Portretul robot al glumeţului de la 112
Dimensiune font:
* apelurile false la 112 au devenit o nedorită tradiţie pentru ieşeni * 63% dintre apelurile la 112 sunt glume proaste * deocamdată, oamenii legii le pot aplica doar amenzi, însă un proiect legislativ prevede chiar şi pedepse cu închisoarea
Glumeţii de la 112 s-ar putea gândi de două ori înainte să pună mâna pe telefon. Apelurile false la numărul unic au devenit, din păcate, o alarmantă realitate. „Statistica pe 2012 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale arată că la numărul 112 din judeţul Iaşi au fost primite 988.521 apeluri. Dintre acestea, 37 la sută au fost reale. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 56,2 la sută, Poliţie – 30,3 la sută, Pompieri şi SMURD – 12,1 la sută şi Jandarmerie – 1,4 la sută”, a precizat colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS.
Tineretul, cel mai activ la şotii
Nici 2013 n-a adus schimbări semnificative. La Iaşi, din 77.175 apeluri primite în martie, doar circa 25.000 au avut bază reală. Cele false îngreunează activitatea unităţilor care ar trebui să sară în ajutorul ieşenilor. „Apelurile la 112 sunt direcţionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cele false se opresc, în majoritate, acolo. Într-adevăr însă, sunt consumate resurse materiale şi umane când suntem chemaţi la evenimente inexistente. Suntem astfel puşi în situaţia de a diminua numărul echipajelor pentru intervenţiile reale”, a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
S-a făcut şi portretul robot al glumeţilor. „Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay. Multe persoane adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, a adăugat colonelul Fulea.
Din 77.175 apeluri primite în luna martie la Iaşi, doar circa 25.000 au avut bază reală
Pro şi contra
Apelul fals la 112 aduce acum amenzi între 500 şi 1.000 de lei. Anul trecut, 575 de ieşeni au fost astfel sancţionaţi. Deputatul Tudor Ciuhodaru ar vrea pedepse mai aspre. El propune, pentru apelarea abuzivă a numărului 112, amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei sau 100-200 de ore de activităţi în folosul comunităţii. Amenzile s-ar dubla pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate. În cazul repetării unor astfel de isprăvi, se poate ajunge la închisoare de la un an la trei ani. „Alertarea falsă lasă fără asistenţă de urgenţă pe cei aflaţi în dificultate. Atât apelarea abuzivă, cât şi alertarea falsă generează costuri de operare şi intervenţie nejustificate. Prin acest act normativ, apelurile false vor scădea şi va fi îmbunătăţită asistenţa medicală de urgenţă”, îşi motivează Ciuhodaru proiectul.
Avocaţii nu sunt însă de acord cu propunerea. „Trebuie făcută distincţia între o persoană care face o glumă şi cea care săvârşeşte o infracţiune. O amendă drastică i-ar descuraja în mod foarte clar pe ieşeni, mai ales dacă s-ar găsi o formă rapidă de punere în executare. A fi condamnat pentru un telefon e prea mult, într-o ţară care trebuie să respecte şi drepturile omului!”, a spus avocatul Liviu Bran. Acum însă, mingea e în terenul parlamentarilor. (Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau